Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ANIS: Cifra de afaceri din industria IT a depasit 15,5 miliarde euro, avans de 12,16%
ANIS: Cifra de afaceri din industria IT a depasit 15,5 miliarde euro, avans de 12,16%
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 24 Oct 2024 14:07
Cifra de afaceri totala a industriei IT a depasit 15,5 miliarde euro in 2023, repezentand o crestere de 12,16% comparativ cu 2022, se arata in studiul lansat de Asociatia patronala a industriei de software si servicii (ANIS), realizat cu sprijinul unui grup de cercetare din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Aceasta performanta subliniaza rezilienta industriei, in ciuda unui context economic global dificil.  
Industria IT continua sa fie caracterizata de o mare diversitate in materie de tipuri de activitati, tehnologii si modele operationale. Sunt 48.405 companii inregistrate in sectorul IT&C, dintre care 45.467 in segmentul IT si 2.938 in telecomunicatii. Principala componenta, dezvoltarea de software la comanda, realizeaza 40,24% din cifra de afaceri totala si a inregistrat o crestere de 19,92% in 2023, contribuind la generarea unei valori adaugate brute (VAB) de 50,9 miliarde lei, in crestere cu 19,5% fata de 2022. In aceeasi perioada, industria de telecomunicatii a ajuns la o VAB de 12,4 miliarde de lei, in crestere cu 20,4% fata de anul 2022, conform datelor ANIS.
Unul dintre punctele centrale ale studiului este capacitatea sectorului IT&C de a genera un efect multiplicator major asupra economiei. Impactul total al industriei asupra PIB-ului in 2021 a fost de 14,16%.
• Impactul direct reprezinta contributia generata strict de activitatile companiilor IT&C, si anume 7,99% din PIB. Acesta include dezvoltarea si livrarea de solutii software si servicii tehnologice.
• Impactul indirect se refera la cererea suplimentara de bunuri si servicii generate in alte industrii pentru a sustine activitatea IT&C. In Romania, acest impact indirect reprezinta 2,74% din PIB. Practic, cresterea activitatilor IT&C genereaza cerere pentru furnizori din alte domenii, cum ar fi logistica, servicii profesionale sau productie de hardware.
• Impactul indus deriva din consumul  angajatilor din sector si industriile conexe, ceea ce contribuie cu 3,42% din PIB.
Astfel, impactul total al sectorului IT&C a fost de 45,3 miliarde euro, raportat la PIB-ul din 2023, ceea ce consolideaza pozitia acestuia ca motor esential al economiei romanesti. De asemenea, studiul arata ca peste 880.000 de locuri de munca au fost create direct si indirect de industria IT&C in 2021.
 
Politicile fiscale: Catalizatori ai cresterii sectorului IT
Studiul subliniaza importanta stimulentelor fiscale, cum ar fi scutirea de impozit pe venit pentru profesionistii IT, pentru mentinerea competitivitatii sectorului. In 2023, contributiile fiscale ale angajatilor IT au fost cele mai ridicate din economie, ajungand la 55.777 lei per angajat, chiar si in prezenta acestor scutiri. Sectorul a fost al doilea contributor la buget in termeni de taxe si impozite platite, cu o medie de 76.992 lei/angajat. Studiul izoleaza impactul direct in scenariul eliminarii acestei facilitati, respectiv o scadere estimata de pana la 26,7% in profitabilitatea companiilor din sector, sub prezumtia faptului ca toate celelalte conditii ale economiei raman neschimbate, ceea ce nu surprinde un efect compus si al celorlalte modificari precum cresterile de costuri cu energia sau capitalul uman, inflatia, evolutia pietei globale etc. Estimarea a fost facuta in baza seturilor de date privind performanta financiara a companiilor in anul 2022, cele mai recente disponibile pentru analiza de fata.
 
Inovatia, Cercetarea & Dezvoltarea 
Analiza asupra impactului sectorului in economia romaneasca este insotita de o cercetare cantitativa si calitativa cu privire la gradul de inovatie in sectorul IT&C, barierele si factorii favorizanti pentru accelerarea inovatiei. Cercetarea a fost realizata in perioada iunie-iulie 2024, pe un esantion de 1.042 de companii care reflecta structura industriei dupa marime si tipurile de activitati. 
Inovatia este o componenta centrala a sectorului IT&C din Romania. Datele arata insa ca, in timp ce 78,8% dintre respondenti au raportat initiative de inovatie in ultimii trei ani, doar 5,7% dintre acestia au lansat un produs propriu pe piata. Cu alte cuvinte, desi exista numeroase initiative, conversia acestora de la stadiul de idee la produse efectiv lansate pe piata este limitata. 
Companiile respondente au evidentiat o serie de bariere structurale in calea inovatiei, precum lipsa facilitatilor fiscale specifice pentru cercetare-dezvoltare (R&D) si/sau accesul dificil la mecanismele existente, lipsa centrelor de inovare si a parcurilor stiintifice, precum si a competentelor de inregistrare a proprietatii intelectuale. In mod notabil, companiile medii si mari aloca pana la 12% din bugetele lor pentru R&D, alimentand astfel un ciclu continuu de crestere si diferentiere competitiva. 
Printre factorii care pot stimula inovatia si dezvoltarea unor centre IT puternice se numara accesul la fonduri europene, colaborarea cu universitatile in proiecte de cercetare si educatie si sprijinul autoritatilor locale pentru crearea unui cadru financiar atractiv. Acesti factori pot transforma Romania intr-un hub tehnologic de referinta in Europa, contribuind astfel la cresterea competitivitatii economiei nationale.
 
Un sector strategic cu un potential insuficient exploatat
"Studiul aduce o perspectiva fundamentata stiintific asupra rolului strategic al industriei IT in Romania. Contributia directa a sectorului IT&C la PIB a avut o crestere exponentiala in ultimul deceniu, insa efectul multiplicator al tehnologiei este cu atat mai impresionant, contribuind la cresterea economica si la dezvoltarea altor sectoare economice prin digitalizare si inovatie. Viitorul economiei are gene tech, astfel ca avem nevoie de un angajament solid din partea tuturor – sectorul privat, autoritatile publice, mediul academic si societatea civila – pentru a dezvolta un ecosistem digital robust si o politica industriala bazata pe inovatie, care sa duca economia romaneasca la urmatorul nivel de dezvoltare. Studiul lansat astazi poate fi un fundament pentru politici publice bazate pe date clare si cercetari amanuntite, menite sa sprijine evolutia industriei IT si sa maximizeze potentialul acesteia ca sursa de crestere pentru intreaga economie", concluzioneaza Edward Cretescu, Presedintele ANIS. 
In cazul industriei IT din Romania, efectul de multiplicare este:
• Direct: Cresterea productiei intr-o companie de software genereaza locuri de munca si output in acel sector.
• Indirect: Compania de software cumpara echipamente, servicii de consultanta si alte inputuri de la alte sectoare, stimuland activitatea acestora.
• Indus: Angajatii din IT, avand venituri crescute, isi maresc consumul, ceea ce stimuleaza sectoare precum retail, servicii, constructii etc.
Multiplicatorii economici  sunt instrumente utilizate in analiza economica pentru a masura impactul pe care o schimbare initiala intr-un sector al economiei (de exemplu, investitiile sau cererea) il are asupra outputului total, PIB-ului, ocuparii fortei de munca sau altor indicatori economici. Acestia reflecta cum o crestere initiala intr-un anumit sector poate genera efecte suplimentare in alte sectoare economice, ceea ce duce la o crestere totala mult mai mare decat valoarea initiala.
***
ANIS este asociatia reprezentativa a industriei de IT din Romania avand peste 150 de companii membre. Asociatia este un promotor al digitalizarii si reprezinta interesele industriei de IT de 25 de ani, fiind un partener de dialog credibil care poate contribui la crearea de politici publice care sa faciliteze valorificarea tehnologiei pentru dezvoltarea socio-economica.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
MAKITA
leviatan
konsent
CDS
VEGO
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
quadratum
Ubitech
viarom
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
SSAB
Arduro
theda mar
strabag nivel 1
noark
concelex
EDIT-Structural
DRS
rigips
ness project

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<