Agenda Constructiilor
Luni, 19 Mai 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - UTI CFM: Afaceri de 60 milioane euro in 2024 si portofoliu de 300 milioane euro
UTI CFM: Afaceri de 60 milioane euro in 2024 si portofoliu de 300 milioane euro
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 19 Mai 2025 06:20
In primele luni ale anului 2025, activitatea din domeniul instalatiilor pentru constructii stagneaza, cu o tendinta usoara de contractie pe anumite segmente, pe fondul intarzierilor in lansarea noilor proiecte publice, reducerii fondurilor nerambursabile disponibile si eliminarii facilitatilor fiscale, care au afectat direct cashflow-ul si capacitatea de investitie a beneficiarilor. Florin Dimitrescu, directorul general al UTI Construction and Facility Management, lider al pietei de instalatii pentru constructii din Romania, se asteapta la un an de ajustari si repozitionari strategice in sectorul de profil, in care companiile vor fi nevoite sa-si optimizeze operatiunile si sa-si diversifice portofoliile. Totusi, pentru perioada 2026-2030, directorul se arata moderat optimist: "nevoia de modernizare a infrastructurii publice este reala si va genera cerere constanta pentru solutii de instalatii eficiente energetic, automatizate si conforme cu noile standarde europene. Cheia va fi continuitatea investitiilor si stabilitatea politicilor publice", a precizat Florin Dimitrescu. Managerul se refera, in continuare, la cele mai presante probleme aflate la ordinea zilei in sectorul de instalatii de constructii, conturand, de asemenea, cele mai probabile obiective de investitii din perioada urmatoare. 
UTI CFM a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 60 de milioane de euro si are un portofoliu de proiecte evaluat la circa 300 de milioane de euro, cu proiecte in derulare pana in anul 2030.
 
- Ce perspective sunt pentru perioada urmatoare, in constructii, avand in vedere eliminarea facilitatilor din domeniu si reducerea la 40% a fondurilor nerambursabile pentru investitii prin programele operationale din perioada 2021-2027?
- Pentru sectorul instalatiilor pentru constructii, aceste schimbari se traduc in presiuni crescute asupra costurilor operationale si a rentabilitatii proiectelor, in special pentru personalul de executie din domeniu. Totodata, reducerea fondurilor nerambursabile ne obliga sa regandim modul de abordare a proiectelor: sa venim cu solutii tehnice mai eficiente, sa crestem productivitatea echipelor si sa formam parteneriate solide cu autoritatile contractante. Flexibilitatea si capacitatea de adaptare vor fi decisive in mentinerea competitivitatii.
 
- In ce masura este afectata activitatea economica, dar si din domeniul constructiilor/ investitiilor de dezechilibrele economice generate de prelungirea conflictului din Ucraina, adancirea celui din Orientul Mijlociu, dar si politica tarifara a administratiei Trump?
- Aceste contexte geopolitice au efecte directe asupra lanturilor de aprovizionare, in special in ceea ce priveste componentele si echipamentele specifice instalatiilor - centrale, sisteme HVAC, echipamente electrice sau de automatizare. Intarzierile si variatiile de pret devin tot mai greu de anticipat. De asemenea, politica tarifara a SUA influenteaza piata europeana prin efectele in cascada asupra producatorilor globali. In acest context, mizam pe diversificarea furnizorilor si pe consolidarea relatiilor cu producatori europeni de incredere.

- Ce masuri considerati optime, la nivelul viitoarei administratii prezidentiale si al guvernului pentru a mentine Romania pe o traiectorie economica favorabila mediului de afaceri si de investitii?
- Este esentiala mentinerea unui cadru fiscal predictibil, dublat de o strategie coerenta de investitii publice. Totodata, simplificarea birocratiei in achizitiile publice si digitalizarea procedurilor pot accelera semnificativ executia proiectelor. Sprijinul pentru formarea profesionala in domeniul instalatiilor - un sector puternic afectat de lipsa de personal calificat - ar aduce beneficii imediate si pe termen lung. Totodata, o mai buna coordonare intre autoritati si mediul privat poate contribui la cresterea absorbtiei fondurilor europene si la valorificarea eficienta a acestora.

- Care sunt principalele proiecte de cladiri publice la care lucrati in aceasta perioada? La ce valoare se ridica portofoliul total de proiecte ale companiei si ce orizont temporar acopera?
- In prezent, implementam lucrari de instalatii complexe in cadrul mai multor unitati spitalicesti si unitati militare, finantate din fonduri europene - PNRR, NATO si de la bugetul de stat. De asemenea, colaboram in proiecte aeroportuare si de infrastructura majora - de transporturi, energetica - unde solutiile tehnice moderne de instalatii sunt critice pentru functionare si securitate. Portofoliul activ al companiei depaseste 300 de milioane de euro, cu proiecte in derulare pana in 2030.

- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in executia acestor infrastructuri?
- Printre cele mai mari provocari se numara lipsa fortei de munca specializate, volatilitatea preturilor la materiale si echipamente, dar si complexitatea birocratica a proiectelor publice. Uneori, termenele de executie sunt nerealiste raportat la faza de proiectare sau la termenele de aprobare. Totodata, presiunea respectarii standardelor de sustenabilitate impune un efort suplimentar in alegerea solutiilor tehnice, dar reprezinta si o oportunitate de diferentiere.

- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de companie in 2024 si in primele 3 luni din 2025 si estimati evolutia acesteia in 2025.
- In 2024, compania noastra a realizat o cifra de afaceri de peste 60 de milioane de euro, sustinuta in proportie majoritara de proiecte publice. In primul trimestru al anului 2025, respectivul indicator este de circa 11,5 milioane de euro, in linie cu planificarea. Estimam o crestere anuala moderata, de pana la 70 de milioane de euro pana la finalul anului, in functie de ritmul de avans al proiectelor in derulare, de asigurarea finantarii proiectelor aflate in derulare si de castigarea (atribuirea) de noi contracte.

- Ce investitii si obiective aveti planificate pentru dezvoltarea activitatii, in perioada urmatoare?
- Avem in plan modernizarea facilitatii de productie pentru tablouri electrice si o linie de asamblare a capacitatilor de stocare a energiei electrice. Investim si in digitalizarea proceselor interne, inclusiv implementarea unei solutii integrate pentru managementul proiectelor si urmarirea in timp real a executiei lucrarilor. Deoarece resursa umana este un factor determinant in activitatea societatii noastre, am aderat la programele de practica implementate la nivelul universitatilor de profil si am dezvoltat un program intern de formare profesionala pentru ingineri si tehnicieni tineri, pentru a ne asigura continuitatea si calitatea resursei umane.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesALLBIMhiltiBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
KADRA
MAKITA
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
leviatan
TECNIC
Ubitech
concelex
theda mar
EDIT-Structural
MCA
Daikin
Eco Garden Construct
AED
EURO BUILD
GEWISS
CDS
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
VEGO
quadratum
noark
strabag nivel 1
SIGM

Parteneri

HABITAT
SCIA
FPSC_2019
aicps

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<