Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - RCBB: Crestere de 10% a afacerilor si portofoliu de proiecte de 30 milioane euro
RCBB: Crestere de 10% a afacerilor si portofoliu de proiecte de 30 milioane euro
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 20 Feb 2024 06:25
Cu peste 70 de proiecte realizate in cei cinci ani de activitate pe pietele din Romania si Germania, compania RCBB Gruppe are in prezent mai mult de 500 de angajati implicati in lucrari de realizare a structurii, executie si finisaj pentru ansambluri rezidentiale si nerezidentiale. De asemenea, firma pune la dispozitia clientilor servicii complexe de inginerie, consultanta tehnica si management integrat de proiect, pentru a identifica solutii inovatoare, a depasi toate problemele tehnice care apar si a contribui la succesul demersului de construire. Pentru a detalia activitatea companiei si a prezenta estimari cu privire la evolutia sectorului constructiilor, au fost invitati sa raspunda catorva intrebari cei doi asociati ai companiei, Dipl. Ing. Radu Balan (foto) si Dipl. Ing. Codrin Botezat.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii de locuinte in 2023 si ce dezvoltare va avea aceasta in 2024 si in perspectiva, avand in vedere contextul actual?
- Segmentul constructiilor rezidentiale a pierdut treptat teren in 2023, in timp ce sectorul nerezidential a consemnat o evolutie in sens contrar, intr-un ritm similar. In acelasi timp, proiectele de inginerie civila (infrastructura publica) au demonstrat o crestere mult mai puternica datorita bugetului multianual al UE si facilitatii de rezilienta, care au mentinut ocupate unele santiere, in ciuda constrangerilor financiare ale guvernului. Incertitudinile din piata, pe fondul razboiului din Ucraina si cresterea dobanzilor la credite au pus piata in expectativa, insa estimam o imbunatatire pentru anul in curs. Increderea in sector pare sa se stabilizeze, iar antreprenorii incep sa vada oportunitatile reprezentate de tranzitia la energia verde, stabilizarea ratei inflatiei si cresterea consumului privat. In concluzie, activitatea de constructii de locuinte din Romania se va confrunta, in viitor, cu o serie de provocari, dar exista tendinte pozitive care ne fac sa fim optimisti. Conform previziunilor FMI, este probabil ca Romania va avea, in 2024, o rata de crestere de 3,7%, ceea ce reflecta dinamica viitoare a tarii. Rata de crestere sustenabila asteptata este benefica pentru investitorii imobiliari, deoarece indica faptul ca economia creste constant si ca investitiile in tara sunt susceptibile de a fi profitabile pe termen lung. Mai mult decat atat, se asteapta ca investitiile in dezvoltarea infrastructurii de energie regenerabila, in conformitate cu obiectivul guvernului de a atinge neutralitatea climatica pana in 2050, sa stimuleze cresterea sectorului in perioada 2024-2027. Categoric, in acest an, dar si in viitor, sectorul constructiilor de locuinte in Romania va prezenta atat provocari, cat si oportunitati pentru investitori, proprietari si partile interesate din industrie.

 
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de companie in 2023 si estimati evolutia acesteia in 2024. 
- Conform datelor preliminare, RCBB Gruppe a inregistrat in 2023 o cifra de afaceri de 26,5 milioane de euro, in crestere cu peste 10% fata de anul anterior. Cifrele se bazeaza atat pe o intensificare accelerata a activitatii companiei in Romania, inregistrata anul trecut, cat si pe adaugarea in portofoliu a unor proiecte majore pe piata din Germania. Amintim aici demararea lucrarilor, in ianuarie 2023, pentru constructia celui mai mare spital militar american din afara SUA, US-Klinikum Weillerbach, care va deservi personalul bazei NATO Ramstein. Proiectul este realizat in parteneriat cu compania Ed. Züblin AG si se ridica la o valoare de 6 milioane de euro.

 
- Care sunt principalele proiecte rezidentiale la care lucrati in aceasta perioada? La ce valoare se ridica portofoliul total de proiecte ale companiei si ce orizont temporar acopera?
- RCBB Gruppe a finalizat de curand lucrarile la primele doua faze ale proiectului rezidential Silk District din Iasi, beneficiar fiind Prime Kapital. Implicarea noastra a vizat realizarea lucrarilor de structura, zidarie si amenajari. De asemenea, lucram la constructia proiectului rezidential Freya din Iasi (beneficiar: Extensive Network) si la realizarea unei cladiri rezidentiale in Pascani (pentru Auto Trans Com). In plus, mai avem in lucru pe piata din Romania o serie de proiecte non-rezidentiale. 
Portofoliul actual din Germania cuprinde cateva proiecte rezidentiale majore, precum lucrarile pentru modernizarea si dezvoltarea cartierului istoric Alte Heimat din München (in parteneriat cu Max Bögl), proiectul Johanniskarree din Chemnitz (in parteneriat cu Markgraf) si o noua etapa a proiectului rezidential Landwehrviertel din Osnabrück (in parteneriat cu LG Baugeselleschaft), dezvoltat pe locul fostei garnizoane militare a Marii Britanii. De asemenea, avem in lucru alte 3 proiecte rezidentiale in parteneriat cu Glöckle Hoch- und Tiefbau, Hochtief AG, respectiv E.Hönninger.
Valoarea portofoliului actual se ridica la peste 30 de milioane de euro. Cele mai multe dintre lucrari urmeaza sa fie livrate pe intreg parcursul anului 2024, insa suntem implicati si in proiecte cu data estimata a finalizarii in 2025. La acestea se adauga cateva obiective pentru care am semnat deja contractele si urmeaza sa lansam activitatea in primavara acestui an.

 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei? Vizati extinderea si in alte sectoare de activitate? 
- Pentru a ramane competitivi si pentru a raspunde cerintelor in continua schimbare ale clientilor, este esential pentru noi sa adoptam noi tehnologii si practici. Acest lucru nu numai ca ne imbunatateste rezultatele, dar ne permite si sa livram proiecte de mai buna calitate, in timp util. Fiind o companie tanara, ne este natural sa fim flexibili si avem o mai mare deschidere catre nou. Cu accent pe sustenabilitate si tehnologie, viitorul industriei este promitator, in ciuda provocarilor cu care s-a confruntat in 2023 sectorul constructiilor. Acordam o atentie sporita procesului de digitalizare si consideram ca este esential sa investim tot mai mult in acesta directie.
Un punct de interes pentru noi este eficientizarea fluxurilor de munca si imbunatatirea comunicarii si colaborarii. Prin digitalizare, ne propunem sa reducem costurile si sa diminuam riscurile, crescand totodata productivitatea si calitatea rezultatelor. De asemenea, investitia in oameni a fost dintotdeauna o prioritate a RCBB Gruppe. Natura activitatii noastre determina ca factorul uman sa fie vital pentru a fi competitivi. De aceea, punem accent pe pregatirea echipei si ne dorim sa jucam un rol activ in povestea de cariera a angajatilor nostri.
Totodata, pentru dezvoltarea companiei avem in vedere doua directii. In primul rand, ne concentram pe extindere si diversificarea portofoliului de proiecte, astfel incat sa putem raspunde eficient provocarilor pietei. Portofoliul nostru cuprinde deja proiecte diverse ce ne-au determinat sa ne dezvoltam si sa invatam. Deschiderea la nou si dorinta de a iesi din sfera de confort sunt deosebit de importante pentru a fi competitivi. Apoi, pentru a veni in intampinarea nevoilor partenerilor, ne-am extins deja paleta de servicii. In pachetul actual, in plus fata de serviciile clasice, le oferim acum clientilor nostri servicii de topografie, precum si consultanta in securitatea si sanatatea in munca atat in Romania, cat si in Germania.

