Agenda Constructiilor
Luni, 03 August 2020
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - MEDIERE intre OAR si Muzeul National de Istorie pentru lucrarile de reabilitare
MEDIERE intre OAR si Muzeul National de Istorie pentru lucrarile de reabilitare
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cosmin Dincu 07 Nov 2019 09:15
Prezent la data de 6 noiembrie 2018, la sesiunea de deschidere a conferintei de conservare-restaurare „Doina Darvas”, de la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, noul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat ca va incerca sa faca o mediere intre Ordinul Arhitectilor din Romania – OAR si managerii de proiect de la Muzeul National de Istorie a Romaniei – MNIR, pentru a putea incepe restaurarea si consolidarea cladirii acestei institutii. De altfel, la putin timp dupa votul de investitura din Parlament, Bogdan Gheorghiu a explicat ca, in calitate de ministru al Culturii, va avea o serie de prioritati, printre acestea numarandu-se si reabilitarea MNIR.
„Muzeul National de Istorie este o prioritate, dar acest lucru se poate intampla doar cu sprijinul Guvernului. De asemenea am in vedere desemnarea unui comisar pe proiect pentru Timisoara - Capitala Culturala Europeana, care sa se ocupe exclusiv de acest lucru, pentru ca nu avem voie sa ratam acest proiect”, a spus in acel moment noul ministru al Culturii.
Cele doua prioritati au fost reiterate de oficialul guvernamental si la conferinta de la Muzeul Satului, programata sa se deruleze timp de trei zile si care este axata pe tema conservarii si restaurarii patrimoniului cultural.
„La MNIR este un proiect blocat din 2005, cand a dat faliment firma celebrului Vasile Turcu. Din 2005 nu s-a mai intamplat absolut nimic pana in 2017, cand trebuia sa fie reluate lucrarile, dar atunci, in urma unor neintelegeri cu Ordinul Arhitectilor din Romania, s-a blocat intreaga procedura. Ca ministru, voi incerca o mediere intre OAR si managerii de proiect, pentru ca sa destelenim lucrarile. Pentru ca Muzeul de Istorie are un patrimoniu urias care sta in pod, in niste containere speciale. Am fost cu managerul MNIR acolo, am urcat cu greu in acel pod si am ramas uimit sa vad in ce hal sta o avere a patrimoniului national de o valoare inestimabila”, a afirmat Bogdan Gheorghiu.
Cealalta prioritate anuntata de ministrul Culturii este legata de proiectul Timisoara - Capitala Culturala Europeana 2021.
„Unul din proiectele mari pe care nu avem voie sa le ratam noi, ca tara, este Timisoara - Capitala Europeana. Si aici intentionam, inainte de a prelua mandatul, sa desemnez, dupa modelul Sibiului, un comisar de proiect. Ulterior, dupa instalare, am aflat ca legea nu mai permite acest lucru. Asadar, voi aplica alta reteta, in sensul desemnarii unui secretar de stat care sa se ocupe special de acest proiect, pentru ca este foarte important pentru imaginea Romaniei in exterior", a explicat ministrul Culturii.
Intrucat in cursul zilei de 6 noiembrie 2019 a avut loc prima sedinta de Guvern a Executivului investit de Parlament, in care al doilea punct – si ultimul – pe ordinea de zi a fost constituit de ordonanta de urgenta privind unele masuri la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative, care vizeaza de fapt restructurarea Guvernului, Bogdan Gheorghiu a anuntat la conferinta, pe de-o parte, ca Ministerul Culturii si Identitatii Nationale va fi reorganizat si se va numi doar Ministerul Culturii, insa Departamentul de Stat pentru Culte va functiona, in continuare, in subordinea premierului, la Secretariatul General al Guvernului. Ministrul de resort a mai subliniat, in incheiere, ca va pleda pentru reglementari salariale juste, in institutiile subordonate ministerului.
„Din pacate, Legea salarizarii a dezavantajat foarte multa lume. Noi pledam si pentru acordarea statutului de cercetator celor care fac aceasta munca in muzee, dar nu li se recunoaste acest statut. Si sunt mai multe lucruri de reglementat in aceasta Lege a salarizarii, unde un artist e mai artist decat altul, doar prin prisma salariului pe care il primeste, desi nu astfel trebuie evaluata munca unui om de cultura”, a concluzionat Bogdan Gheorghiu.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelAUTODESKVideoConfAC-iulallbimCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
rigips
elmas 2017
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020

Parteneri

hilti
HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AHK 2018
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere