Ziua Constructorului 2024: Multumiri si recunostinta din partea intregii societati |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 14 Sep 2024 11:11 |
De Ziua Nationala a Constructorului, Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) recunoaste public, o data in plus, meritele constructorilor si felicita fiecare constructor in parte pentru contributia personala adusa acestui domeniu. Cu acest prilej, organizatia a atras atentia asupra acestei branse a decidentilor din cadrul universitatilor de invatamant de specialitate, confederatiilor reprezentative, sindicatelor, asociatiilor profesionale si autoritatilor publice centrale si locale, reprezentantii acestora manifestandu-si public aprecierea fata de activitatea constructorilor. Declaratiile personalitatilor care au sustinut demersul FPSC sunt publice si pot fi lecturate in randurile care urmeaza.
"Incepand cu anul 2018, constructorii din Romania serbeaza Ziua Constructorului in data de 14 septembrie. Aceasta zi a fost dedicata breslei constructorilor prin Legea nr. 350 /2018 privind instituirea acestei zile ca o recunoastere a puterii echipei din constructii, de la muncitorul necalificat la inginer, in dezvoltarea economiei si in contributia la PIB-ul romanesc. Ziua de 14 septembrie reprezinta un reper in activitatea si constiinta constructorilor romani, este ziua in care, in anul 1895, in prezenta regelui Romaniei si a inginerului de exceptie Anghel Saligny se receptiona Podul peste Dunare de la Fetesti-Cernavoda, lucrare de referinta pentru Europa de la acea vreme.
La multi ani celor care construiesc zi de zi in Romania!", au transmis reprezentantii FPSC.
Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei
"Astazi, 14 septembrie 2024, celebram a cincea editie a Zilei Nationale a Constructorului, cel mai potrivit prilej pentru a sublinia contributia deosebit de importanta a sectorului constructiilor la dezvoltarea Romaniei. Recunoastem astfel eforturile zecilor de mii de profesionisti care fac posibila transformarea proiectelor in realitate.
Intr-o era in care ne confruntam la scara extinsa cu fenomenul migratiei fortei de munca, consolidarea resurselor interne este o prioritate. Trebuie sa cream un mediu care sa atraga si sa mentina talentul autohton, iar sectorul constructiilor este un adevarat motor al economiei nationale.
Angajamentele statului roman sunt clare si fara echivoc: vom continua sa investim in dezvoltarea infrastructurii si sa sustinem inovatia. Sectorul constructiilor a reprezentat in anul 2023 aproximativ 7% din economia Romaniei, sustinand peste 400.000 de locuri de munca si influentand pozitiv industrii conexe, precum cele de servicii sau productie.
Desi provocarile nu lipsesc, de la deficitul de forta de munca specializata la scumpirea materialelor de constructie, investitiile in tehnologie si sustenabilitate deschid noi orizonturi, sporind competitivitatea si eficienta.
Fondurile europene reprezinta un sprijin crucial in aceasta directie. Romania beneficiaza de aproximativ 27 de miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii in perioada 2021-2027, din care 15 miliarde sunt alocate direct sectorului constructiilor. Aceste fonduri sunt esentiale pentru realizarea proiectelor de infrastructura de transport si de utilitati publice, precum si pentru promovarea inovarii si digitalizarii in constructii.
Transmit felicitari, cu ocazia Zilei Nationale a Constructorului, tuturor celor care isi desfasoara activitatea in sectorul constructiilor din Romania, pentru profesionalismul demonstrat si performantele obtinute!".
Marcel Ciolacu, Prim-Ministrul Guvernului Romaniei si presedintele Partidului Social Democrat
"Marcarea Zilei Nationale a Constructorului reprezinta un gest de fireasca recunoastere a importantei unui sector devenit pilon strategic pentru dezvoltarea tarii, prin volumul de investitii pe care le atrage si prin contributia in crestere la PIB-ul economiei romanesti.
Din pozitia de prim-ministru, dar si ca simplu cetatean al acestei tari, nu pot decat sa ma bucur vazand numarul in crestere al santierelor de constructii, in toate zonele de infrastructura, mai ales ca vorbim si despre capacitatea de care dau dovada constructorii romani de a lucra la nivelul de exigenta al celor mai noi standarde in domeniu si de a-si asuma finalizarea la termen a unor obiective uneori extrem de complexe. V-am transmis si cu alte ocazii, ori de cate ori am avut prilejul de a interactiona cu reprezentanti ai acestui sector, faptul ca sunt mandru de tot ceea ce ati reusit in ultimul timp, spulberand practic prejudecatile celor care sustineau ca firmele romanesti nu ar fi capabile sa construiasca autostrazi, scoli, spitale, stadioane sau alte infrastructuri de utilitate publica.
Iata ca ati dovedit ca se poate! Si, foarte important, prin aceasta implicare ati reusit sa contribuiti cu 8% la PIB-ul anual al Romaniei, o pondere care a crescut de la an la an, ceea ce a facut ca acest sector al constructiilor sa se transforme treptat intr-un veritabil motor al economiei romanesti. Avem la ora actuala un ritm fara precedent al investitiilor, iar in ultimii doi ani Romania a avut, pentru prima oara in ultimii 30 de ani, o crestere economica bazata pe investitii, iar lucrul acesta se datoreaza in mare parte sectorului constructiilor.
Avem perspective reale de a continua in ritmul acesta prin marile obiective de investitii incluse in Planul National de Redresare si Rezilienta si prin alte programe de finantare nerambursabile, orientate spre dezvoltarea si modernizarea retelei nationale de infrastructura rutiera si feroviara, eficientizarea energetica a cladirilor si consolidare seismica - lucrari care tin de sectorul constructiilor si pe care Guvernul este ferm angajat sa le sustina asigurand cofinantarile de care este nevoie de la bugetul de stat. Provocarea este sa atragem si sa folosim transparent si eficient finantarea pe care Romania o are alocata in exercitiul financiar european actual si prin PNRR.
Sa construim inseamna dezvoltare si locuri de munca, mai ales daca tinem cont ca sectorul constructiilor este la ora actuala cel mai mare angajator din Romania, de la forta de munca necalificata, pana la specialisti pregatiti la cel mai inalt nivel din punct de vedere al progresului tehnologic. Si din punctul acesta aveti un sprijin ferm din partea mea si a intregului Guvern, prin masurile pe care le-am luat si finantarile insumand circa un miliard de euro pe care le-am alocat pentru dezvoltarea invatamantului dual - solutia prin care putem contribui inclusiv in zona de constructii cu pregatirea de personal calificat.
Munca dumneavoastra, a celor care va desfasurati activitatea in acest sector al economiei romanesti, este una plina de responsabilitate, foarte complexa si chiar foarte dificila, daca ne gandim la conditiile de munca de santier.
Va admir pentru ceea ce faceti si ma bucur sa ma alatur celor care va adreseaza felicitari, cu prilejul Zilei Nationale a Constructorului!
La multi ani, tuturor, si succes in activitatea dumneavoastra!".
Roxana Minzatu, europarlamentar in Parlamentul European
"Constructorii romani sunt parteneri cheie in saltul de dezvoltare a Romaniei pe care l-am inceput deja. Am oferit valoare acestui «Impreuna» intre mediul de afaceri si Guvernul Romaniei, lucrand, cot la cot, in Grupul de lucru interministerial pentru sectorul apa-canal.
Colaborand, am generat legislatie aflata astazi in vigoare care sa stimuleze forta de munca in sectorul constructiilor, care sa optimizeze proiectarea si derularea investitiilor publice si care sa permita constructorilor romani sa fie mai dinamici si mai performanti.
Sarbatorim, in 14 Septembrie, Ziua Constructorului, un simbol pe care tot impreuna l-am legiferat. Asa incat va spun: «La Multi Ani!».
Am incredere ca parteneriatul sectorului public cu sectorul constructorilor este un model de buna practica care va inspira un mod de a genera politici publice eficiente in Romania".
Vasile-Daniel Suciu, presedintele Camerei Deputatilor
"Romania a avut, de-a lungul istoriei, realizari unice si notabile in domeniul constructiilor. Sunt cunoscute in toata lumea constructii unicat precum Podul inginerului Anghel Saligny de la Cernavoda, Barajul de la Vidraru, drumul Transfagarasan, care traverseaza Muntii Fagaras, si nu in ultimul rand, de impunatoarea cladire a Parlamentului Romaniei. Acestea sunt doar cateva repere care reflecta contributia constructorilor romani intr-un domeniu in care pana si sintagma «cerul este limita» a fost depasita.
Munca dedicata si profesionalismul tuturor constructorilor contribuie semnificativ la transformarea tarii noastre, fie ca vorbim de infrastructura rutiera, de construirea locuintelor, de proiecte industriale sau cladiri publice.
Fiecare fundatie pe care o ridicati este un pas inainte pentru comunitatile noastre si pentru viitor.
In calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, dar si de fost Ministru al Dezvoltarii, va asigur ca suntem constienti de importanta acestui sector si de nevoia de a sprijini in continuare initiativele in infrastructura si constructii, esentiale pentru a crea locuri de munca, pentru a stimula economia si pentru a imbunatati calitatea vietii cetatenilor.
Va multumesc pentru eforturile constante si va doresc mult succes in toate proiectele viitoare, in acest sector vital pentru dezvoltarea si modernizarea Romaniei. In aceasta zi speciala, va transmit aprecierea si recunostinta mea pentru munca incarcata de valoare pe care o desfasurati zi de zi.
La multi ani si la cat mai multe realizari durabile!".
Dr. ing. Cristian Romeo Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC)
Pe, 14 septembrie 2024, de Ziua Nationala a Constructorului, in calitate de om al carui intreg parcurs profesional este legat de domeniul constructiilor, domeniu atat de important - fundatie a unei societati dezvoltate si motor al economiei actuale, urez, cu recunostinta si recunoastere «La multi ani!» tuturor constructorilor, indiferent de profesia sau meseria pe care si-au ales-o!
Noi, constructorii, putem doar impreuna sa continuam sa dezvoltam Romania ca pe o constructie trainica. Avem aceasta datorie in fata predecesorilor nostri si in fata copiilor nostri carora constructia trebuie sa le ramana marturie a eforturilor noastre comune. Pe 14 septembrie, de Ziua Nationala a Constructorului, ii sarbatorim pe toti cei fara de care realizarea si exploatarea unor constructii de calitate nu ar fi posibile: executanti, de la muncitorul necalificat la inginer, consultanti, supervizori, cercetatori, specialisti, proiectanti, arhitecti, producatori si distribuitori de materiale de constructii, laboranti, cadre didactice.
Fata de alte profesii sau meserii cu o raspundere la fel de mare, noi, constructorii am ales sa facem ca scolile copiilor nostri sa fie sigure, am ales sa descoperim tainele hazardului seismic, am ales sa aducem aproape de oricine confortul anilor in care traim: apa, gaz, curent electric, am ales sa construim poduri peste cele mai involburate ape si sa unim destinatii indepartate prin lucrari de infrastructura de orice tip - terestra, aeroportuara, maritima, feroviara.Toate aceste alegeri atrag raspunderi morale, sociale, economice sau legale. Din primul moment in care alegem, devenim raspunzatori pentru actiunile noastre. Si de Ziua Constructorului, de ziua noastra, nu pot sa nu sustin ca am facut, toti constructorii, una dintre cele mai bune alegeri profesionale si sa subliniez, inca o data, ca alegerea facuta trebuie mereu luata in serios.
De Ziua Nationala a Constructorului, imi doresc sa alegem bine si pentru viitor, sa avem in continuare capacitatile intelectuale, fizice si emotionale care sa ne permita o privire sincera in oglinda la care sa raspundem mereu afirmativ: «Da, sunt acel specialist dedicat care contribuie la durabilitatea acestei constructii». Si sa nu uitam niciodata ca omul sfinteste locul!
La multi, productivi, inovatori si calitativi ani, tuturor celor care construiesc caractere, constructii si societati dezvoltate!".
Sebastian Burduja, ministrul Energiei
"Cu ocazia Zilei Constructorului, celebram o profesie fara de care dezvoltarea Romaniei nu ar fi posibila. Inca de la inaugurarea Podului Anghel Saligny, la 14 septembrie 1895, aceasta zi simbolizeaza nu doar reusitele tehnice remarcabile, ci si pasiunea si responsabilitatea fiecarui constructor care, de-a lungul anilor, a contribuit la modelarea peisajului economic si social al tarii noastre.
In calitate de ministru al energiei, inteleg importanta sectorului constructiilor in sustinerea progresului national. Infrastructura energetica pe care o utilizam, drumurile pe care circulam, scolile unde ne educam copiii - toate aceste lucruri se datoreaza si muncii voastre neobosite.
Anul acesta a adus provocari noi, dar si oportunitati majore. Fondurile europene si investitiile guvernamentale in infrastructura au nevoie de resurse umane calificate si expertiza dumneavoastra pentru a transforma planurile in realitate.
Insa, mai mult decat atat, nevoia de a atrage si a retine talente in acest domeniu ramane o provocare. Industria constructiilor nu doar dezvolta infrastructura, ci creeaza si locuri de munca pentru zeci de mii de romani. Fiecare proiect reprezinta o oportunitate de angajare si formare pentru generatii noi de muncitori, ingineri si specialisti.
Va asigur ca Ministerul Energiei ramane un partener pentru sectorul constructiilor. Vreau sa va multumesc tuturor pentru contributia pe care o aduceti viitorului Romaniei.
La multi ani si succes in tot ceea ce faceti!".
Dr. ing. Ilie Vlaicu, presedintele Asociatiei Romane a Apei (ARA)
"Domeniul constructiilor este pilonul pe care se sprijina societatea moderna. Este industria responsabila de constructia podurilor care unesc orase, a cladirilor in care ne desfasuram activitatea profesionala, a drumurilor pe care calatorim si a caselor in care ne cladim familiile. Fiecare segment din infrastructura pe care ne bazam zi de zi a fost gandit cu meticulozitate si construit cu pricepere de catre profesionisti.
Bazele sistemelor moderne de alimentare cu apa si de canalizare din marile orase ale Romaniei au fost puse, acum mai bine de 100 de ani, de ingineri constructori talentati, cu spirit inovativ. Atunci, acestia au gasit calea potrivita pentru dezvoltarea durabila a oraselor, raspunzand nevoilor societatii. Astazi, onoram valoarea acestei mosteniri si ducem mai departe spiritul de inovatie si de pionierat prin noile generatii de specialisti in constructii.
Ziua Constructorului este un prilej de constientizare a importantei industriei constructiilor in viata de zi cu zi, de la stimularea cresterii economice prin crearea de locuri de munca variate (constructori, arhitecti, ingineri, profesori, contractori, specialisti in vanzari), la constructia si dezvoltarea segmentelor vitale de infrastructura, precum cea de transport si cea de alimentare cu apa, pana la dezvoltarea si implementarea unor solutii eficiente energetic, contribuind la un viitor sustenabil.
La multi ani tuturor celor care activeaza in breasla constructorilor si contribuie la dezvoltarea acestui domeniu!".
Prof. ing. Nicolae St. Noica, membru de onoare al Academiei Romane si directorul general al Bibliotecii Academiei Romane
"Un element capabil sa masoare gradul de civilizatie al unei societati este masura in care patrimoniul construit contribuie la calitatea modului de viata al oamenilor.
Incepand cu infaptuirea Regatului Romaniei, sub Carol I, societatea romaneasca a acordat a facut o prioritate din estetica si functionalitatea unor constructii de utilitate publica si privata, devenite reper in arhitectura romaneasca, multe dintre ele putand fi admirate si astazi ca blazoane identitare ale Capitalei si ale marilor orase din tara. Inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea au fost construite Ateneul Roman, Palatul Bancii Nationale a Romaniei, Palatul Casei de Economii si Consemnatiuni, Teatrul National din Iasi. Ele dovedesc priceperea, talentul si vointa de a construi ale inaintasilor nostri, precum si orgoliul lor de a avea o tara cu care sa se mandreasca.
Dar aceasta vocatie a constructiilor impresionante, care sa dureze, nu s-a stins odata cu sfarsitul secolului al XIX-lea. Dimpotriva, a continuat si in secolul urmator, iar de mai bine de un secol si jumatate acest patrimoniu al marilor edificii se tot imbogateste cu edificii care fac mandria locuitorilor si starnesc privirile admirative ale vizitatorilor.
Peisajul urban romanesc a fost intregit, la nivelul tarii cu bijuterii arhitectonice, precum Catedrala Reintregirii (Incoronarii) de la Alba Iulia, Palatul Cercului Militar, Palatul Ziarului «Universul», o multime de scoli si licee din toata Romania, Palatul de Justitie din Galati (astazi sediul Universitatii), Palatul Scolii Superioare de Arhitectura din Bucuresti, Palatul Administrativ din Iasi (azi, Palatul Culturii), Primaria din Constanta (azi, Muzeul de Arheologie).
Toti cei care au inaltat aceste edificii publice, cu pricepere si pasiune, merita recunostinta noastra, a celor de azi, pentru confortul si bucuria pe care ni le-au oferit, de a trai intr-un mediu urban si civilizat, devenit o atractie inclusiv pentru specialisti occidentali care aleg sa isi duca viata in tara noastra.
De aceea, incepand cu anul 2018, la 14 septembrie este celebrata in Romania Ziua Constructorului. Ea a fost instituita prin Legea nr. 350/2018 privind instituirea zilei de 14 septembrie - Ziua nationala a constructorului. A fost aleasa ziua de 14 septembrie, pentru valoarea ei simbolica, pentru ca este ziua in care, in anul 1895, inginerul de geniu Anghel Saligny, fost presedinte al Academiei Romane, a receptionat podul peste Dunare de la Fetesti - Cernavoda, o minune tehnica ale carei vestigii se vad si astazi, care la vremea respectiva a reprezentat o referinta pentru Europa".
Adrian-Ioan Vestea, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA)
"Ziua nationala a constructorului reprezinta un moment in care, mai mult ca oricand, ne indreptam atentia catre toti cei care contribuie la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii din Romania, fie ca vorbim despre locuinte, cladiri publice, drumuri, autostrazi, poduri sau retele edilitare.
Data de 14 septembrie a fost aleasa pentru a aminti de ziua in care, in anul 1895, a fost inaugurat Podul «Regele Carol I», redenumit ulterior «Anghel Saligny», dupa numele proiectantului si executantului celei mai mari constructii de profil la acea data din Europa si a treia din lume, inscris in prezent in Lista Monumentelor Istorice.
Nu intamplator, si cel mai amplu program de investitii cu finantare de la bugetul de stat pe care il deruleaza Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei poarta numele inginerului Anghel Saligny - un program prin care facilitam accesul tuturor romanilor la serviciile publice de baza, prin proiecte gandite in mod integrat, astfel incat nicio localitate sa nu ramana in urma si toti locuitorii sa duca o viata demna.
Le multumesc sincer tuturor lucratorilor din domeniul constructiilor, un domeniu care include peste 50 de meserii cu diferite niveluri de pregatire, pentru ca, datorita lor, beneficiem de siguranta si confort! Nu in ultimul rand, le doresc putere de munca, inspiratie si cat mai multe realizari!
La multi ani!".
Victorita Dumitrascu, inspector general in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC)
"Este cunoscut faptul ca oamenii sunt cea mai valoroasa resursa in cadrul oricarui domeniu, iar breasla constructorilor este exemplul cel mai elocvent in acest sens.
Pe 14 septembrie, celebram Ziua Nationala a Constructorului, un moment deosebit care ne ofera ocazia de a reflecta asupra realizarilor dumneavoastra si de a recunoaste importanta esentiala a sectorului constructiilor in dezvoltarea economiei romanesti. Instituita prin Legea nr. 350/2018, aceasta zi onoreaza munca celor care proiecteaza, construiesc si contribuie la realizarea unor lucrari de referinta in tara noastra. In numele Inspectoratului de Stat in Constructii, vreau sa multumesc fiecaruia dintre voi pentru eforturile depuse, pentru profesionalismul si dedicarea de care dati dovada zi de zi. Indiferent de rolul pe care il aveti in domeniu, contributia voastra este esentiala pentru construirea unui viitor mai bun. Astazi, mai mult ca niciodata, este important sa ne unim fortele si sa continuam sa promovam standarde inalte de calitate si siguranta in constructii, sa ne inspiram unii pe altii si sa ne sustinem in eforturile de a transforma viziuni in realitate. Sa construim cu pasiune si responsabilitate pentru o Romanie moderna.
La multi ani, constructori romani!".
Gabriel Budescu, directorul general al Companiei Nationale de Investitii Rutiere (CNIR)
"Ziua Constructorului este dedicata breslei care contribuie decisiv la economia Romaniei, un adevarat «motor» pus in miscare de sute de mii de oameni dedicati unei meserii atat de dificile, cu numeroase sacrificii, dar cu unele dintre cele mai frumoase realizari. Este o zi de recunoastere a meritelor celor care proiecteaza si construiesc alaturi de producatorii materialelor de constructii si de furnizorii utilajelor de pe santiere.
Ziua de 14 septembrie, simbolic inspirata dintr-o lucrare emblematica din trecut, devine, pentru noi toti, si un prilej de a cauta solutii pentru provocarile viitorului din acest domeniu, provocari care nu sunt putine: readucerea in Romania a specialistilor plecati in alte tari europene, atragerea tinerilor catre facultatile de profil, dar si dezvoltarea prin cercetare aplicata.
In acelasi timp, noi, la Compania de Nationala de Investitii Rutiere, incurajam inovarea, tehnicile moderne de proiectare, stransa colaborare cu mediul academic si intelegem importanta unui parteneriat intre autoritati si contractori.
«La Multi Ani!» constructorilor, cei care transforma ideile si planurile in realitate!".
Cristian Pistol, presedintele Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)
"Sarbatorim Ziua Constructorului, o buna oportunitate de a onora munca celor care contribuie la modernizarea si dezvoltarea infrastructurii Romaniei.
Fiecare kilometru de drum construit, fiecare proiect finalizat ne aduce noi beneficii si noi oportunitati economice.
In calitate de director general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), sunt mandru sa fac parte dintr-o echipa dedicata si profesionista, care pune pe primul loc siguranta si confortul cetatenilor.
Modernizarea Romaniei depinde, in mare masura, si de eforturile constructorilor, iar rezultatele muncii in santierele din intreaga tara se vad zi de zi.
Le multumesc tuturor colegilor si partenerilor nostri pentru implicarea neconditionata si pentru determinarea cu care depasesc provocarile, construind cu responsabilitate viitorul Romaniei.
Impreuna, vom putea sa ridicam in continuare standardele care vor aduce beneficii tuturor cetatenilor Romaniei.
La multi ani, tuturor constructorilor!".
Prof. dr. ing. Radu Vacareanu, rectorul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti
"Marcam, cu ocazia Zilei Constructorului, un moment deosebit in care recunoastem si omagiem eforturile si realizarile celor care contribuie la dezvoltarea constructiilor din Romania.
Aportul inginerilor constructori este esential pentru edificarea unei societati moderne si sustenabile, dedicarea, profesionalismul si ingeniozitatea acestora reprezentand cheia pentru construirea unei fundatii solide a societatii, a progresului si a stabilitatii.
In calitate de centru national de formare a noilor generatii de specialisti si de cercetare stiintifica performanta in domeniul constructiilor, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti isi exprima aprecierea profunda si recunostinta fata de toti inginerii constructori care, cu pasiune si responsabilitate, au depus si depun eforturi constante si inovatoare pentru a asigura siguranta, durabilitatea si functionalitatea proiectelor din domeniul constructiilor din Romania. Suntem mandri sa putem contribui la acest efort prin pregatirea temeinica a generatiilor viitoare de ingineri constructori.
Le multumim inginerilor constructori romani pentru contributiile lor valoroase si pentru profesionalismul de care dau dovada in fiecare zi. Le dorim mult succes in continuare si ii incurajam sa continue sa inoveze si sa construiasca pentru Romania.
La multi ani tuturor inginerilor constructori!".
Prof. univ. dr. Tudorel Andrei, presedintele Institutului National de Statistica
"In spatele fiecarei cladiri care se inalta, in spatele fiecarui pod ce leaga comunitati sau fiecarui drum care ne poarta mai departe, stau oameni. Oameni dedicati, pasionati si curajosi. Voi, constructorii Romaniei, sunteti cei care dati viata visurilor si care claditi, caramida cu caramida, un viitor mai bun pentru toti.
In fiecare cifra pe care noi, Institutul National de Statistica, o raportam publicului larg, vedem mai mult decat un numar - vedem povestea muncii voastre. In spatele fiecarui procent de crestere a sectorului de constructii, vedem sacrificiul si efortul zilnic al fiecaruia dintre voi. De la muncitorul care isi incepe ziua inainte de rasarit, la inginerul care calculeaza pana la ultimul detaliu pentru a asigura siguranta unui proiect, fiecare dintre voi contribuie la dezvoltarea acestei tari.
Constructorii, indiferent de profilul muncii lor, nu doar ridica cladiri. Voi, dragi constructori, construiti fundatia unei natiuni, la propriu, sunteti unii dintre pilonii viitorului, dar si caile prin care Romania isi gaseste deja drumul spre prosperitate. Voi sunteti cei care creati locurile unde generatiile viitoare vor trai, lucra si invata. Romania nu este definita doar de granitele sale, ci si de structurile pe care le ridicati voi, de fiecare proiect realizat cu migala, pasiune si respect fata de meseria voastra.
Ziua de 14 septembrie, Ziua Constructorului, nu trebuie sa fie doar o simpla recunoastere oficiala. Este o sarbatoare a tuturor eforturilor voastre, a familiilor voastre, o zi in care trebuie sa ne oprim si sa reflectam asupra contributiei imense pe care o aduceti economiei si societatii noastre. Este ziua in care va onoram munca neobosita, sacrificiile si dorinta de a face lucrurile sa functioneze, indiferent de provocari.
Stim ca viata pe santiere este plina de incercari - de la conditiile dure de la locul de munca, la responsabilitatea uriasa pentru siguranta si calitatea fiecarui proiect. Insa, Romania este azi o natiune echilibrata economic si datorita voua.
Va multumesc, in numele Institutului National de Statistica, pentru tot ceea ce faceti. In aceasta zi speciala, va indemn sa priviti cu mandrie la tot ceea ce ati realizat. Viitorul Romaniei se construieste cu voi si prin voi si sunt convins ca vom continua sa construim impreuna o Romanie puternica si moderna".
Cseke Attila, senator UDMR, fost ministru al Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei
"Ziua de 14 septembrie este un reper extraordinar al activitatii inginerului Anghel Saligny. Este, totodata, si cea mai potrivita zi aleasa pentru a ne bucura de Ziua Nationala a Constructorului. Le urez tuturor celor care lucreaza in acest domeniu sa aiba parte de tot ceea ce isi doresc, sanatate si multe impliniri profesionale!
Sectorul constructiilor a fost si este un segment important din economia tarii, contributia lui la dezvoltarea infrastructurii, fie urbana, fie rurala, este hotaratoare.
In perioada in care am avut onoarea de a detine calitatea de ministru al Dezvoltarii, Lucrarilor publice si Administratiei, impreuna cu breasla dumneavoastra am lucrat pentru a aduce Romaniei constructii sigure si eficiente. Investitii aprobate in valoare totala de peste 25 miliarde euro, noi programe de investitii, cel mai important, evident denumit dupa Anghel Saligny.
Prin colaborarea cu dumneavoastra, am reusit sa depasim momente grele de pe piata constructiilor, oferind solutii viabile si eficiente pentru ajustarea contractelor de executie de lucrari publice, Romania fiind printre putinele tari din Uniunea Europeana care a gasit solutii concrete pentru fenomenul cresterii pretului materialelor de constructii.
De asemenea, una dintre cele mai importante cooperari in materie de act legislativ este Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor, legislatia care va guverna domeniile avizarii, autorizarii, implementarii si monitorizarii constructiilor, respectiv aspectele esentiale ale urbanismului.
In toate acest demersuri, consider ca cel mai important aspect pe care ne-am bazat impreuna si care trebuie sa calauzeasca activitatea acestui sector, este respectul reciproc intre administratia publica si sectorul privat de constructii.
Va urez tuturor sa fiti in continuare profesionisti, dedicati breslei si implementatorii dezvoltarii Romaniei si a comunitatilor locale!
La Multi Ani de Ziua Constructorului!".
Manuela Irina Patrascoiu, directorul general al Companiei Nationale de Investitii
"De la marile proiecte care modeleaza peisajul urban si rural, pana la lucrarile de finete care aduc valoare comunitatilor locale, efortul si dedicarea constructorilor fac diferenta. Cu ocazia Zilei Constructorului, Compania Nationala de Investitii isi exprima aprecierea pentru rolul lor esential in modernizarea infrastructurii si dezvoltarea Romaniei.
Fiecare santier, fiecare proiect finalizat este un pas inainte spre transformarea pe termen lung a tarii.
Multumim tuturor celor care, prin efortul zilnic, fac posibila realizarea unor lucrari durabile si de impact, demonstrand constant ca excelenta in constructii este o realitate pe care ne putem baza".
Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului Romaniei, cu rang de ministru
"In anul 1895, la 14 septembrie, cand a fost inaugurat Podul Regele Carol I (redenumit Anghel Saligny), Romania aparea pe harta mondiala a marilor constructii de infrastructura, cu cel mai mare complex de poduri din Europa acelor vremuri si al treilea ca lungime din lume.
Nu intamplator, 14 septembrie a fost aleasa ca data la care serbam Ziua Constructorului, un moment pe care il dedicam tuturor celor care lucreaza in acest segment important al industriei si care, conform statisticilor Federatiei Europene a Industriei de Constructii reprezinta 5,5% din totalul angajatilor din Europa. Sunt peste 50 de meserii cu niveluri de pregatire diferite, ingineri, arhitecti, proiectanti, lucratori din industria materialelor de constructii, oameni care lucreaza pe santiere, in conditii grele.
Recunoastem astazi, mai mult ca in alte zile, munca, dedicarea si talentul celor care, cu rabdare si perseverenta, transforma, la propriu, fundatia viitorului nostru comun.
Va felicit pentru realizarile remarcabile, pentru sprijinul pe care il oferiti economiei romanesti si participarea dumneavoastra la dezvoltarea noastra ca tara.
