Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Perspectivele legislative referitoare la aplicarea marcajului CE

Completati si trimiteti solicitarea pentru primirea documentului cu plata prin OP
Document:
Perspectivele legislative referitoare la aplicarea marcajului CE

Date facturare
Denumire firma/Nume: *
CUI *
E-mail: *
Adresa: *
Telefon: *
* Toate campurile sunt obligatorii
Perspectivele legislative referitoare la aplicarea marcajului CE
Perspectivele legislative referitoare la aplicarea marcajului CE
PDF, 7 pagini A4
Pret: 6 EUR + TVA
Introduceti codul de descarcare:

Codul de descarcare poate fi obtinut prin:
Trimite SMS la 7505 cu textul: AGENDA
Valabil in retelele: Vodafone, Orange, Cosmote.
In cateva secunde vei primi un cod de acces prin sms.

Domeniul:
Editor: Agenda Constructiilor & Fereastra - Ovidiu Stefanescu
Data actualizare: 13 iul 2010
Sumar: click aici
Marcajul CE, subiect de disputa intre factorii implicati
In prezent, ca urmare a dezechilibrelor economice existente, se pare ca "interesul" firmelor din domeniu pentru respectarea legislatiei comunitare tinde catre zero, dovada fiind faptul ca nici 60 de societati nu au depus declaratia de conformitate la organismul public desemnat prin lege. Multi considera ca aceasta chestiune s-a transformat intr-un element secundar, din cauza starii inconfortabile a bugetelor proprii, provocate de recesiunea actuala. Nici macar toti cei care se afla in posesia rapoartelor de testare primite de la furnizori in sistem de cascada nu au depus efortul de a respecta prevederile normativului si de a redacta toate documentele legale, pornind de la premisa ca eficienta organismelor desemnate pentru control este aproape nula. Totusi, se poate observa cu usurinta faptul ca exista o disputa pe marginea acestui subiect, ceea ce ofera dovada ca tema nu a fost definitiv uitata. Problema este ca discutiile sunt centrate pe aspecte neesentiale, care tin de interpretarea standardului si nu de esenta prevederilor acestuia. Intr-o traditie pe care ar fi fost mai bine sa nu si-o asume, producatorii autohtoni - si nu numai - se concentreaza pe identificarea eventualelor "fisuri" existente in SR EN 14351-1, cu scopul evident de a le exploata in interes propriu. De altfel, la nivel comunitar aceasta chestiune a fost observata de anul trecut, cand organismele publice nationale din mai multe state UE au refuzat sa ia in considerare sugestiile facute in cadrul Ghidului M - de Comitetul Tehnic Permanent ce functioneaza pe langa Comisia Europeana - cu privire la posibilitatea de transfer a rezultatelor raportului de testare ITT de la furnizorii de sisteme catre producatorii de tamplarie, prin asa-numita metoda de tip cascada.
Varianta demonstrativa: click aici!
Descriere:
In prezent, unul dintre cele mai disputate subiecte pe piata locala de tamplarie termoizolanta este constituit de aplicarea marcajului CE la ferestre si usi pietonale de exterior (fara proprietati de rezistenta la foc). Parcurgerea procedurilor de atestare a conformitatii (testarea initiala de tip - ITT si controlul productiei fabricii - FPC) au fost interpretate in diferite moduri, managerii firmelor din bransa incercand sa identifice solutii de aplicare a marcajului CE la costuri cat mai reduse. In multe cazuri, neclaritatile din legislatia europeana, adoptata si in Romania, au fost speculate in favoarea producatorilor, care au evitat sa parcurga anumite etape esentiale ale diverselor procese FPC sau ITT, ce nu erau descrise in mod explicit, ca fiind obligatorii in cadrul standardului SR EN 14351-1. De aceea, a aparut necesitatea obiectiva de a clarifica etapele unui proces corect de atestare a conformitatii, concomitent cu descrierea modificarilor legislative de ultima ora ce pot influenta pozitiv - pe termen mediu - activitatea firmelor implicate in productia de tamplarie. Analizand cele mai noi date puse la dispozitie de Consiliul Europei (in noul regulament al materialelor de constructii si in amendamentul A1 la standardul specializat, a fost redactat un articol ce expune, succint, principalele etape ale procesului de implementare a marcajului CE, fiind descrise si noile metode clarificate care vor fi aprobate in curand de Parlamentul Europei. De asemenea, este reliefata situatia actuala a bransei - din punct de vedere al stadiului redactarii declaratiilor de conformitate, fiind prezentata si opinia directorului general al unuia dintre institutele notificate din tara noastra, A.T. Rom 2000.   
Informatii suplimentare:
Interpretarea eronata a prevederilor normei SR EN 14351-1 a dus la inducerea unei false idei conform careia controlul productiei fabricii (FPC) reprezinta o problema interna a fiecarei companii (fara ca procedurile sa fie verificate), iar preluarea de la furnizori a rapoartelor ITT in sistem de cascada constituie singurul demers necesar pentru certificarea conformitatii produselor proprii. Astfel, daca vor eluda prevederile standardului UE, multi fabricanti de tamplarie s-ar putea confrunta cu probleme legate de comercializarea ferestrelor, in conditii legale. In vederea interpretarii corecte a normelor in vigoare si pentru a afla care vor fi modificarile legislative esentiale, ce urmeaza a fi adoptate in curand, articolul de consultanta elaborat de departamentul specializat al revistei Fereastra reprezinta un document informativ ce poate ajuta la clarificarea modalitatii optime de aplicare a marcajului CE. 
Copyright 2010 Rampa Invest - Agenda Constructiilor & Fereastra (editor). Toate drepturile rezervate.

NOTIFICARE: Informatiile cuprinse in documente sunt protejate de legea dreptului de autor si, in consecinta, nu pot fi copiate sau reproduse, reconfigurate, transmise, transferate, difuzate, redistribuite sau revandute in orice scop, in intregime sau partial, in orice forma sau prin orice metoda/mijloace, de orice persoana, fara acordul prealabil si in scris al editorului [citeste mai mult]
Platile se realizeaza prin portalul de plati securizat
TotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE

Cautare documente

Cauta :



Categoria
Domeniul
quadratum
concelex
AED
viarom
MAKITA
theda mar
CDS
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
VEGO
leviatan
BogArt
Ubitech
SSAB
ness project
konsent
CONCEPT STRUCTURE
DRS
noark
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
EDIT-Structural
rigips
SIGM

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<