Ness Proiect Europe: Afaceri de 75 milioane euro in 2022 si crestere de 15% in 2023 |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 19 Apr 2023 06:20 |
Ness Proiect Europe, antreprenor general cu o experienta de 13 ani in domeniu, a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de aproximativ 75 milioane de euro, in crestere semnificativa comparativ cu anul anterior. Compania isi propune in anul 2023 o evolutie de circa 15% a businessului, urmand a-si consolida pozitia pe piata de profil, dar si in topul celor mai mari antreprenori generali din domeniul constructiilor din Romania. Contractele deja semnate, atat cu parteneri privati, cat si autoritati publice, garanteaza, de asemenea, o distributie echilibrata intre diversele categorii de lucrari (constructii civile/ industriale/ infrastructura de apa-canal/ infrastructura de transporturi).
"In 2022, inflatia/ cresterea costurilor de achizitie a materialelor de constructii si a serviciilor a reprezentant elementul perturbator major in industrie. Efectul negativ a fost accentuat de problemele din lantul de aprovizionare (disponibilitate limitata a unor materiale si echipamente, prelungirea timpilor de fabricatie si livrare etc.). Anul 2023 este mai predictibil decat precedentul, cu o tendinta de reducere a inflatiei si de stabilizare a preturilor", a declarat Aurel Diaconu, directorul general al Ness Proiect Europe.
In acest moment, compania are 20 de santiere active in intreaga tara, atat investitii private in hale de productie si depozite logistice, cat si proiecte publice, de reabilitare a retelelor de apa si canalizare, statii de epurare etc., din localitatile Buzau, Tulcea, Braila, Iasi, Constanta, Fetesti si Radauti.
"Obiectivele businessului nostru pe termen lung sunt pastrarea celor doua atuuri care ne-au facut cunoscuti in piata: viteza de executie si calitatea lucrarilor. In acest scop, in ultimii doi ani am realizat investitii de circa 12 milioane de euro, in principal in utilaje pentru mecanizarea activitatilor de constructie. Printre acestea se numara si achizitia singurului echipament din Europa de Sud-Est pentru saparea santurilor pentru conducte (Tesmec Trencher / Surface Miner). Trencherul ofera solutii de mare acuratete pentru excavare in linie, lucrari civile, amenajarea retelelor - santuri pentru conducte de apa, canalizare, magistrale de gaz -, exploatarea suprafetelor, lucrari de terasament, cariere de piatra. Anul acesta vom continua investitiile in flota proprie de utilaj si pentru extinderea capacitatii de productie a unora dintre materialele de constructii intens utilizate in activitate", a mai precizat reprezentantul Ness Proiect Europe.
Lipsa fortei de munca si incertitudinea raman principalele provocari
Recrutarea de personal calificat ramane in continuare una dintre provocarile majore ale industriei. Ness Proiect Europe a incheiat anul cu aproape 400 de angajati, inclusiv personal din afara spatiului Uniunii Europene. De asemenea, incertitudinea privind cresterile de preturi la energie si instabilitatea legislativa se mentin printre necunoscute in 2023.
"Dupa doi ani de cresteri, ne asteptam ca preturile materialelor de constructii sa se stabilizeze. Insa incertitudinea privind preturile energiei si cresterea ratelor dobanzilor, instabilitatea legislativa in taxarea in constructii si contextul politico-economic regional raman, in continuare, factori care pot influenta activitatea din constructii. Pe de alta parte, suntem convinsi ca numarul si valoarea proiectelor de infrastructura si retele edilitare vor creste, de aceea investitiile noastre de pana acum au vizat achizitia de utilaje si echipamente dedicate acestui segment de activitate. Ca evolutie generala a pietei, estimam o crestere ponderata in 2023, parte din ea generata direct de investitiile finantate din PNRR si din celelalte programe operationale europene si nationale", a conchis Aurel Diaconu.
|