La multi ani tuturor constructorilor si sa aveti parte de succes continuu, in toate proiectele, inspiratie si putere de munca!".
Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS)
"De Ziua Constructorului, va transmit cele mai calde felicitari si multumiri pentru munca voastra neobosita, pentru profesionalismul si dedicarea de care dati dovada in fiecare zi! Blocul National Sindical si afiliatul sau Federatia «FGS Familia», singura structura reprezentativa din domeniul constructii si materiale de constructii, sunt alaturi de voi, asa cum au fost inca de la inceputul anilor 1990, reprezentandu-va si aparandu-va drepturile si interesele in relatia cu angajatorii si autoritatile statului.
Aceasta zi este un prilej de a recunoaste contributia esentiala a tuturor celor care activeaza in domeniul constructiilor - muncitori, ingineri, arhitecti, manageri de proiect, dar si tuturor celorlalti profesionisti din aceasta industrie vitala. Prin eforturile voastre neincetate, nu doar ca asigurati siguranta si confortul comunitatilor noastre, dar si stimulati progresul si inovarea.
Ziua Nationala a Constructorului nu este doar o data in calendar, ci un simbol al efortului comun, al responsabilitatii si al creativitatii care modeleaza viitorul. Fiecare cladire ridicata, fiecare cladire reabilitata, fiecare drum construit, fiecare pod finalizat reflecta priceperea, dedicarea si perseverenta fiecaruia dintre voi.
In vremuri de provocari economice si schimbari rapide, constructorii sunt cei care mentin stabilitatea si continuitatea dezvoltarii. Stim ca provocarile din sectorul constructiilor sunt numeroase, de la respectarea standardelor de siguranta pana la gestionarea resurselor si respectarea termenelor stricte. Totusi, am incredere ca, prin dialog si colaborare, putem gasi solutii la aceste provocari si putem imbunatati conditiile de munca si protectia drepturilor tuturor celor implicati.
Este esential sa recunoastem nu doar rolul economic al acestei industrii, ci si responsabilitatea sociala pe care o induce. In acest sens, Blocul National Sindical impreuna cu afiliatul sau, Federatia «FGS Familia», se angajeaza sa continue eforturile pentru promovarea unor conditii de munca decente, a unor salarii corecte si a unui mediu de lucru sigur si echitabil pentru toti constructorii din Romania.
Va multumim pentru munca voastra neobosita si dedicarea cu care construiti un viitor mai bun pentru noi toti. Va urez mult succes in toate proiectele voastre viitoare! La multi ani voua, tuturor constructorilor din Romania!".
Dan Sucu, presedintele Confederatiei Patronale Concordia
"De Ziua Constructorului, as dori sa transmit un mesaj de felicitari catre intreaga breasla, cu convingerea ca munca lor este esentiala pentru o Romanie moderna si europeana. Constructorul roman pune umarul, la propriu, la cladirea infrastructurii atat de vitale economiei tari si la un viitor sustenabil. Este o meserie grea, ale carei merite nu sunt suficient recunoscute si sunt onorat sa am ocazia sa le transmit un sincer la multi ani!".
Gheorghe Balaceanu, presedintele Federatiei Generale a Sindicatelor (FGS) Familia
"La multi ani, constructori, arhitecti, proiectanti, muncitori, ingineri!
Munca voastra este una deosebita si purtati o responsabilitate enorma pentru realizarea obiectivelor. Desi solicitanta si cu numeroase provocari, munca constructorilor ofera satisfactia ca ceea ce se executa dainuie in timp si spatiu, fiind lasat mostenire generatiilor viitoare".
Domenico Campogrande, director general - European Construction Industry Federation (FIEC)
"Initiativa de a stabili si de a celebra o «Zi Nationala a Constructorului» oficiala este o realizare remarcabila, subliniind rolul esential jucat de industria constructiilor. Acest lucru este valabil atat la nivel national, cat si pe plan european. In prezent, la nivelul UE, industria noastra reprezinta peste 3 milioane de companii, majoritatea mici, si peste 12 milioane de muncitori, care produc 10% din PIB-ul UE.
Tranzitia «verde» catre 2050 ofera industriei noastre oportunitati imense, in special in ceea ce priveste eficienta energetica a cladirilor, dar aduce si numeroase provocari. Cea mai importanta este, fara indoiala, necesitatea unui numar suficient de muncitori cu abilitatile si competentele necesare. Finantarea tuturor acestor investitii va fi, de asemenea, o preocupare majora.
Aceste provocari trebuie abordate printr-o coordonare intre nivelul national si cel european, conform competentelor si responsabilitatilor respective si tinand cont in mod adecvat de diferentele dintre statele membre. Aici este locul in care o organizatie UE precum FIEC isi poate aduce valoarea adaugata. Insa, pentru a fi puternica la nivelul UE, FIEC are nevoie de afiliati puternici la nivel national. Prin urmare, salutam aceasta «Zi Nationala a Constructorului», care cu siguranta contribuie la consolidarea in continuare a afiliatilor nostri din Romania.
Felicitari pentru aceasta initiativa!"
Piero Petrucco, presedintele European Construction Industry Federation (FIEC)
"In calitate de presedinte al FIEC, am onoarea de a profita de aceasta oportunitate unica pentru a transmite acest mesaj cu privire la initiativa cheie a federatiei noastre membre din Romania, FPSC, care sarbatoreste o recurenta speciala, Ziua Nationala a Constructorului, pe 14 septembrie.
Industria constructiilor joaca un rol esential in economiile si societatile noastre, oferind, pe de o parte, cladiri sustenabile si accesibile, esentiale pentru bunastarea tuturor cetatenilor si, pe de alta parte, infrastructura necesara pentru o mobilitate inteligenta si pentru competitivitatea economiilor noastre. Acest lucru este cu atat mai adevarat in contextul obiectivului principal al UE de a atinge o economie neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2050. Acest obiectiv nu va fi posibil fara implicarea activa a industriei constructiilor.
Pentru a fi reprezentativa si eficienta, o organizatie europeana are nevoie de participarea activa a afiliatilor sai. La FIEC, salutam dedicarea aratata de federatia noastra membra din Romania, FPSC, in cadrul unui parteneriat fructuos si al cooperarii continue din ultimii 2 ani. Sunt convins ca aceasta colaborare va fi si mai intarita acum, avand in vedere ca Romania are un loc in Comitetul de Conducere al FIEC in mandatul actual.
La multi ani de Ziua Nationala a Constructorului 2024!".
Florian Burnar, presedintele Asociatiei "Parteneriat Pentru Proiecte si Fonduri Europene"
"Ziua de 14 Septembrie 2024 - Ziua nationala a Constructorului - reprezinta un bun prilej de a ne reaminti faptul ca sectorul constructiilor este vital pentru economia Romaniei si de a recunoaste meritele si contributiile remarcabile ale constructorilor romani la modernizarea societatii romanesti de-a lungul timpului. In aceasta zi de sarbatoare pentru breasla constructorilor, ne exprimam recunostinta pentru toti profesionistii care activeaza in cadrul acesteia! Trebuie, totodata, sa folosim aceasta ocazie pentru a reflecta, atat la nivel individual, cat si de societate, cum putem sa sprijinim dezvoltarea in continuare a sectorului romanesc al constructiilor al carui potential este unul enorm! Constructorii romani au facut mult pentru Romania si cu siguranta pot face si mai mult, beneficiind de predictibilitate, de o forta de munca calificata si de un ritm constant al investitiilor. Iar cand vorbim despre investitii, fondurile europene reprezinta o oportunitate istorica pe care avem obligatia sa o fructificam. Putem realiza acest deziderat doar cu un sector al constructiilor puternic, motivat si ale carui merite sunt recunoscute de catre noi toti. La Multi Ani, dragi constructori!".
Prof. univ. dr. ing. Ioan Tuns, decanul Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Transilvania Brasov si membru corespondent ASTR - Sectia Constructii si Urbanism
"Constructiile au insotit omenirea din cele mai vechi timpuri, in forme primitive la inceput, ca adapost impotriva animalelor salbatice si a conditiilor naturale, la forme tot mai complexe si variate, in acord cu nevoile generate de societatea umana, mereu in dezvoltare si transformare.
Prin rolul pe care il indeplinesc in desfasurarea normala a vietii si a activitatilor sociale, spirituale si materiale, in conditii de influenta a factorilor naturali si a mediului de exploatare, constructiile dobandesc o puternica componenta sociala in care exigentele utilizatorilor reprezinta elemente esentiale de plecare in procesul de conceptie, proiectare, alcatuire si exploatare.
In acest sens, proiectarea si executia constructiilor trebuie sa asigure satisfacerea unui complex de cerinte de ordin functional, siguranta in exploatare, durabilitate, confort, estetice, incadrare in mediul construit, de intretinere si exploatare etc.
Astfel, pornind de la definirea si rolul unei constructii, rezulta importanta si responsabilitatea tuturor participantilor la realizarea acesteia, indiferent de forma, marime sau complexitate architectural-structurala, participanti definiti in mod generic: constructori.
Primele inscrisuri referitoare la responsabilitatea celui care realizeaza o constructie, sunt cuprinse in Codul lui Hammurabi, in jurul anului 1760 i.Hr, iar prima descriere intr-o forma organizata a insusirilor calitative pe care o constructie trebuie sa le dobandeasca la edificare, o intalnim in lucrarea «De Architectura», intocmita de arhitectul Vitruvius, exprimate prin: utilitas (utilitate), firmitas (durabilitate), venustas (estetica).
Sunt doar cateva elemente care subliniaza importanta si responsabilitatea constructorului in procesul de concretizare a muncii sale, consfintite din timpuri stravechi in coduri de legi, statuate in zilele noastre prin reglementari tehnice si legi specifice, precum si insusirile calitative atribuite initial unei constructii, consemnate in scrierile vremii sub diverse formulari, pana la exigentele de performanta cuantificate prin criterii/ niveluri de performanta, in zilele noastre.
Prin aceste date de prezentare generala, s-a dorit o introducere corecta in aceasta frumoasa si fascinanta lume a constructiilor, in care responsabilitatea si rigoarea tehnica sunt rasplatite prin satisfactia muncii implinite in edificiile realizate, care dainuie peste timp in admiratia si vazul tuturor, iar efortul si daruirea neconditionata reprezinta mandria de a apartine acestei «nobile indeletniciri».
