STRABAG: Sectorul de constructii este intr-o perioada de normalizare, nu de criza |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 23 Feb 2023 06:25 |
Grupul austriac de constructii Strabag se asteapta sa inchida anul fiscal 2022 cu o marja de profitabilitate EBIT apropiata de 4% si venituri totale de circa 17,7 miliarde euro, in crestere cu 10% fata de nivelul de 16,12 miliarde euro realizat in 2021. Pentru 2023, conducerea grupului estimeaza o crestere usoara a veniturilor, care ar urma sa ajunga la 17,9 miliarde euro la finalul acestui an, si a stabilit un buget de investitii de 600 de milioane de euro.
"In pofida mediului foarte provocator din 2022, am reusit sa atingem un nou volum record de productie si sa inchidem anul cu un stoc de comenzi foarte confortabil, de 23,7 miliarde euro (+6%), demonstrand astfel rezistenta modelului nostru de afaceri, bazat pe diversificarea operatiunilor. In timp ce majorarea dobanzilor are un impact negativ asupra afacerilor din constructii, chiar mai mare decat scumpirea materialelor si energiei, iesim dintr-o faza neobisnuita de politica a ratei dobanzii zero si dintr-un boom aferent constructiilor; dezvoltarea industriei constructiilor poate fi, astfel, descrisa mai degraba ca o normalizare decat o criza. Pentru 2023, nu ne asteptam la piedici majore pentru grupul Strabag, desi observam deja o orientare catre proiecte din sectorul public in portofoliul nostru de comenzi", a declarat Klemens Haselsteiner, CEO Strabag SE.
Rezultatele financiare detaliate vor fi raportate la 29 aprilie 2022.
Grupul Strabag este lider pe piata constructiilor din Romania. Conform celor mai recente date disponibile, la finele lunii iulie 2022, portofoliul de comenzi contractate de Strabag in Romania se ridica la 378 de milioane de euro. In 2022, Strabag a contractat noi proiecte de anvergura pe piata locala, precum finalizarea Autostrazii Transilvania, pe sectorul Chetani - Campia Turzii (lot 3), alaturi de Geiger Transilvania, tronson de 15,7 km cu o valoare de 85 milioane euro (fara TVA), noul campus de 24 de milioane de euro dezvoltat de Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" (UMFVB) Timisoara in Ghiroda, noul terminal A4 al Aeroportului din Iasi, contract de 67 milioane de euro, dar si mega-proiectul de constructie a infrastructurii Bazei 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu, din Constanta (Etapa 1), proiect cu o valoare de circa 300 de milioane de euro, ofertat in asociere cu Aduro Impex si Bog’Art.
In sectorul privat, Strabag a contractat, in 2022, lucrarile de constructii pentru ansamblul mixt Paltim Timisoara, proiect dezvoltat de Speedwell, pentru centrul comercial Giurgiu Shopping Park, investitie Square 7 Properties, dar si pentru cladirea de birouri Arghezi 4, pe care o dezvolta in regie proprie langa Piata Universitatii din Bucuresti.
La inceputul anului 2023, Strabag Romania a contractat, alaturi de ARL Cluj SA, lucrarile de modernizare a aeroportului din Targu Mures, contract in valoare de peste 26 milioane de euro.
|