Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Ness Proiect Europe: Portofoliul de proiecte a depasit 450 de milioane de euro
Ness Proiect Europe: Portofoliul de proiecte a depasit 450 de milioane de euro
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 10 Apr 2024 06:25
Compania de constructii Ness Proiect Europe a incheiat anul 2023 cu o cifra de afaceri de 102 milioane de euro, in crestere cu 35% fata de anul precedent. Pentru 2024, conducerea companiei si-a propus o crestere cu peste 50% a cifrei de afaceri, care ar urma sa depaseasca valoarea de 150 de milioane de euro, avand in vedere portofoliul de lucrari in executie si contractele deja semnate. Societatea a contractat proiecte de anvergura, de interes national, printre care se afla constructia penitenciarelor Berceni si Unguriu, dar si edificarea Spitalului Regional de Urgenta Iasi (Etapa 1). Pe langa acestea, la inceputul anului 2024, compania a demarat o serie de proiecte private noi de constructii in Prahova, Ilfov si Bucuresti. In paralel, Ness Proiect Europe continua executia proiectelor hidrotehnice (aductiuni de apa, canalizari, reabilitari de statii de epurare), in mai multe zone ale tarii: Iasi, Suceava, Buzau, Tulcea, Braila, Constanta, precum si a proiectului de infrastructura feroviara in zona Moldovei. In total, portofoliul de proiecte a depasit pragul de 450 de milioane de euro, lucrari ce acopera un orizont temporal de 5 ani.
Interviu cu Mihai Vaida, CEO al Ness Proiect Europe.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2023 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in 2024 si in anii urmatori?
- Cu referire la evolutia pietei din domeniul constructiilor in anul 2023, consideram ca proiectele de constructii publice si private s-au dezvoltat in parametri diferiti. In zona privata, investitorii inca sunt rezervati. Ei resimt inca efectele negative ale razboiului din zona si sunt impactati de inflatia ridicata si costurile de finantare mari. Deciziile de investitii sunt intarziate, astfel, si din considerente bugetare. De multe ori, bugetele initiale de investitii nu au luat in calcul impactul majorarilor de preturi in industria constructiilor si nu numai, majorari neprevizionate induse in mare parte de masurile fiscale adoptate de guvern in ultimele luni.
In zona proiectelor de constructii publice, trendul ascendent al volumului de lucrari din 2023 se mentine si in 2024. Autoritatile au acces la fonduri pentru dezvoltarea si consolidarea infrastructurii locale, regionale si nationale si sunt interesate sa contracteze si deruleze astfel de lucrari.
Pentru urmatorii 2-3 ani suntem increzatori ca ambele sectoare de piata vor avea, in continuare, volume importante de lucrari, deoarece Romania este inca o zona cu potential extraordinar de business si are nevoie de noi elemente de infrastructura pentru ajunge la acest potential. 

 
- Ce impact au masurile fiscale adoptate de Guvern la finalul anului trecut asupra pietei de constructii si a companiei?
- Masurile fiscale legiferate de Guvern la finalul lui 2023, adoptate rapid si cu aplicabilitate imediata, au determinat cresterea automata a costurilor reale inregistrate in 2023 si revizuirea tuturor prognozelor bugetare pentru anul 2024. Am fost nevoiti sa adoptam masuri de suplimentare a fondului de salarii, ca urmare a eliminarii facilitatilor fiscale acordate angajatilor din industria constructiilor. Masuri de acelasi tip au fost adoptate de majoritatea companiilor din domeniu. Cu precadere, cresterea salariului minim la finalul anului si introducerea cotei de impozitare pe venitul obtinut au contribuit la majorarea costului final pe piata de constructii. Pentru a limita aceste pierderi, suntem nevoiti sa gasim rapid solutii inovative de eficientizare a activitatii, de internalizare a unor operatiuni pe care pana acum le faceam cu terti furnizori, implementarea de solutii digitale etc.

- Ce alte provocari intampinati in desfasurarea activitatii?
- O provocare majora o constituie atragerea fortei de munca calificate. Avem in derulare un proces de recrutare amplu, pentru pozitii de ingineri constructori, specialisti in domeniul constructiilor si muncitori. Ne straduim sa mentinem pachete salariale competitive, cu care sa ne permitem sa atragem acesti specialisti. In ceea ce priveste muncitorii, continuam proiectele de recrutare in afara tarii. Avem deja un colectiv numeros de angajati din alte tari si facem eforturi sustinute sa ii integram, sa ii ajutam sa se adapteze cat mai usor in echipa NESS.
In zona proiectelor publice, resimtim impactul actiunilor derulate de autoritatile publice pentru trecerea de la un program de finantare la altul, pentru proiectele in derulare. Inceputul lui 2024 a fost provocator din acest motiv, am trecut printr-o perioada in care nu am avut date certe in ceea ce priveste previziunile de cash flow in proiecte publice, dar situatia cu siguranta se va imbunatati si comunicarea corecta cu partenerii nostri ne permite sa ne ajustam resursele corespunzator, fara sa existe impact negativ in proiectele derulate.

 
- Ce investitii si obiective aveti in vedere, in perioada urmatoare, pentru dezvoltarea companiei?
- Prioritatea noastra majora in perioada urmatoare va fi investitia in capitalul uman, in formarea continua a echipei de specialisti si atragerea de noi talente in echipa. In acest sens, pentru noi este important sa ne concentram pe crearea si implementarea programelor de formare/ calificare a angajatilor nostri, care sunt cea mai importanta resursa a companiei. Vom continua, de asemenea, programele prin care dorim sa ne facem cunoscuti viitorilor absolventi din domeniu, precum si tuturor celor care isi doresc sa isi cladeasca un drum profesional alaturi de noi.
In ultimii ani, am investit in grupul nostru de firme in extinderea si modernizarea flotei de utilaje, inclusiv dotarea acestora cu sisteme 3D care asigura standardele de calitate vizate calitatea lucrarilor realizate si maresc productivitatea prin reducerea timpilor intermediari de verificare. 
Continuam investitiile pentru modernizarea si dezvoltarea diviziei proprii de productie de elemente prefabricate, parte din strategia asumata de a produce intern elemente necesare in proiecte de constructii. Am demarat construirea unei unitatii proprii de productie energie electrica din energie solara, in zona Prahova, cu finantare obtinuta prin PNRR.
Ne-am asumat strategic o decizie de diversificare a portofoliului, ceea ce inseamna ca, in viitor, tintim o gama larga de proiecte de constructii: infrastructura rutiera si de cai ferate, retele edilitare, unitati de productie a energiei fotovoltaice, constructia de spitale, unitati de productie si centre logistice. 

- Ce proiecte aveti in plan in directia digitalizarii/ automatizarii activitatii?
- Suntem in plin proces de transformare. Unul din obiectivele ambitioase este sa implementam un nou ERP, care sa raspunda nevoilor unei companii de constructii. Am demarat acest proiect la finalul lui 2023 si planificam sa finalizam implementarea in 2024. Tot in cursul acestui an, dorim sa demaram implementarea unei solutii digitale pentru managementul documentelor. Prin aceste noi sisteme informatice, dorim standardizare, corelare interdepartamentala, vizibilitate in timp real a informatiei necesare in diferite proiecte si departamente si economie de timp si resurse; dorim sa deblocam timpul ocupat astazi cu "activitati birocratice" si sa alocam acest timp in activitati direct productive.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGTotalEnergiesALLBIMhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
CDS
SSAB
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
GEWISS
BogArt
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
AED
strabag nivel 1
theda mar
VEGO
MAKITA
quadratum
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
EURO BUILD
concelex
noark
SIGM
EDIT-Structural
konsent
DRS
rigips

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<