Aceasta frumoasa si nobila profesie a fost imbratisata si de subsemnatul acestor inscrisuri, care a optat pentru Liceul industrial de constructii si arhitectura din Baia Mare, judetul Maramures, iar dupa absolvire, pentru Facultatea de Constructii din cadrul Institutului Politehnic Iasi.
Satisfactia si mandria de a fi constructor m-a insotit din plin in activitatea profesionala desfasurata la edificarea a peste 150 de obiective de investitii, de mare varietate functionala si complexitate structurala, care imi trezesc amintiri de neuitat ori de cate ori ma aflu in preajma lor.
Sunt edificatoare, in acest sens, lucrarile de la Centrala atomoelectrica Cernavoda - Unitatea 4, Sala masini, Metrou Bucuresti - Statia Universitate, locuinte Bucuresti, hale de productie si constructii anexe pentru industria zaharului, a colorantilor, a celulozei si hartiei, dar si industriei de cosmetica, ferme, locuinte colective si unifamiliale in judetul Brasov si judete limitrofe, retele de canalizare menajera si pluviala, hale de productie pentru accesorii piese auto Mercedes - Rolem Codlea, podul peste paraul Homorod - Cata (judetul Brasov), rezervoare de apa, turnuri de racire, buncare si silozuri, cosuri de fum, estacade tehnologice si de traversare cursuri de apa, constructii pentru centrale termice, hale pentru depozitare, lucrari de reabilitare structurala si termica etc.
Experienta profesionala dobandita in activitatea de executie, proiectare tehnologica si structurala, pe diverse paliere de responsabilitate, s-a impletit frumos cu activitatea didactica desfasurata de peste 20 de ani in cadrul Facultatii de Constructii - Universitatea Transilvania din Brasov, asigurand o baza solida de cunostinte transmise seriilor de studenti care au frecventat si frecventeaza cursurile acestei institutii de invatamant tehnic superior.
De asemenea, contractele de cercetare aplicata, derulate pentru diverse entitati publice locale si din mediul economic, de catre Universitatea Transilvania Brasov, prin Facultatea de Constructii, au reprezentat concretizarea cunostintelor teoretice si a rezultatelor obtinute in urma investigatiilor de laborator si «in situ», sprijinite insa pe o solida experienta profesionala in practica constructiilor.
Mandria de a fi constructor m-a insotit pe tot parcursul carierei profesionale si este accentuata in fiecare an de generatiile de studenti, care incheie procesul de pregatire didactica si se alatura dupa absolvire, increzatori si entuziasti, acestei mari familii a constructorilor.
Fata de cele prezentate, doresc sa exprim admiratia, respectul si profunda consideratie pentru toti cei care au imbratisat aceasta nobila profesie si continua cu devotament, mandrie profesionala si daruire, indeletnicirea ilustrului constructor, ing. Anghel Saligny si a intregii galerii de specialisti in constructii, alaturi de urarea: LA MULTI ANI!".
Giulio Bertola, presedintele Confindustria Romania
"Ziua de 14 septembrie reprezinta o data de o deosebita importanta pentru istoria si progresul ingineriei si constructiilor din Romania, fiind ziua in care, in 1895, in prezenta Regelui Romaniei si a exceptionalului inginer Anghel Saligny, a fost inaugurat podul peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda, o lucrare de o importanta extraordinara nu numai pentru Romania, ci si pentru intreaga Europa. Aceasta capodopera a ingineriei continua sa reprezinte un simbol al excelentei, daruirii si inovatiei, valori care caracterizeaza si astazi munca constructorilor romani.
In calitate de presedinte al Confindustria Romania, as dori sa imi exprim cea mai profunda apreciere pentru contributia nepretuita pe care FPSC precum si toti profesionistii din sectorul constructiilor au oferit-o si continua sa o ofere pentru dezvoltarea tarii. Munca dumneavoastra este fundamentala pentru crearea unei infrastructuri moderne, sigure si de ultima generatie, care reprezinta pilonul unei tari care priveste cu incredere spre viitor.
Daruirea si profesionalismul vostru au demonstrat cat de puternica este legatura dintre traditie si inovatie si sunt sigur ca impreuna putem face fata provocarilor viitoare cu aceeasi determinare si competenta care a caracterizat munca depusa pana acum.
Va incurajez sa continuati pe aceasta cale, cu acelasi spirit de excelenta care va caracterizeaza. Activitatea voastra este fundamentala pentru construirea unei Romanii moderne si competitive, intr-o Europa din ce in ce mai interconectata".
Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania si primarul comunei Vulcana-Bai (judetul Dambovita)
"Ma simt onorat sa pot prezenta un cuvant, o apreciere, cu caracter public, de 14 septembrie - Ziua Nationala a Constructorului, si nu pot sa nu afirm ca aceasta se datoreaza recunoasterii aportului autoritatilor administratiei publice ale comunelor care se intind pe suprafata a ceva mai bine de 87% din teritoriul Romaniei, in dezvoltarea durabila a colectivitatilor locale, sub toate planurile - economic, social si urbanistic; din acest punct de vedere definesc ca fiind ROMANIA SATELOR.
Pentru a fi mai usor de inteles in ceea ce doresc sa spun, voi porni de la ceea ce defineste Dictionarul explicativ al limbii romane:
«CONSTRÚCTOR, -OARE, constructori, -oare, s. m. si f. (Adesea adjectival): Persoana cu pregatirea tehnica necesara care participa la proiectarea sau la executarea unei lucrari de constructie.
CONSTRUI, construiesc, vb. IV. Tranz. 1. A forma un intreg (o cladire, o masina etc.) legand in mod trainic si in ordinea ceruta partile lui componente dupa un plan prestabilit; a realiza o constructie de proportii vaste, care necesita lucrari numeroase, variate si complexe».
Asadar, dincolo de simbolistica acestei zile instituita prin Legea nr. 350/2018, in anul 2024, fiind la cea de-a sasea aniversare anuala, nu pot sa nu reliefez, coincidenta sau poate chiar dorinta ca Ziua Nationala a Constructorului sa se serbeze la aceeasi data cu cea a primului praznic imparatesc al Anului Bisericesc, asa cum identificam in calendarul crestin-ortodox, intitulata si Inaltarea Sfintei Cruci. Ce constructor, indiferent ca lucreaza in subsol, la sol ori la mari inaltimi, nu inalta rugaminti sau multumiri Bunului Dumnezeu, pentru el si pentru cei apropiati lui sa indeplineasca misiunea asumata ori incredintata?
Noi, ca primari ai comunelor Romaniei, ne-am impus, prin crez si juramant, sa facem, cu buna-credinta, tot ceea ce sta in puterile si priceperea noastra pentru binele locuitorilor comunelor! Dar, ar fi posibil ca sa cladim binele locuitorilor fara existenta si aplombul constructorilor? Categoric, NU!
Nu pot sa nu subliniez si faptul ca mai toate lucrarile de constructii, fie si numai cele de proiectare, au fost realizate cu aportul efectiv al constructorilor respectivi, caci rambursarea cheltuielilor a fost posibila, in foarte multe cazuri, dupa lungi perioade de timp.
Asa ca, pentru CONSTRUCTORI, de ziua nationala a lor, sa inaltam Sfanta Cruce si rugaciune pentru sanatatea si implinirea idealurilor celor care contribuie din plin la imbunatatirea vietii oamenilor de la sate".
Prof. dr. ing. Daniela Lucia Manea, decanul Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca
"De Ziua Nationala a Constructorului, Facultatea de Constructii din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca se alatura demersului public de recunoastere a meritelor constructorilor romani. Facultatea de Constructii pregateste, in prezent, specialisti pentru toate cele 3 cicluri universitare: licenta, master, doctorat in domeniile inginerie civila, inginerie geodezica si inginerie si management contribuind astfel, zi de zi, la formarea unor specialisti de elita care sa duca mai departe, generatiilor viitoare, mostenirea lasata de predecesori de renume.
De Ziua Nationala a Constructorului, suntem impreuna, cadre didactice, studenti, absolventi, pentru a ne bucura cu totii in marea familie a constructorilor. Fie ca activam in invatamant sau in cercetare, in proiectare, executie sau ofertare, ca verificatori sau ca experti, multumirea noastra este una pe masura realizarilor trainice la care am contribuit, intr-un fel, fiecare.
Invatamantul de constructii in Cluj-Napoca este unul de traditie, indiferent de forma acestuia. Fundatiile Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca sunt Scoala de Tehnicieni pentru Lucrari Publice (infiintata in anul 1920) si Scoala de supraveghetori de santiere (infiintata in anul 1945).
Pe un drum in care dinamica schimbarilor este cu totul alta, creativitatea si inovarea in educatie si tehnologie ocupa un loc central, abordarea multidisciplinara devine o obligatie a oricarei institutii care doreste sa produca educatie la un nivel solid, impreuna avem avantajul ca ingineria sta la baza majoritatii profesiilor, iar fara inginerie civila intreaga societate nu s-ar putea dezvolta.
La multi ani, inginerilor si constructorilor din Romania!".
Prof. dr. ing. Raul Zaharia, decanul Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara
"Facultatea de Constructii din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara transmite astazi, fiecarui constructor roman, felicitari pentru profesia pe care au ales sa o urmeze!
Avem in minte crezul renumitului academician Dan Mateescu, intemeietor al Scolii de cercetare in domeniul constructiilor metalice de la Timisoara, care a invatat multe generatii de studenti ca pentru un constructor nu trebuie sa existe o constructie mare sau mica, importanta sau mai putin importanta, ci doar o constructie bine facuta.
Astfel, de Ziua Nationala a Constructorului, cadrele didactice ale facultatii nu pot ura constructorilor decat sa se faca vizibili prin constructiile realizate. Constructorul, fie el muncitor sau inginer, se va exprima intotdeauna prin realizarile materiale, prin constructiile concepute si puse in opera, durabile, sigure si confortabile.
In acest moment aniversar, Facultatea de Constructii din Timisoara isi reitereaza angajamentul de a asigura mereu o relatie de colaborare cu industria, pentru a fi mereu la curent cu tendintele de dezvoltare ale acesteia, astfel incat toti absolventii sa isi gaseasca locul intr-o piata a muncii aflata intr-o permanenta schimbare. Cursul pilot in ingineria digitala a constructiilor (conceptul BIM - Building Information Modeling), introdus recent in planurile de invatamant ale facultatii, in acord cu cerintele industriei de profil si ISO 19650, vine in sustinerea respectarii acestui angajament.
