Agenda Constructiilor
Duminica, 30 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - NEXO: Crestere de 50% a cererii de sisteme care asigura consum zero de energie
NEXO: Crestere de 50% a cererii de sisteme care asigura consum zero de energie
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 27 Iun 2024 12:43
Tot mai multi romani vor sa locuiasca in case eficient energetic, cu un consum de energie cu cel putin 50% redus fata de consumul clasic sau chiar spre zero, din cauza schimbarilor climatice si a facturilor la utilitati din ultimii ani. In acest context, are loc o reorientare a pietei imobiliare spre dezvoltarea de noi asambluri rezidentiale de apartamente si vile cu un consum cat mai scazut de energie, in unele cazuri independente energetic. Totodata, piata de instalatii ecologice pentru constructii este in plina expansiune, cu o crestere de peste 100% pentru instalatii fotovoltaice si peste 50% pentru pompe de caldura. Acestea, dar si alte echipamente asigura un consum zero sau aproape de zero al energiei, iar cererea este in crestere chiar si din partea romanilor care locuiesc in case deja construite, arata datele NEXO Group, una dintre principalele companii de dezvoltare imobiliara si de instalatii pentru constructii.
“Vedem o orientare masiva a romanilor spre metode de reducere a consumului de energie. Tot mai multi locuitori din zone urbane sau din zone rurale investesc in instalatii de energie care sa le transforme casele in locuinte eficiente energetic, in tot mai multe cazuri cu consum aproape de zero al energiei. Daca anterior romanii doreau doar sa instaleze panouri solare, in ultimul an exista o tendinta accentuata de a dota casele cu sisteme complete si inteligente pentru a acoperi cea mai mare parte a necesarului de energie. Peste 30% dintre romani opteaza pentru integrarea acestor tehnologii de energie regenerabila - sisteme fotovoltaice, pompe de caldura pentru incalzire, racire si apa calda, chiar si baterii pentru acumularea energiei electrice. Totodata, pe langa un interes ridicat din partea romanilor persoane fizice, observam o schimbare semnificativa, cu un interes crescut din partea persoanelor juridice si a dezvoltatorilor de proiecte imobiliare. Acest lucru reflecta o tendinta generala de orientare catre solutii energetice sustenabile si eficiente”, declara Sorin Lapadatu, fondator NEXO Group.
 
Cat costa instalatiile pentru o casa cu consum zero la energie
Romanii prefera sa foloseasca tehnologii eficiente si inteligente pentru reducerea aproape totala a consumului de energie, care includ instalatii complete: panouri fotovoltaice, pompe de caldura care folosesc energia termica din aer, apa sau sol pentru incalzirea si racirea spatiilor, si sisteme de izolare termica avansate, care reduc necesitatea incalzirii sau racirii, mentinand temperatura interioara constanta, potrivit NEXO Group. 
Cererea pentru acest tip de solutii este ridicata pentru case sau vile in zone metropolitane ca Bucuresti si Ilfov, dar si in orase mari si medii si zonele suburbane din Cluj, Iasi sau Timisoara. Exista un interes emergent si in mediul rural din judete ca Bacau, Giurgiu, Ialomita, Prahova sau Arges, unde costurile reduse ale terenurilor permit investitii mai mari in tehnologii ecologice.
Costurile pentru dotarea caselor cu instalatii pentru energie verde variaza in functie de cantitatea de kilowati aleasa sau de necesarul pentru independenta energetica. Spre exemplu, pentru un sistem de instalatii de panouri solare, pompe de caldura, baterii si manopera, pentru o casa cu etaj cu o suprafata de 200 mp, costul total variaza de la 20.000 euro (6 Kw) pentru acoperirea consumului pe timp de zi la 35.000 euro pentru 10 Kw care acopera necesarul pentru independenta energetica si, implicit, consum zero la energie.

 
Romanii, tot mai dornici sa reduca dependenta de furnizorii de energie traditionali
Prin dotarea locuintelor cu aceste sisteme complete, romanii reduc dependenta de reteaua nationala de curent electric si gaze. Combinarea panourilor solare cu pompe de caldura aer-apa sau sol-apa este o solutie populara pe piata atat pentru romanii care locuiesc la case in oras, cat si pentru cei cu locuinte in mediul rural deoarece maximizeaza eficienta energetica si minimizeaza costurile.
“Romanii isi doresc din ce in ce mai mult independenta energetica, avand in vedere interesul crescut pentru bateriile de acumulare a energiei, cererea crescand cu peste 100% in ultimii doi ani fata de anii anteriori. Aceste baterii asigura independenta totala fata de retea, oferind protectie impotriva fluctuatiilor de pret si asigurand o sursa constanta de energie. Este un semn clar al dorintei consumatorilor de a-si gestiona mai bine consumul energetic si de a reduce dependenta de furnizorii traditionali. Cererea pentru pompe de caldura si solutii de stocare a energiei este deosebit de mare in sectorul rezidential, in special in cazul caselor individuale si al ansamblurilor de case. Pompele de caldura sunt extrem de populare in vilele nou construite, unde procentul acestora poate atinge 50%-70% din noile constructii, fiind proiectate de la inceput cu solutii pentru reducerea consumului energetic sau pentru consum zero la energie. Unele dintre acestea se vor afla in Pipera, unde am inceput constructia proiectului NEXO Nature care integreaza 14 vile cu tehnologii avansate care le transforma in case inteligente si independente energetic, cu o valoare de 10 milioane de euro. Observam un trend in accelerare pentru dezvoltarea locuintelor independente energetic, pe masura ce tot mai multi proprietari si dezvoltatori incep sa adopte aceste tehnologii inovatoare”, explica Sorin Lapadatu, fondator NEXO Group.
Un alt aspect pozitiv al acestei cresteri a cererii este scaderea preturilor echipamentelor. Pe masura ce rata de adoptie creste, procesele de fabricatie devin mai eficiente, ceea ce duce la costuri mai reduse. Acest lucru face ca tehnologiile de independenta energetica sa fie mai accesibile pentru un numar mai mare de consumatori si dezvoltatori.

 
Interes ridicat pentru energie verde si la bloc
Totodata, interesul pentru instalatii care sa reduca consumul de energie este tot mai mare si din partea romanilor care locuiesc in apartamente de bloc. In cazul blocurilor deja construite, poate fi obtinuta o reducere partiala a consumului de energie, nu totala, prin folosirea de pompe de caldura, dar nu si de panouri solare si baterii de stocare a energiei. Spre exemplu, pentru un apartament cu o suprafata utila de 60-80 mp, poate fi acoperit necesarul de energie cu pompe de caldura de 6 kw termici, al caror cost de achizitie si instalare este in jur de 6.000 euro. 
Locuitorii de la bloc au optiuni limitate din cauza constrangerilor spatiale si arhitecturale, dar pe langa instalarea de pompe de caldura, pot opta pentru sisteme de iluminat eficiente energetic, termostate inteligente pentru gestionarea mai buna a caldurii si inlocuirea ferestrelor vechi cu unele care ofera o izolare termica superioara.
“In prezent, exista blocuri in care sunt implementate pompe de caldura si tehnologii de eficienta energetica pentru un consum de energie redus cu pana la 50% in raport cu sistemele clasice, constructii dezvoltate atat de NEXO Group in zona Timpuri Noi din Bucuresti, cat si de alti parteneri dezvoltatori cu care colaboram. Dezvoltatorii imobiliari sunt din ce in ce mai interesati sa includa tehnologii moderne pentru constructia de case verzi. Noile blocuri si cartiere de vile sunt adesea proiectate cu sisteme de reducere a consumului de energie, atragand cumparatori constienti de impactul asupra mediului si beneficiile pe termen lung ale eficientei energetice. Pe masura ce costurile energiei continua sa creasca si legislatia devine mai stricta in privinta eficientei energetice, va creste si tendinta de a dezvolta noi ansambluri de blocuri sau case eficiente energetic. Proprietarii de locuinte si dezvoltatorii imobiliari investesc in tehnologii verzi si in materiale de constructie sustenabile, atat pentru a oferi locuinte cu un consum de energie redus, cat si pentru a contribui la protejarea mediului inconjurator si reducerea amprentei de carbon. Aceasta nu este doar o tendinta de moment, ci o schimbare fundamentala in modul in care gandim si construim locuintele viitorului, pentru un stil de viata sustenabil si armonios”, adauga Sorin Lapadatu, fondator NEXO Group. 
Potrivit companiei, piata romaneasca adopta din ce in ce mai mult solutii ecologice si tehnologii pentru case verzi. Astfel, NEXO Group este unul dintre pionierii noului val de schimbare a pietei imobiliare prin dezvoltarea de ansambluri de locuinte complet independente energetic sau de case verzi individuale la cerere. Pentru dezvoltarea acestora, compania a introdus pe piata si foloseste solutii moderne ca sisteme de izolatie de inalta performanta, ferestre cu geam triplu, panouri solare, pompe de caldura, sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura, sisteme de racire in tavan, dar si aplicarea unor tehnici sau materiale specializate pentru a asigura impermeabilitatea sau izolarea elementelor de constructie impotriva factorilor externi, cum ar fi apa, aer, vant, praf sau zgomot. Toate acestea contribuie la crearea unor locuinte care sunt nu doar prietenoase cu mediul, ci si foarte eficiente din punct de vedere energetic. 
NEXO Group are in plan noi investitii pentru a transforma piata imobiliara din Romania prin inovare si sustenabilitate. Compania continua sa dezvolte si sa implementeze solutii avansate care raspund cerintelor actuale si viitoare ale pietei, pentru ca tot mai multe locuinte din Romania sa fie pregatite pentru evitarea unui viitor cu facturi mai mari la energie electrica si la gaze facand astfel fata presiunii legislative de a folosi tot mai mult energia verde pentru a un mediu mai curat.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
EDIT-Structural
viarom
concelex
MAKITA
ness project
Acvatot 2019
siniat
rigips
konsent
BogArt
leviatan
quadratum
strabag nivel 1
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
CDS
theda mar
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander