Agenda Constructiilor
Duminica, 26 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - WESTFOURTH ARCHITECTURE mizeaza pe o evolutie usoara a pietei de arhitectura
WESTFOURTH ARCHITECTURE mizeaza pe o evolutie usoara a pietei de arhitectura
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 22 Apr 2014 08:05
Activitatea companiei Westfourth Architecture s-a desfasurat in conditii mai bune in 2013 fata de anul anterior, potrivit arh. Calin Negoescu, directorul tehnic al firmei. "Poate ca indicatorii financiari nu o vor arata suficient de clar, dar anul trecut activitatea din domeniu a fost mai putin expusa comportamentelor caracteristice perioadei 2010 - 2012, precum onorariile neplatite fara nicio explicatie, proiectele abandonate fara a-i anunta pe colaboratori etc. Pentru 2014 estimam o dinamica a pietei in parametrii anului 2013. In ansamblu, nu avem incredere in deciziile autoritatilor, iar evolutia din acest an va depinde aproape exclusiv de economia privata. Desigur ca evenimentele politice au consecinte economice, dar acestea se manifesta pe un termen mai lung", a declarat Calin Negoescu. In comparatie cu perioada de dezvoltare masiva a constructiilor din perioada 2005-2008, valoarea portofoliului companiei se situeaza la circa 25%, nivel raportat de majoritatea firmelor de proiectare si executie de constructii.
 
Cladiri de birouri si ansambluri rezidentiale, aflate pe planseta arhitectilor
Perspectivele mai bune pentru anul in curs sunt confirmate si de reluarea cererii de proiecte de arhitectura pe segmentul de birouri si rezidential. Specialistii Westfourth Architecture au, astfel, in lucru, cladiri de afaceri cu regimuri de inaltime S+P+8E (cu o suprafata desfasurata de 18.000 mp), 3S+P+17E (cu o arie de 26.000 mp) si 2S+P+4E (3.000 mp), respectiv un imobil rezidential S+P+5E (5.000 mp). De asemenea, compania mai lucreaza la reconfigurarea a doua proiecte de locuinte intrerupte si care trebuie readaptate noii realitati economice. "Cel mai puternic lovite de criza au fost proiectele cu scheme elaborate de finantare, cel mai putin afectate fiind cele cu «investitori lichizi». Fata de perioada de dezvoltare cunoscuta de piata inainte de 2008 s-au schimbat substantial parametrii economici care intra in calculele de fezabilitate. Schimbarile au vizat si costul constructiei (in sensul preferintei pentru solutiile mai austere), dar mai ales rubricile care, in perioada de boom, afectau bugetul intr-un mod pe care l-am considerat in repetate imprejurari ca exagerat: costul terenului, viabilizarea, activitati secundare legate de executie, operatiuni de valorificare a investitiei sau cheltuieli de finantare", a mai spus arh. Calin Negoescu.
 
"Cresterea se va relua atunci cand Romania va intelege cat de simplu este sa traiasca"
In ceea ce priveste posibilitatile de reluare a cresterii economice si, inclusiv, a pietelor de proiectare si constructii, Calin Negoescu a declarat ca este necesara "fortificarea" unui capital propriu romanesc, bazat pe economii substantiale si cheltuieli strict necesare pentru dezvoltarea afacerii. De asemenea, este necesara refacerea surplusului de capital strain, optim pentru investitii in economiile emergente, cum este cea din tara noastra. "Totodata, Banca Nationala a Romaniei trebuie sa oblige sistemul bancar sa-si asume, asa cum este moral si normal, creditele neperformante pe care le ruleaza de ani de zile in dauna celor noi. Redresarea va fi posibila numai cand sistemul bancar isi va reduce drastic cheltuielile, pentru a putea oferi investitorilor credite considerabil mai ieftine, iar autoritatile vor curata legislatia de elemente inutile care impiedica investitiile. Cresterea se va relua atunci cand Romania va intelege cum poate si cum merita sa traiasca, cat de simplu este de realizat acest lucru si ce are de facut in aceasta directie", a concluzionat Calin Negoescu. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
TERAPLASTman and machineVideoConfAC-iulALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
FRONTALE
theda mar
leviatan
CDS
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
viarom
rigips
Ubitech
MAKITA
BMI_Icopal
CELCO 2020
leviatan
BALTIC
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023