La multi ani tuturor constructorilor din Romania!".
Dr. ing. Lucian Melinceanu, presedintele Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS)
"14 septembrie, ziua cu o dubla celebrare nationala, marcheaza importanta colaborarii in constructii.
Dedicarea unei zile nationale comune a Inginerului si a Constructorului Roman, contribuie la constientizarea a doua categorii profesionale liant, atat de importante intre toate clasele sociale. Indiferent de ce suntem sau alegem sa fim, nevoile noastre de baza, ale tuturor, sunt la fel. La un moment dat cu totii avem nevoie si de un inginer si de un constructor.
Astazi, nu mai avem o Ana pe care sa o jertfim pentru o constructie rezistenta si bine facuta, avem cunoastere, avem norme si reglementari, avem experienta si trebuie sa apelam la ea.
Nevoia de oameni bine pregatiti, profesionisti in domeniul structurilor in constructii ramane principala preocupare si misiune a AICPS, alaturi de cresterea competentei si a prestigiului profesiei de inginer proiectant de structuri in Romania.
Noi, Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) prin valorile noastre: Viziune, Perseverenta, Comunitate, Integritate, Etica si Leadership, sustinem activ alaturi de FPSC, si incurajam pe tot parcursul anului schimbul de experienta intre profesionistii din domeniul constructiilor. Participarea la cursuri, workshopuri, conferinte, mese rotunde si alte evenimente tehnice organizate de asociatiile profesionale din domeniul constructiilor are un rol esential in formarea profesionala continua si cunoasterea noilor tehnologii in constructii.
Avem scopuri si interese comune - siguranta, sustenabilitate, colaborare interdisciplinara eficienta in constructii (constructor, arhitect, inginer de structuri, inginer geotehnician, inginer de instalatii etc.). Suntem in era inteligentei artificiale, dar si a tehnologiilor avansate de proiectare pe calculator care permit proiectarea de structuri complexe si eficientizarea fluxului de lucru intre arhitect - inginer - constructor, ce contribuie nu doar la imbunatatirea rezilientei intregului fond construit, ci vin si in intampinarea celor mai indraznete asteptari ale societatii in materie de constructii.
Pentru durabilitatea constructiilor, pentru eficienta investitiilor, pentru formarea profesionala continua, pentru siguranta noastra a tuturor celebram impreuna astazi 14 septembrie eforturile care ne unesc pe tot parcursul anului.
In ziua noastra de dubla sarbatoare a Inginerului si a Constructorului Roman, AICPS ii doreste partenerului sau traditional FPSC sa continue la fel de activ in a face meseria de constructor atractiva, respectata si adaptata prezentului, prin profesionalism si dedicare".
Ioan Silviu Dobosi, presedintele Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR)
"Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania reuneste un corp profesional important in cadrul breslei Inginerilor Constructori din Romania. AIIR saluta demersul FPSC de a sustine initiativa legislativa materializata prin Legea nr. 350/2018, prin care ziua de 14 septembrie a devenit Ziua Constructorului.
Promovarea profesiei de inginer constructor si implicit edificarea constructiilor sunt deziderate majore, dovedite de actiunile concertate ale tuturor actorilor implicati. Imi permit sa amintesc aici mediul academic reprezentat de universitatile tehnice de profil din tara, Asociatiile Profesionale - OAR, AICPS, OAER, ARA, CNRI, SIEAR, AGFR, FPSC, Asociatiile Patronale FPSC si ARACO, Ministerul de resort MDLPA, alaturi de care AIIR a actionat strans unit in ultimii ani in dorinta de a reprezenta si promova cu cinste profesia de inginer constructor.
Dinamica evolutiilor tehnologice in domeniul constructiilor si in cel al instalatiilor in constructii duc la o schimbare de paradigma si la o reconsiderare a profesiei. Concepte noi, ca eficienta energetica, BIM, sustenabilitate, decarbonizare, patrund din ce in ce mai mult in noile proiecte promovate pe piata constructiilor. Domeniul Constructiilor si implicit al Instalatiilor sunt unele din cele mai importante in economia romaneasca, avand o contributie majora la PIB-ul Romaniei.
De asemenea, ne confruntam cu o crestere a investitiilor in domeniul constructiilor si a infrastructurii strategice de drumuri si cai ferate in Romania. Construirea de spitale, scoli, gradinite sunt o componenta importanta a scaderii emigratiei personalului calificat in afara tarii si pastrarea, educarea si formarea continua a acestuia in folosul economiei romanesti.
Avand in vedere ca ziua de 14 septembrie 1895 a fost ziua edificarii de catre Anghel Saligny a podului de la Cernavoda si, totodata, faptul ca un Minister al Constructiilor in Romania a fost infiintat inca din acea perioada, AIIR sustine necesitatea reinfiintarii acestui Minister care cu siguranta va repune profesia de inginer constructor in adevarata valoare, promovandu-se astfel profesionalismul si competenta tehnica.
Transmit cu mare bucurie, in numele inginerilor de instalatii din Romania, tuturor colegilor constructori din tara un «La multi ani!», insotit de realizari profesionale semnificative".
Dorel Duta, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR)
"Cu ocazia Zilei Constructorului, in numele UNSICAR va transmit cele mai sincere urari de «La multi ani!» si va felicit pentru contributia esentiala pe care o aduceti la dezvoltarea si modernizarea Romaniei.
In lumea constructiilor, soliditatea si siguranta sunt valori fundamentale, aceleasi principii pe care noi, brokerii de asigurari, le pretuim si promovam in fiecare zi. Parteneriatul nostru se bazeaza pe incredere, responsabilitate si protectie, asigurandu-ne ca fiecare proiect pe care il realizati este insotit de solutii de asigurare pe masura, pentru un viitor durabil si sigur.
Va multumim pentru dedicarea si profesionalismul de care dati dovada si va dorim succes in toate proiectele viitoare!".
Stefan Balici, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR)
"Pentru oricine este activ in domeniul constructiilor sau este, ca cetatean, sensibil la acesta si la impactul sau asupra mediului nostru de viata, ziua de 14 septembrie este, de cativa ani incoace, prilej de a-i sarbatori pe cei care dau viata santierelor de constructii, dar si, poate mai ales, prilej pentru reflectie cu privire la nevoile acestui domeniu dinamic si incercat.
Ziua aleasa pentru a le fi dedicata constructorilor, 14 septembrie, este ziua inaugurarii in anul 1895 a Podului Regele Carol I de la Cernavoda, un monument care exprima intr-o forma exemplara relatia dintre decidenti politici capabili sau chiar vizionari, profesionisti pregatiti sa gandeasca si sa puna in practica viziunile de dezvoltare si sistemul administrativ si institutional bine conformat, care are capacitatea sa desfasoare in bune conditii intregul proces. Aceasta relatie subintinde fiecare proiect public de succes, iar referirea, prin alegerea datei Zilei Nationale a Constructorului, la acest monument exemplar este o alegere plina de semnificatie.
Este cu atat mai important sa ne inspiram din astfel de exemple astazi, cand in tara se desfasoara programe ample de investitii publice - unul dintre ele purtand chiar numele lui Anghel Saligny! - iar rezultatele de inalta calitate nu apar suficient de frecvent.
Provocarile pe care trebuie sa le infrunte sectorul constructiilor astazi nu se rezuma la cele de proces, pe care le-am mentionat mai sus sau la cele deja cunoscute de mai multa vreme, cum este emigrarea fortei de munca cu inalta calificare. In conditiile schimbarilor structurale pe care le sufera societatea noastra in cursul tranzitiei climatice si al celei digitale, sectorul constructiilor trebuie astazi sa se reinventeze, si trebuie sa o faca impreuna cu sectorul serviciilor intelectuale, in care proiectarea este o piesa cheie. Suntem impreuna deci in aceasta noua etapa dificila.
Reflectand asupra acestor probleme, nu facem decat sa urmam chiar intentia care sta la baza legii prin care a fost instituita Ziua Nationala a Constructorului, in 2018. Dar aceasta zi este, asa cum am afirmat din primele randuri, si prilej de apreciere, de sarbatorire.
Astfel, fie ca vorbim despre investitii publice sau despre investitii private, indiferent de scara acestora, noi arhitectii suntem constienti ca viziunea noastra nu poate prinde forma fara contributia directa si esentiala a constructorilor. Ei sunt cei care transforma proiectele noastre in cladiri functionale si durabile.
Acum, cand aniversam Ziua Nationala a Constructorului, va invit pe toti sa va opriti o clipa pentru a admira acele locuri si cladiri care ne modeleaza in mod fericit mediul de viata si sa va ganditi la constructorii lor, de la muncitori, la artizani, la mesteri, la tehnicieni, la ingineri, la personalul administrativ. Noi, arhitectii, le suntem alaturi pe parcursul tuturor proiectelor, le suntem astazi alaturi pentru a-i pretui si stim ca doar impreuna vom reusi sa dirijam spre mai bine modul in care se construieste in Romania".
Liliana Horga, presedintele Asociatiei Profesionale de Drumuri si Poduri din Romania (APDP)
"Sincere urari tuturor constructorilor si mesterilor cu ocazia zilei profesionale!
Voi sunteti nu doar niste creatori a cladirilor, ci chiar mai mult, voi includeti o particica din inima voastra in tot ceea ce construiti! Va doresc ca dragostea si bunatatea sa fie la fel de rezistente, trainice si durabile precum tot ce creati, munca voastra sa fie apreciata si rasplatita, iar constructiile cat mai frumoase.
FELICITARI cu ocazia Zilei Internationale a CONSTRUCTORILOR!".
Kelemen Hunor, presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania
"Cu ocazia Zilei Nationale a Constructorului, doresc sa transmit sincere felicitari tuturor celor care, prin munca lor dedicata si profesionalismul de necontestat, construiesc, dezvolta si modernizeaza Romania.
Ziua de 14 septembrie este legata de personalitatea inginerului Anghel Saligny, a carui viziune si realizari raman repere istorice pentru profesia de constructor. Podurile construite de Saligny, precum si alte lucrari de infrastructura de anvergura, raman simboluri ale inovatiei si dedicarii de care profesionistii din domeniul constructiilor dau dovada. Nu degeaba am ales in anul 2021, in perioada cand UDMR se afla la guvernare, ca programul de investitii, care are ca obiectiv dezvoltarea localitatilor, sa ii poarte numele.
Astazi, asemenea lui Anghel Saligny, toti constructorii Romaniei pun bazele unui viitor mai solid, creand comunitati durabile si localitati moderne.
Suntem alaturi de acei constructori care se afla, acum, in dificultate din cauza masurilor luate de Guvern. Constructorii au nevoie de stabilitate si predictibilitate pentru a putea contribui la bunul mers al investitiilor si la dezvoltarea tarii.
La multi ani tuturor constructorilor care, prin munca lor, deruleaza si finalizeaza proiecte complexe si contribuie la un viitor mai bun pentru toate comunitatile din Romania!".
Marius Pintilie, presedintele Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET), membru Eurometal
"Dragi constructori, dragi parteneri, va uram un sincer si calduros «La Multi Ani!». Multa sanatate, putere de munca si incredere intr-un viitor mai bun in Romania, la care contribuiti din plin si pentru care va suntem recunoscatori!
In numele ARDIMET, va asiguram de intregul nostru sprijin si devotament cu materialele de baza, respectiv produsele metalurgice necesare desavarsirii proiectelor dumneavoastra!".
Elena-Ecaterina Chivu, presedintele Consiliului superior al CECCAR - Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania
"Cu prilejul sarbatoririi Zilei Nationale a Constructorului, adresam sincere felicitari intregii comunitati a constructorilor din Romania.
Profesia pe care o reprezentati este fundamentala pentru societatea noastra, este esentiala pentru dezvoltarea si modernizarea continua a infrastructurii care ne sustine activitatile zilnice.
Profesiile noastre, desi diferite in instrumente si medii de lucru, impartasesc un angajament comun fata de precizie, responsabilitate si integritate. Impreuna, contribuim la consolidarea unui edificiu socio-economic robust, armonios si functional.
Folosesc acest prilej pentru a sublinia din nou importanta colaborarii dintre profesiile pe care cu onoare le reprezentam pentru construirea unui viitor durabil.
Va dorim mult succes in toate proiectele pe care le veti initia!
CONTam, impreuna, pentru dezvoltarea durabila a Romaniei.
La multi ani!".
Dr. ing. Anca Constantin, decanul Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Ovidius, din Constanta
"Ziua Constructorului - 14 septembrie - este momentul in care ne aplecam atentia asupra meritelor deosebite ale celor care contribuie, cu inteligenta si daruire la crearea mediului construit, incepand de la zidarul anonim si culminand cu specialistii de renume si savantii care isi dedica aptitudinile dezvoltarii si inovarii in inginerie civila. O Romanie moderna nu poate fi conceputa fara contributia esentiala acestei categorii profesionale. Activitatea constructorilor, fie ca se desfasoara in proiectare, in executie, la catedra sau pe bancile scolii, impleteste profesionalismul cu responsabilitatea de a ridica noi ctitorii care sa se armonizeze tot mai mult cu mediul natural, care sa fie sigure si confortabile, nu numai pentru generatiile actuale, ci si pentru cele care vor veni.
Din pozitia onoranta de a reprezenta cadrele didactice ale Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta, imi revine bucuria de a exprima admiratia si gratitudinea pentru munca si realizarile tuturor constructorilor: cei care au fost, cei care sunt si cei care se pregatesc sa devina. Mult succes invatamantului superior de constructii! Mult succes tuturor constructorilor!".
Prof.dr. ing. Loretta Batali, presedintele Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii (SRGF)
"Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii (SRGF) isi indreapta, de Ziua Nationala a Constructorilor, gandurile bune catre colaboratorii nostri, catre constructori, cei cu care, indiferent de meserie sau profesie, specialistii SRGF reusesc sa transforme pamantul in teren de fundare!
Investigarea terenului, proiectarea si monitorizarea structurilor geotehnice stau la baza realizarii unei constructii, fie ea civila sau de arta si azi, in moment de sarbatoare, reiteram angajamentul profesional de a contribui la realizarea unor constructii trainice, atat de necesare dezvoltarii societatii, dar si a fiecarei individualitati.
De Ziua Nationala a Constructorului ne dorim sa realizam, impreuna fundatii solide pentru generatiile ce ne vor urma!".
Prof. univ. dr. ing. Andrei Burlacu, decanul Facultatii de Constructii si Instalatii din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi
"Momentul de solemnitate pe care il ofera manifestarea organizata de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Constructorului in data de 14 septembrie 2024, ne ofera prilejul de a va adresa mesajul de felicitare si urarile de deplin succes din partea Facultatii de Constructii si Instalatii din cadrul Universitatii Tehnice «Gheorghe Asachi» din Iasi.
Federatia recunoaste rolul esential al constructorilor si celebreaza sacrificiul si efortul neobosit depus de acestia pentru a mentine directia de stabilitate si performanta avand un impact imediat asupra industriei constructiilor si contribuie la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii tarii noastre.
De asemenea, impactul pozitiv al celor care lucreaza in sectorul constructiilor se extinde cu mult dincolo de granitele santierului, iar acest domeniu de activitate ofera o cariera valoroasa si plina de satisfactii profesionale, care merita sa fie promovate si recunoscute!
Totodata, ne exprimam speranta in intarirea legaturilor de colaborare profesionala pentru promovarea progresului tehnic prin proiectare si cercetare de inalta performanta".
Iacob Baciu, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice in Romania
"Asa cum se cunoaste, inca de la drumurile construite de catre romani, cetatile dacice sau zidurile chinezesti de aparare, activitatea in constructii a fost, este si va fi principala activitate prin care un stat isi construieste viitorul.
Constructorul roman, apreciat peste hotare pentru buna sa munca, merita sa primeasca recunoastere aici, acasa, in aceasta zi de 14 septembrie dedicata lucratorilor din bransa.
Cum putem noi, romanii, sa nu ne amintim si sa-l omagiem pe Anghel Saligny pentru acele bijuterii ale sale din Romania: Podul de la Cernavoda, Hotelul Traian din Iasi sau Podul de la Ungheni de peste Prut?
Intr-un studiu despre Turnul Eiffel, publicat la Paris in anul 1889, Gustave Eiffel face o dezvaluire magulitoare la adresa unui priceput inginer roman. El spune ca celebrul simbol al Parisului si, implicit, al Frantei, nu ar fi putut fi inaltat atat de repede, in timpul record de numai doi ani si patru luni, daca, cu un deceniu inainte de inaugurare, un roman nu ar fi realizat un proiect ingineresc revolutionar.
Turnul Eiffel a fost construit cu ajutorul unui sistem tehnic inventat de inginerul roman Gheorghe Panculescu (1844-1922).
Se spune ca niturile, baza structurii turnului, au fost construite cu otel de Resita, fiind turnate la Govajdia, langa Hunedoara, cunoscand faptul ca Franta nu avea siderurgie in anii 1800.
Cum sa nu punem in evidenta efortul constructorilor si al specialistilor restauratori din domeniu pentru salvarea cladirilor monument laice si religioase, fara a remarca una dintre personalitatile care au marcat istoria recenta a tehnicii romanesti si care a facut ca «un monument sa traverseze bulevardul», omul supranumit «Inginerul Raiului», omul care a mutat blocuri si biserici pentru a le salva din calea buldozerelor - inginerul roman Eugeniu Iordachescu.
Cu aceasta ocazie, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) transmite un mesaj de felicitare si de sustinere pentru lucratorii din constructii si recomanda ca federatiile sindicale din constructii, impreuna cu Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), sa poarte un dialog sincer si constructiv in asa fel incat, in mod cat mai rapid, sa se construiasca si Contractul Colectiv de Munca la nivel de sector de activitate".
Rodica Lupu, directorul Clusterului TEC
"In fiecare zi ne trezim in casele noastre, pasim pe strazile orasului, rulam masinile in trafic si adesea ne simtim stresati, trecem peste poduri care taie orasul, cand plecam in vacante fugim repede la aeroport sau la gara sa ajungem cu trenul sau avionul la sute de kilometri distanta, totul intr-o viteza din ce in ce mai mare, aproape naucitoare, care nu ne mai lasa sa vedem ce e in jurul nostru decat razant si cu atat mai putin sa constientizam viata orasului, istoria lui si privilegiul pe care il avem sa traim si sa ne folosim de o enorma infrastructura construita in sute de ani, cu mainile a zeci de mii de oameni a caror viata a fost mai ales despre a construi. Spatiul construit a deveni a doua natura, il privim ca si cum a fost dintotdeauna acolo, asa cum ni se pare ca a fost dintotdeauna acolo muntele cu padurile sale.
O data pe an, insa, suntem invitati in mod deosebit sa privim orasul altfel, cu privirea constienta a unuia care intelege si simte greutatea anilor de truda ziditi in sosele, poduri si cladiri, si sa celebram maretia acestor realizari si pe oamenii carora li se datoreaza: arhitecti, ingineri, zidari, macaragii, instalatori, electricieni, oameni cu zeci de meserii pe care nici nu stim sa le enumeram si fara de care nu ne-am putea bucura de confortul spatiilor de locuit si infrastructurilor acestui secol.
Recunoastem dificila responsabilitate a medicilor pentru sanatatea si viata noastra, ne punem afacerile in mainile avocatilor sau contabililor si le respectam cunoasterea ca pe ceva foarte important si special, salutam si respectam fortele de ordine si militarii ca pe unii ce ne garanteaza linistea, dar prea putin intelegem si respectam nivelul imens de responsabilitate pe care il au constructorii, a caror munca ne sustine si ne inconjoara, de a caror inteligenta, pricepere si moralitate depinde in fiecare zi, la fiecare pas, siguranta noastra. Cand o structura se dovedeste deficienta ne revoltam, totusi miile de constructii solide, pe care ne bazam fara sa ne gandim la ele, uitam sa le pretuim la justa lor valoare.
