Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - AFF a reconditionat 4.000 de calculatoare si le-a donat pentru echiparea scolilor
AFF a reconditionat 4.000 de calculatoare si le-a donat pentru echiparea scolilor
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 23 Feb 2023 13:35
Abordarea unei atitudini mult mai responsabile a tuturor companiilor fata de mediul inconjurator vizeaza si respectarea calendarului impus Romaniei, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, fata de colectarea si reciclarea deseurilor electrice si electronice (DEEE). O astfel de atitudine poate fi transpusa in proiecte care, ulterior, sa fie valorificate in sprijinul educatiei. Asociatia Ateliere Fara Frontiere (AFF) se implica activ in aceasta directie si reitereaza importanta reutilizarii si reciclarii DEEE, cu atat mai mult cu cat Uniunea Europeana a stabilit o rata minima de colectare de 65% din media echipamentelor electrice si electronice puse pe piata in ultimii 3 ani, un obiectiv major pentru orice producator de astfel de echipamente.
In 2022, prin programul ”Dam Click pe Romania”, AFF a dotat cu 4.000 de calculatoare reconditionate 258 din institutiile de invatamant deficitare la acest capitol. Calculatoarele au fost dedicate laboratoarelor de informatica din scolile cu precadere din mediile defavorizate, acolo unde acestea nu au mai primit investitii in tehnologie de foarte multi ani. Mai concret, ”Dam Click pe Romania” a ajuns la 50.000 de copii din toate judetele tarii, pentru care acomodarea cu notiunile digitale de baza a devenit mult mai facila. In total, au fost colectate 118.000 de piese pentru echipamente de deseuri electrice si electronice, din care au fost reconditionate 13,5%. Mai mult, datorita acestui program, 584.064 kg de emisii de CO2 au fost evitate.
”AFF reconditioneaza 13,5% din tot ceea ce colecteaza, cu impact pozitiv atat asupra mediului dar si in educatia digitala. Ne dorim sa lansam un nou program adresat unitatilor de invatamant si ONG-urilor care au nevoie de calculatoare. In acest scop, facem un apel catre toate companiile sa se implice in activitati de CSR si sa dezvolte proiecte pentru a ajuta la digitalizarea educatiei. Avem nevoie in continuare de DEEE-uri, in special de echipamente IT, pe care companiile, dar si persoanele fizice sa ni le predea gratuit”, declara Damien Thiery, Director General Ateliere Fara Frontiere.
In acest scop, este nevoie si de implicarea autoritatilor publice locale, care sa initieze proiecte pentru investitii in centre de colectare a DEEE, la scara larga. La fel cum este nevoie de modele de business pentru economia circulara si de evidentierea unor politici care sa sustina nu doar colectarea si reciclarea, ci si reutilizarea acelor echipamente aflate inca intr-o stare buna de functionare. In luna martie intra in vigoare si noua Lege (nr. 42/2023) privind aprobarea procedurii de pregatire pentru reutilizare a DEEE si a cerintelor de raportare si monitorizare a echipamentelor destinate programelor dezvoltate de companii. Printre altele, aceasta lege are ca obiect asigurarea transpunerii in legislatia nationala a unor dispozitii din Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 noiembrie 2008 referitoare la DEEE.
”Prin activitatea noastra, suntem conectati la tot ceea ce se intampla in acest domeniu si gandim programe care sa aiba o dinamica favorabila in mediul de invatamant romanes. Stim ca foarte multi elevi, care nu au avut niciodata acasa un calculator, isi doresc sa evolueze din punct de vedere tehnologic. Totodata, in 2022, prin programul de integrare pe piata muncii initiat de AFF, 27 de persoane vulnerabile au fost angajate in atelierul educlick al asociatiei pentru colectarea, dezmembrarea si reconditionarea DEEE, dintre care 9 au fost persoane refugiate din Ucraina”, declara Damien Thiery, Director General Ateliere Fara Frontiere.
Anul acesta, programul de dotare al scolilor cu calculatoare reconditioante ”Dam Click pe Romania” se va afla la a patra editie si se va desfasura, la fel ca in 2022, cu sustinerea financiara a Kaufland Romania si OMV Petrom, cei doi parteneri strategici ai Ateliere Fara Frontiere in lupta pentru educatia digitala.
Calculatoarele donate prin ”Dam Click pe Romania” fac parte din procesul de economie circulara al Ateliere Fara Frontiere, prin care asociatia preia echipamentele IT uzate si alte DEEE in calitate de colector autorizat de la companii si diverse organizatii, cu scopul de a fi reconditionate de catre angajatii aflati in programul de insertie socio-profesionala, cu scopul final de a fi donate catre scolile din zone vulnerabile din tara. Companiile care vor sa sustina Asociatia in acest demers pot preda echipamentele IT pe care nu le mai folosesc printr-un mesaj la adresa: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
De asemenea, Ateliere Fara Frontiere are in derulare si un serviciu personalizat de calcul al amprentei de CO2, destinat inclusiv organizarii fluxurilor de deseuri si de raportare a acestora.
 
ALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTEhiltiSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
Ubitech
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
quadratum
MAKITA
SSAB
noark
ERBASU CONSTRUCT
concelex
DRS
ness project
BogArt
VEGO
rigips
viarom
strabag nivel 1
theda mar
leviatan
konsent
EDIT-Structural
Arduro
CDS
CONCEPT STRUCTURE
SIGM

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<