MARISTAR COM: Crestere de 30% in 2020 si extindere pe piata de infrastructura |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 22 Mar 2021 06:57 |
Maristar Com, societatea de constructii care va realiza lucrarile de modernizare a podului de la Cernavoda, a inregistrat o crestere de 30% a cifrei de afaceri din anul 2020, pana la 141 milioane de lei, in special in contextul evolutiei activitatii din sectorul de infrastructura. In cei aproape 13 ani de experienta, compania a devenit renumita in domeniul constructiilor civile/ rezidentiale, dar si in infrastructura si lucrari de geniu civil, avand peste 100 de lucrari executate. Pentru 2021, conducerea companiei se asteapta la un nou an de crestere, avand in vedere atat volumul de proiecte contractate si aflate in executie, cat si trendul ascendent pe piata investitiilor publice.
In continuare, Maristar Com va continua sa se extinda pe segmentul de infrastructura, avand experienta tehnica pentru a derula proiecte complexe cum sunt cele de reabilitare si constructie de poduri. Compania detine o flota de utilaje si echipamente cu care poate derula proiecte de anvergura, atat ca antreprenor general, cat si in asocieri pentru contractarea de proiecte noi.
Interviu cu George Vlasie (40 de ani), directorul general al Maristar Com si manager cu o experienta profesionala de 15 ani pe piata constructiilor din Romania.
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2020 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in 2021 si in perspectiva?
- Lucrarile de constructii au avut o evolutie pozitiva in 2020 fata de anul precedent, datorata majorarii numarului de proiecte noi in toate categoriile de lucrari de infrastructura si rezidentiale. Unul dintre motoarele principale a fost reprezentat de proiectele de infrastructura, unde am resimtit un numar mult mai ridicat de licitatii noi si de proiecte implementate.
In acest context, avand o echipa cu expertiza tehnica extinsa in toate categoriile de constructii, am luat decizia de a ne implica in mai multe proiecte de infrastructura, in special in constructia si reabilitarea de drumuri si poduri.
Un alt trend important al anului trecut a fost cresterea calitatii executiei, mai ales in proiectele de infrastructura. In pandemie, constructorii care au realizat investitii in echipamente, oameni si tehnologii noi in anii precedenti au putut continua sa se dezvolte.
De asemenea, in 2020 a avut loc o crestere a investitiilor in proiecte de locuinte, sustinute in principal de doi factori, respectiv dorinta familiilor de a migra din spatiile locative din orasele mari catre case sau complexuri rezidentiale situate in zonele metropolitane, dar si cresterea cu circa 10% a cererii creditelor ipotecare. Estimam ca cererea de locuinte va ramane ridicata si in 2021. Din pacate, Romania se afla, in continuare, pe ultimul loc in Uniunea Europeana la calitatea locuirii, cu cea mai mare rata a locuintelor suprapopulate (46,3%).
- Ce evolutie a avut business-ul Maristar Com, in acest context?
- Anul trecut, cifra de afaceri Maristar Com a crescut cu 30%, pana la 141 milioane de lei, datorita dezvoltarii activitatii pe lucrarile de infrastructura, atat in licitatii castigate ca antreprenor general, cat si prin asocieri de companii. De asemenea, investitiile in utilaje si oameni ne-a ajutat sa extindem portofoliul de lucrari. In 2021, luand in calcul proiectele aflate in prezent in derulare, ne asteptam la un trend pozitiv al volumului de lucrari.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- Avem in derulare atat proiecte civile (ansambluri rezidentiale, spatii de evenimente), care sunt realizate etapizat, cat si proiecte de infrastructura cu un grad ridicat de dificultate tehnica, ce au termene de proiectare si executie intre unul si doi ani.
Pe sectorul constructiilor civile avem in lucru ansamblu rezidential Maristar Residence Smart din Ploiesti, ce va cuprinde 360 de locuinte in 6 blocuri si o cladire multifunctionala, intinse pe o suprafata de 22.000 mp. Ansamblul va fi finalizat anul acesta si va cuprinde o zona generoasa de peste 65% din suprafata cu spatii verzi (peste 1.000 de arbori plantati), pista de alergare, teren de sport, spatii de joaca, precum si un imobil multifunctional cu gradinita, restaurant si spatii comerciale. De asemenea, mai lucram la ansamblul rezidential Maristar Residence Village din Ploiesti, construit pe o suprafata de peste 40.000 mp. Prima etapa a proiectului va cuprinde doua blocuri si duplexuri, urmand ca acesta sa se deruleze pe urmatorii cinci ani. Nu in ultimul rand, construim complexul Ramatuelle, ce va cuprinde patru spatii de evenimente in Paulesti (langa Ploiesti), ce va fi finalizat in 2021. Arhitectura cladirii este realizata de arh. Andreea Besliu.
In zona de infrastructura, cel mai important proiect al companiei este reabilitarea podului de la Cernavoda, un contract in valoare de 66,8 milioane de lei. Este un proiect complex, podul nefiind reabilitat complet niciodata de la punerea in functiune, in 1987. Va fi inlocuita hidroizolatia, partea carosabila, sistemul rutier, dar si rosturile de dilatatie, parapetele, si vor fi derulate reparatii cu betoane speciale la placa de subbetonare a viaductelor de acces si la pile. Totodata, mai avem in executie lucrarile de refacere/ reabilitare a 5 poduri in localitatea Babadag (judetul Tulcea), proiectare si executie a podului peste raul Dambovita pe DN 73 (km 78), proiect in valoare de 33,8 milioane de lei, punerea in siguranta a podului peste Arges, pe DJ 711A, Potlogi (Dambovita), executia pragului de fund DN2, Buzau, dar si intretinerea podului DN28 peste raul Siret, DN28, Scheia (judetul Iasi).
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- Vom continua sa ne extindem pe segmentul de infrastructura, avand experienta tehnica pentru a derula proiecte complexe cum sunt cele de reabilitare si constructie de poduri. Detinem o flota de utilaje si echipamente cu care putem sa derulam proiecte de anvergura atat ca antreprenor general, cat si in asocieri pentru contractarea de proiecte noi.
- Cum rezolvati problema fortei de munca din constructii, la nivelul companiei?
- Forta de munca este una dintre principalele provocari cu care ne confruntam, insa am reusit sa gasim solutii oferind conditii bune de lucru angajatilor. Avem un nivel de retentie de 95% a colegilor nostri, pe care dorim sa-l mentinem in urmatorii ani, punand accent pe pregatirea tehnica, beneficii si un mediu de lucru in siguranta.
De asemenea, alocam resurse importante in achizitia de utilaje pentru a fi cat mai eficienti in finalizarea la timp, si de multe ori inainte de termen, a proiectelor, fara sa facem rabat de la calitate.
Cautam solutii impreuna cu autoritati locale pentru a sustine scolile de meserii si colegiile tehnice si suntem deschisi sa contribuim la realizarea de proiecte educationale care sa reduca in viitor decalajul de forta de munca calificata in constructii.
POZE LUCRÄ‚RI
Ansamblul rezidential Maristar Smart Ploiesti
Pod Siriu
Complexul Ramatuelle
Podul peste raul Dambovita, pe DN 73 (km 78)
|