STRABAG: Perspective bune in Romania, datorate portofoliului de 653 milioane euro |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 29 Apr 2025 12:57 |
![]() Portofoliul de comenzi a inregistrat o crestere semnificativa in Germania, in special in domeniul infrastructurii si ingineriei civile. Cresteri importante au fost raportate si in Polonia, Austria, Slovacia si Romania.
Pe piata romaneasca, STRABAG este activa din 1991, stabilindu-si sediul central in Bucuresti in 1994. Potrivit datelor grupului, in Romania STRABAG a realizat o productie de constructii de 467 milioane de euro, in scadere cu 11% fata de nivelul de 519 milioane de euro inregistrat in 2023, avand peste 2.200 de angajati. La finalul anului trecut, grupul avea in Romania un portofoliu de contracte de 653 milioane de euro, fiind cu 31% peste nivelul de 496 milioane de euro cu care a inceput anul 2024.
In prezent, STRABAG SRL are birouri in toate orasele mari ale tarii: Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Cluj, Brasov, Iasi. In Romania, compania activeaza in toate sectoarele de constructii, in special in segmentele de infrastructura de transport, constructii de cladiri si inginerie civila, precum si in proiecte de constructii de mediu, acoperind intregul lant valoric al constructiilor.
"In 2024, ne-am concentrat mai mult ca niciodata pe a construi pe termen lung: investind in metode de lucru mai bune, tehnologii mai inteligente si practici mai sustenabile. Increderea pe care ne-o arata partenerii nostri confirma ca ne aflam pe drumul cel bun si suntem increzatori ca aceasta tendinta pozitiva va continua si pe parcursul anului 2025", a declarat Herbert Schuster, Commercial Managing Director la STRABAG Romania.
![]() Anul trecut, STRABAG Romania a obtinut certificarea ISO 19650 pentru implementarea metodologiei Building Information Modeling (BIM) in proiectele sale, un pas esential in procesul de digitalizare a modului in care compania construieste. "Aceasta realizare reconfirma angajamentul nostru fata de eficienta, inovatie si sustenabilitate. Prin integrarea tehnologiilor avansate, am reusit sa finalizam inainte de termen proiectul drumului expres care leaga Centura Oradea de Autostrada Transilvania", au transmis reprezentantii STRABAG.
Un alt moment de referinta al anului de afaceri 2024 il reprezinta lansarea in Romania a platformei online "Work On Progress", care reflecta angajamentele de mediu ale companiei pe termen lung si evidentiaza actiuni concrete, bazate pe stiinta si masurabile pentru reducerea amprentei ecologice.
In 2024, STRABAG a continuat extinderea echipelor si a prezentei locale, deschizand noi birouri in Iasi si Brasov, pentru a sprijini mai bine proiectele regionale. De asemenea, unitatea de constructii civile din Cluj s-a extins prin amenajarea unui spatiu dedicat, pentru o coordonare mai eficienta. La Timisoara, compania a reunit echipele sub un singur acoperis, pentru a facilita colaborarea si eficientizarea activitatii intre diferitele linii de business, cum ar fi infrastructura si constructiile civile.
![]() Estimari privind cresterea volumului de productie de constructii, in 2025
Pentru 2025, STRABAG SE estimeaza o crestere semnificativa a volumului de productie, pana la aproximativ 21 miliarde euro. Aceasta prognoza se bazeaza pe portofoliul ridicat de comenzi si pe contributiile asteptate din achizitiile recente, cum ar fi, Grupul Georgiou din Australia. Astfel, se preconizeaza o crestere a volumului de productie in toate segmentele operationale in 2025.
In Romania, mai multe proiecte-cheie sunt programate pentru finalizare in 2025, printre care Podul Hobanat peste raul Somes din Satu Mare, modernizarea Aeroportului din Targu Mures si Varianta Ocolitoare Fagaras - care este deja intr-un stadiu de peste 90%. Se inregistreaza progrese si pe proiectele emblematice din sectorul imobiliar, precum cladirea de birouri The ARC din Bucuresti si hub-ul academic din Timisoara, destinat Universitatii de Medicina si Farmacie "Victor Babes". Un alt proiect de complexitate ridicata este modernizarea DN 73 intre Campulung si Fundata - un tronson de 37,6 km caracterizat de teren dificil si intarzieri istorice. Gestionat de ARL Cluj (parte a Grupului STRABAG), proiectul presupune lucrari ample: largirea drumului, reabilitarea podurilor si reconstructia unui numar considerabil de podete. In ciuda provocarilor tehnice, lucrarile avanseaza constant, reflectand angajamentul STRABAG pentru dezvoltarea unei infrastructuri moderne si durabile la nivel national.
"La nivel national, STRABAG ramane dedicata livrarii de proiecte de inalta calitate, respectarii termenelor de executie si intaririi parteneriatelor locale", au precizat reprezentantii companiei.
|