 
- Care sunt cerintele actuale ale dezvoltatorilor de locuinte, fata de perioada anterioara pandemiei? 
- Am observat, intr-adevar, o cresterea a exigentelor in piata fata de perioada anterioara pandemiei. Bineinteles, prioritare sunt preturile competitive. Aditional, clientii nostri asteapta de la noi calitate ridicata, dar si o responsabilitate mai mare in cadrul procesului de constructie. Acordam cu totii o importanta mai mare actului de constructie, ca acesta sa fie corect din punct de vedere al tehnologiei de executie. De asemenea, dezvoltatorii sunt acum mult mai interesati de trasabilitatea materialelor, dorind sa aiba o vizibilitate clara asupra sursei si calitatii acestora. Iar cand tragem linie, aceste lucruri se dovedesc benefice pentru utilizatorul final. In plus, respectarea normelor stricte de sanatate si securitate in munca, alaturi de un mediu, dar si mod de lucru sigur si curat, sunt esentiale pentru a indeplini standardele in vigoare. Acest lucru este necesar nu doar in relatia cu autoritatile in constructii, ci si in relatia cu clientii. Nu in ultimul rand, vedem o mai mare strictete in respectarea graficelor de executie si recurgem la optimizarea acestora pentru a reduce timpii de constructie. Toate cele mentionate anterior contribuie la eficienta generala a proiectelor si la consolidarea increderii in cadrul parteneriatelor dintre constructori si dezvoltatori.

 
- Care credeti ca va fi impactul masurilor fiscale adoptate de Guvern la finalul anului trecut asupra pietei de constructii, in general, si asupra companiei, in special? 
- Masuri precum noile cote de impozitare pentru firmele mici si mijlocii, limitarea scutirii de impozit in pentru venituri lunare brute sub 10.000 de lei, impunerea platii CASS pentru angajatii din domeniu si altele ridica noi provocari pentru sectorul constructiilor. Cum se intampla, de altfel, in orice domeniu, lipsa stabilitatii legislative si a predictibilitatii se traduce in costuri crescute pentru companii si pentru cetateni. In mod evident, ne vom adapta noului context legislativ prin optimizarea costurilor, eficientizarea activitatilor si proceselor, dar si prin diversificarea portofoliul de proiecte. In plus, vom monitoriza in mod constant si cu atentie evolutia situatiei socio-economice si vom lua masuri suplimentare, daca va fi necesar.

- Cum rezolvati problema fortei de munca si ce actiuni considerati necesare pentru rezolvarea acestei probleme, pe termen lung?
- Lipsa fortei de munca bine este deja recunoscuta drept o problema importanta, mai ales in domeniul constructiilor si noi credem ca va continua sa se acutizeze in urmatorii ani. Suntem constienti de ea si am stabilit, inca de la inceputul activitatii noastre, o serie de masuri care sa ne ajute sa ne diferentiem din acest punct de vedere si sa fim "atractivi" pentru angajati.
Le oferim acestora beneficii suplimentare si investim in formarea lor profesionala, pentru a le dezvolta abilitatile si pentru a creste rata de productivitate si de profesionalism. In plus, acordam o importanta deosebita procesului de recrutare, de onboarding si de masurare a satisfactiei profesionale a angajatilor. Am stabilit procese eficiente de feedback si prioritizam interactiunea in cadrul echipelor, precum si intre angajati, manageri directi si echipa de management. Totodata, ne mandrim cu faptul ca respectul este definitoriu pentru relatiile din echipa noastra. Credem ca toate acestea ne ajuta sa atragem personal calificat si contribuie la cresterea ratei de retentie in cadrul companiei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
AED
MAKITA
konsent
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
GEWISS
noark
ELECTROGRUP
Ubitech
quadratum
DRS
rigips
EURO BUILD
concelex
EDIT-Structural
BogArt
theda mar
SIGM
Acvatot 2019
strabag nivel 1
VEGO
Arduro

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<