De Ziua Constructorilor, va invitam sa priviti pe fereastra si sa va bucurati de tot ce este construit in jur si sa multumiti, alaturi de noi, tuturor celor ce ne-au construit orasele si satele. Va multumim, dragi constructori, va salutam si va uram multi ani, putere de munca si inspiratie!".
Ing. Ilian Terziev, presedintele Consiliului de Administratie Camera de Constructii Bulgara
"In numele Consiliului de Administratie al Camerei de Constructii din Bulgaria si in nume personal, am deosebita placere sa va transmit cele mai calde felicitari cu ocazia Zilei Nationale a Constructorului din Romania!
De ziua lor profesionala, constructorii romani se pot mandri cu rezultatele muncii lor. Numeroasele proiecte finalizate cu profesionalism si inalta calitate, atat in tara, cat si in strainatate, sunt o dovada a realizarilor lor. Contributia sectorului de constructii este, fara indoiala, de o importanta cheie pentru dezvoltarea economiei Romaniei si pentru progres.
As dori sa profit de aceasta ocazie pentru a va multumi pentru dialogul excelent si cooperarea deosebita cu Camera de Constructii din Bulgaria. Sunt multe subiecte comune asupra carora putem lucra si impreuna sa contribuim la prosperitatea industriei constructiilor din ambele tari. Dificultatile cu care se confrunta Bulgaria si Romania pot fi solutionate cu succes intr-un parteneriat solid.
Va doresc dumneavoastra si tuturor membrilor Federatiei Romane a Companiilor de Constructii multa sanatate, noi succese si obiective atinse in profesia responsabila si nobila pe care am ales-o!
Felicitari cu ocazia sarbatorii profesionale!".
Sorin Munteanu, directorul general al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR)
"Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania ureaza «La multi ani!» tuturor constructorilor din Romania!
Ziua Nationala a Constructorului, sarbatorita pe 14 septembrie, reprezinta un moment de recunoastere si apreciere pentru toti cei care contribuie semnificativ la transformarea Romaniei prin munca lor. De la muncitori pana la ingineri, fiecare profesionist din acest sector joaca un rol esential in cresterea economica si dezvoltarea infrastructurii.
Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR) isi exprima aprecierea si subliniaza importanta dedicarii acestor oameni, care, zi de zi, construiesc o Romanie mai moderna si mai puternica.
Aceasta zi simbolizeaza recunoasterea eforturilor voastre si este un indemn de a continua sa colaboram pentru cresterea calitatii infrastructurii si asigurarea unei dezvoltari durabile a tarii noastre.
Succes intregului personal care lucreaza in domeniul constructiilor!".
Daniel Piturlea, directorul general al Concelex
"Ziua Nationala a Constructorului este un prilej de a recunoaste eforturile si realizarile fiecaruia dintre voi, cei care contribuiti zi de zi la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii tarii noastre si la imbunatatirea calitatii vietii in comunitatile noastre. Eu insumi, ca inginer, obisnuit cu activitatea din santier si viata de constructor stiu cat de mult fiecare dintre voi, de la muncitorii din santier, tehnicienii, pana la ingineri, sefi de santier si manageri de proiect, contribuie la succesul proiectelor noastre si la realizarea unor constructii realizate cu responsabilitate, durabile si functionale dar munca noastra nu se limiteaza doar la ridicarea de cladiri si infrastructuri, ci si la construirea unui viitor mai bun pentru generatiile viitoare.
La multi ani tuturor constructorilor! Sa continuam sa construim cu responsabilitate, integritate, pasiune si bucurie contribuind la un viitor mai bun pentru toti".
Razvan Niculescu-Aron, vicepresedinte FPSC si directorul general al Solaron
"Constructiile sunt un domeniu strategic al economiei, fara de care nu putem vorbi despre dezvoltare.
In calitate de membru fondator al PSC si FPSC, participam de 31 de ani la proiecte vizand consolidarea si reabilitarea multor constructii industriale din siderurgie, energie, petrol si gaze, viaducte, poduri si pasaje rutiere si de cale ferata, unitati militare NATO, porturi si aeroporturi, cladiri de patrimoniu.
Suntem mandri ca apartinem acestei bresle.
La multi ani, constructori!".
Liviu Tanase, presedintele PSC Filiala Dobrogea
"De Ziua Constructorului aducem un omagiu unei personalitati deosebite, un vizionar al ingineriei romanesti si un adevarat simbol al constructiilor: inginerul Anghel Saligny. Cu aceasta ocazie, ne aliniem in jurul valorilor pe care le-a promovat si realizarilor sale extraordinare, care au marcat nu doar peisajul infrastructurii romanesti, ci si gandirea tehnica a vremii sale.
Printre realizarile sale celebre se numara podul de la Cernavoda, o capodopera de inginerie si un simbol al modernizarii Romaniei. Acest pod, cu o lungime impresionanta si un design inovator, a marcat un moment istoric in constructiile romanesti, facilitand dezvoltarea economica a regiunilor din jurul Dunarii si conectand comunitati separate. Insa, mai mult decat constructii fizice, Anghel Saligny a avut viziunea de a conecta oamenii si de a facilita progresul.
Intreaga sa cariera a fost dedicata inovatiei, cercetarii si educatiei. A fost un mentor pentru multi tineri ingineri, insuflandu-le iubirea pentru meserie si dorinta de a excela. Spiritul sau antreprenorial a contribuit la dezvoltarea si modernizarea sectorului constructiilor din Romania, influentand astfel generatii intregi de profesionisti, iar aceste valori antreprenoriale se regasesc la baza Confederatiei Antreprenorilor si Investitorilor din Romania din care organizatia noastra patronal face parte.
Astazi, noi, membri ai Patronatului Societatilor din Constructii Filiala Dobrogea, dorim sa ne asumam mostenirea lui Anghel Saligny. Ne angajam sa promovam inovatia, excelenta si calitatea in constructii, inspirandu-ne din viziunea sa si din curajul sau de a lua decizii indraznete.
Este datoria noastra sa ne amintim de realizarile si contributiile lui Anghel Saligny si sa ne bazam pe principiile sale in munca noastra de zi cu zi. Fie ca acest mesaj sa fie un apel la respectarea valorilor si traditiilor pe care le-a promovat, un angajament fata de excelenta si un omagiu adus unei figuri emblematice in istoria Romaniei.
La multi ani, constructori!
Sa continuam sa construim nu doar edificii, ci si legaturi durabile in comunitatile noastre, la fel cum a visat si a realizat marele inginer".
Costel Alexe, presedintele Consiliului Judetean Iasi
"Industria constructiilor a devenit un reper in ceea ce inseamna dezvoltarea economiei, cu un impact semnificativ asupra unei game largi de sectoare, creand locuri de munca si contribuind in mod direct la bunastarea oamenilor.
Ziua Nationala a Constructorului este o oportunitate excelenta de a celebra si aprecia munca tuturor celor implicati in domeniul constructiilor. Este un moment in care putem sublinia importanta acestei profesii solicitante, dar cu rezultate impresionante pentru comunitate.
In calitate de Presedinte al Consiliului Judetean Iasi, am avut sansa sa merg pe santiere si sa vad efortul depus de ingineri, arhitecti, de muncitorii care construiesc, la propriu, viitorul.
Dragi constructori, voi nu ridicati doar cladiri. Cu multa rezistenta si spirit inovator, ridicati sperante si vise, case mult asteptate pentru familiile romanilor, spitale si multe ale locuri importante pentru societate, iar pentru acest lucru va admiram. La multi ani!".
Ing. Gheorghe Pascariu, reprezentantul Patronatului Societatilor in Constructii - Filiala Galati si vicepresedinte FPSC
"Anul 2024 marcheaza implinirea a 5 ani de la prima aniversare a Zilei Constructorului.
Data de 14 septembrie a fost consacrata drept Ziua Constructorului prin semnarea de catre Presedintele Klaus Iohannis la 27 decembrie 2018 a decretului pentru promulgarea Legii nr. 350/2018, fiind in stransa legatura cu data inaugurarii Podului «Regele Carol I», redenumit ulterior «Anghel Saligny», din anul 1895. La acea data, podul era recunoscut drept cel mai lung din Europa, astazi fiind inscris in Lista Monumentelor Istorice.
Cu aceasta ocazie speciala, sarbatorim profesionistii care joaca un rol esential in dezvoltarea infrastructurii si economiei Romaniei. Constructorii, fie ca vorbim de arhitecti, proiectanti, ingineri, muncitori constructori sau manageri de proiect, contribuie zi de zi la edificarea viitorului nostru, punandu-si amprenta pe comunitatile in care traim.
Intr-un context economic dinamic, constructiile sunt un motor al progresului, de la dezvoltarea de infrastructuri rutiere si cladiri rezidentiale, la proiecte de anvergura, precum spitale, scoli si unitati industriale. In 2024, piata constructiilor din Romania continua sa evolueze, reflectand eforturile sustinute ale specialistilor din domeniu, care fac fata provocarilor si contribuie la cresterea sustenabila. Gratie noilor inovatii in domeniul constructiilor, astazi se construieste mai calitativ, mai durabil si mai accesibil.
Conform Aliantei Globale pentru Cladiri si Constructii, sectorul constructiilor este un important consumator de energie si de materii prime, fiind un sector strategic in procesul de dezvoltare a tarilor. Provocarea pentru breasla noastra ramane unitatea si deschiderea in gasirea de solutii noi, inovative, durabile, dinamice si prietenoase cu mediul inconjurator.
La multi ani tuturor constructorilor romani!".
Teodora Preoteasa, secretar de stat in cadrul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene
"Cu ocazia Zilei Nationale a Constructorului, doresc sa adresez aprecieri sincere tuturor celor care activeaza in domeniul constructiilor. Prin profesionalismul si dedicarea fiecaruia dintre voi, contributia adusa la dezvoltarea comunitatilor si la progresul intregii societati este semnificativa.
Talentul, priceperea si efortul depus in realizarea fiecarei constructii, indiferent de dimensiune, sustin dezvoltarea economica a tarii. Este o onoare sa recunosc public meritele voastre si sa imi exprim sprijinul pentru activitatea valoroasa pe care o desfasurati in cadrul proiectelor cu finantare europeana.
Va multumesc pentru impactul pozitiv pe care il aveti asupra societatii. Sunt convinsa ca, impreuna, vom continua sa construim o Romanie conectata, moderna si inovatoare".
|