Agenda Constructiilor
Joi, 30 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - STC Partners: Piata imobiliara a pierdut teren in 2023, dar 2024 este promitator
STC Partners: Piata imobiliara a pierdut teren in 2023, dar 2024 este promitator
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 12 Mar 2024 11:50
In ciuda provocarilor initiale, piata imobiliara rezidentiala din Romania a demonstrat rezilienta pe parcursul intregului an 2023, pregatind terenul pentru o perspectiva promitatoare in 2024. Raportul anual de piata al dezvoltatorului imobiliar rezidential STC Partners arata ca piata a inregistrat fluctuatii ale preturilor si volumelor tranzactionate in 2023, influentate de diversi factori economici, estimand ca va recupera semnificativ in anul 2024, investitiile in imobiliare revenind in prim plan.
Raportul evidentiaza faptul ca piata rezidentiala in 2023 a debutat prudent, cu volume tranzactionale in scadere cu 20% si pana la 40% fata de anul precedent. Factorii care au contribuit la aceasta descrestere au inclus presiunile inflationiste, modificarile in preferintele de investitii si costurile ridicate de finantare ipotecara. Pe masura ce anul a avansat, piata a inceput sa dea semne de revenire, impulsionata de imbunatatirea cresterii veniturilor, conditiile favorabile de creditare si modificarile legislative privind TVA-ul care au stimulat cererea pe termen scurt. Astfel, pana la finalul anului, activitatea tranzactionala a inregistrat doar o scadere modesta de 5%-15%, fata de anul precedent.
"In ciuda unui inceput timid, piata rezidentiala a demonstrat rezilienta solida pe tot parcursul anului 2023. A doua jumatate a anului a marcat o crestere semnificativa a tranzactiilor, sustinuta printre altele de factori precum increderea crescuta a cumparatorilor si optiunile de finantare atractive. Un alt factor provocator a fost determinat si de faptul sa imobiliare au pierdut teren in 2023 in fata altor tipuri de investitii, precum depozite bancare sau titluri de stat, dar 2024 promite o revenire considerabila si din acest punct de vedere", a declarat Andrei Stefan, Partener, STC Partners.  
In ceea ce priveste perspectiva anului 2024, raportul prevede o viziune mai optimista pentru piata rezidentiala, sustinuta de conditiile macroeconomice favorabile si nivelurile crescute ale cererii, in special asteptate in cea de-a doua parte a anului. Principalii factori care contribuie la acest sentiment pozitiv includ scaderea ratei inflatiei, anticiparea unei scaderi a ratei dobanzii bancii centrale, continuarea disponibilitatii optiunilor atractive de finantare ipotecara si redistribuirea economiilor disponibile catre tranzactiile imobiliare. In plus, chiar daca oferta noua ar putea sa inregistreze contractii usoare, se prevede ca piata va cunoaste o activitate tranzactionala mai intensa, datorita si prezentei unor proprietati ramase de vanzare in anumite sub-piete, apropiindu-se de nivelurile record din perioada 2021-2022, in timp ce cresterile de preturi sunt asteptate sa ajunga la nivelul cresterii castigurilor si sa depaseasca inflatia.
"Desi unele provocari persista, iar 2024 va fi un an dinamic, cu perioade electorale care aduc, de obicei, incertitudine pe termen scurt, insa exista motive intemeiate sa fim optimisti in ceea ce priveste performanta pietei rezidentiale in 2024", a adaugat Andrei Stefan in incheiere.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
MAKITA
konsent
viarom
CDS
Acvatot 2019
theda mar
noark
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
leviatan
siniat
EDIT-Structural
ness project
concelex
Ubitech
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander