Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - SVN: Oferta noua de locuinte din Bucuresti ar putea sa scada semnificativ in 2023
SVN: Oferta noua de locuinte din Bucuresti ar putea sa scada semnificativ in 2023
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 14 Mar 2024 13:06
Numarul locuintelor care vor fi livrate in Bucuresti si imprejurimi in 2024 ar putea sa scada semnificativ, potrivit raportului de piata ”Romania Residential Market Genome” realizat de catre compania de consultanta imobiliara SVN Romania. Astfel, aproximativ 17.500 de case si apartamente ar putea fi livrate de catre investitori in acest  an in regiune, ceea ce s-ar traduce printr-o scadere de 16,5% a ofertei noi.
Putin peste 21.000 de noi locuinte au fost livrate in Bucuresti si Ilfov in 2023, potrivit datelor Institutului National de Statistica, in scadere cu 1,3% comparativ cu rezultatul inregistrat in 2022. SVN Romania estimase in urma cu un an ca aproximativ 19.000 de locuinte ar putea fi finalizate in 2023 in regiune. 
Rezultatul mai mare de livrari a fost datorat in principal cresterii semnificative a numarului de proiecte finalizate in trimestrul IV al anului anterior, intr-un context in care dezvoltatorii au accelerat livrarea proiectelor, astfel incat cumparatorii sa poata beneficia de plafonul de pret mai ridicat pentru care s-a aplicat 5% TVA pentru ante-contractele semnate in 2022.
Scaderea semnificativa a ofertei noi din acest an se inregistreaza intr-un context in care numarul caselor si apartamentelor vandute in Bucuresti si imprejurimi la inceputul acestui an a crescut cu aproape 24% comparativ cu rezultatul din perioada ianuarie – februarie 2023, fiind mai mare chiar si fata de primele luni din 2022, an record pentru vanzarile de locuinte, potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
De asemenea, numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale din Bucuresti a scazut in 2023 cu 18,7% fata de 2022 si cu 37,5% fata de 2021, in timp ce suprafata utila total autorizata in 2023 in cladiri rezidentiale din Bucuresti a fost mai mica 54% fata de nivelul din 2022, potrivit statisticilor oficiale.
”Observam mai putine proiecte noi, atat in faze de constructie cat si in stadii avansate de planificare. Cresterea numarului de locuinte vandute si scaderea numarului de autorizatii emise vor duce la o imbunatatire a gradului de absorbtie a proiectelor nou dezvoltate si vor crea premisele pentru o evolutie mai semnificativa a preturilor de tranzactionare fata de cea inregistrata in 2023”, a comentat Andrei Sarbu, CEO al companiei de consultanta imobiliara SVN Romania.
Zonele din nordul a Bucurestiului vor atrage si in 2024 cel mai mare numar de locuinte care ar putea fi livrate, cu o cota de aproape 40% din oferta noua, acesta fiind al treilea an consecutiv in care nordul orasului este cel mai important pol de dezvoltare rezidentiala din Bucuresti, intr-un context de crestere a veniturilor si implicit a ofertei care tinteste segmentul middle market.
Zona de vest a orasului va atrage aproximativ 24% din oferta noua care ar putea fi livrata in acest an de catre dezvoltatori in Bucuresti si imprejurimi, in timp ce zona de est va atrage o cota de 17% iar cea de sud de circa 15% din oferta noua.
Cele mai multe locuinte care ar urma sa fie livrate in oras si imprejurimi in acest an tintesc segmentul mass market, cu o cota de circa 59%, in timp ce segmentul middle market va atrage aproximativ 36,5% din oferta noua iar cel premium aproximativ 4,4%.
Aditional locuintelor care ar putea fi livrate in oras si imprejurimi pana la finalul acestui an, alte aproximativ 11.000 de case si apartamente se afla in acest moment in diferite faze de constructie, cu date de finalizare setate pentru 2025 si 2026, potrivit datelor SVN. Inregistrarea acestor locuinte ca fiind livrate va depinde, ca in fiecare an, de respectarea graficelor de dezvoltare si de ritmul de intocmire a documentatiilor specifice de receptie a lucrarilor.
SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara active in Romania si compania cu cea mai extinsa activitate pe segmentul rezidential. Compania are peste 10 proiecte rezidentiale in portofoliul exclusiv si are mai multe birouri regionale, in Brasov, Covasna si Cluj – Napoca, respectiv Arad, Bacau, Constanta, Oradea, Ploiesti, Sibiu, Timisoara si Targoviste pentru SVN Credit Romania. La nivel international SVN are peste 200 de birouri in opt tari si regiuni, in care activeaza peste 1.600 de  consultanti imobiliari si personal administrativ.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
rigips
quadratum
strabag nivel 1
CDS
Ubitech
leviatan
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
ness project
viarom
noark
Acvatot 2019
concelex

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander