Agenda Constructiilor
Miercuri, 15 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ANIS: Industria IT resimte efectele deciziilor fiscale si anticipeaza un 2025 dificil
ANIS: Industria IT resimte efectele deciziilor fiscale si anticipeaza un 2025 dificil
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 15 Ian 2025 14:08
Peste 80% dintre companiile din sectorul IT, membre ANIS, considera ca masurile fiscale adoptate in 2023 au avut un impact negativ sau puternic negativ asupra rezultatelor financiare, iar schimbarile anuntate la finalul lunii decembrie 2024, cu implementare de la 1 ianuarie 2025, au generat o incertitudine suplimentara, conform rezultatelor ANIS Sentiment Survey 2024, barometrul anual privind starea si perspectivele industriei de IT din Romania. 
Sondajul, derulat in decembrie 2024/ianuarie 2025 in randul membrilor Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii, evidentiaza o combinatie de frustrare, nesiguranta si optimism moderat pentru anul 2025. Industria IT din Romania continua sa se confrunte cu provocari generate de masurile fiscale adoptate la sfarsitul anului 2023 si accentuate de deciziile fiscale intempestive de la finalul lui 2024. Desi companiile anticipeaza oportunitati moderate de crestere, impredictibilitatea fiscala influenteaza puternic planurile pentru 2025.
Sentimentul industriei in cursul anului 2024 si impactul eliminarii partiale a facilitatilor fiscale
Decizia de eliminare partiala a facilitatilor fiscale in 2023 a generat efecte semnificative asupra companiilor IT:
• 63,2% au raportat un impact negativ al eliminarii partiale a facilitatii asupra  performantei financiare in 2024, iar 57,9% au indicat cresterea costurilor cu forta de munca drept un factor negativ major.
• 34,2% dintre companii au reusit sa-si mareasca echipa in 2024, o scadere fata de estimarile initiale de peste 64%.
• 21,1% dintre companii au incheiat 2024 cu venituri in scadere, fata de doar 10% care anticipasera o astfel de situatie la inceputul anului.
In ciuda provocarilor, companiile au continuat sa exploreze oportunitati prin diversificarea portofoliilor si extinderea pe piete externe, elemente raportate de 65,8% dintre respondenti.
 
 
Schimbarile fiscale de la finalul lui 2024: Frustrare si nesiguranta
Deciziile fiscale luate la finalul lunii decembrie 2024, cu implementare imediata la 1 ianuarie 2025, au surprins industria si au amplificat sentimentul de nesiguranta:
• 81,6% dintre respondenti considera eventualele cresteri de taxe drept cea mai mare amenintare la adresa afacerilor lor, urmata de lipsa predictibilitatii fiscale (71,1%).
In plus, eliminarea completa a facilitatilor fiscale, initial programata pentru 2028, este perceputa ca o decizie care va afecta competitivitatea globala a Romaniei in sectorul IT.
 
Estimari pentru 2025: Precautie sporita si riscuri evidente
Companiile IT anticipeaza o crestere moderata a cifrei de afaceri si o stabilizare a echipelor in 2025, dar raman ingrijorate de impredictibilitatea mediului de afaceri:
• 44,7% dintre respondenti estimeaza cresteri de venituri pentru 2025, iar 47,4% anticipeaza stagnare.
• 36,8% dintre companii prevad extinderea echipei, dar majoritatea (52,6%) considera ca numarul de angajati va ramane constant.
In acelasi timp, companiile subliniaza nevoia unui mediu fiscal atractiv si a unor politici publice coerente pentru a sprijini competitivitatea sectorului IT.
 
 
Prioritati si solutii pentru un sector IT sustenabil
Membrii ANIS considera esentiale o serie de masuri pentru a contracara efectele negative ale schimbarilor fiscale:
1. Predictibilitatea fiscala - un imperativ pentru planificare strategica si investitii (47,4%). 
2. Reducerea poverii fiscale pe munca - considerata prioritate absoluta de 76,3% dintre companii. 
3. Sprijinirea cercetarii-dezvoltarii-inovarii (R&D) - prin granturi si deduceri fiscale, mentionate de aproape 50% dintre respondenti. 
"Datele sondajului confirma ingrijorarea companiilor din industria de IT, in special in privinta instabilitatii fiscale si legislative. Impactul fiscalitatii asupra costurilor, motivatiei angajatilor si competitivitatii globale este evident. Romania are nevoie urgenta de un real parteneriat public-privat pentru a oferi un mediu de afaceri stabil si atractiv, capabil sa sustina acest sector strategic", a declarat Corina Vasile, director executiv ANIS.
Industria IT din Romania ramane un motor esential al economiei, dar succesul sau viitor depinde de politici publice coerente si de sustinerea inovarii.
*** 
Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) este asociatia reprezentativa a industriei de IT din Romania. ANIS are peste 150 de companii membre, este un promotor al digitalizarii si reprezinta interesele  industriei de IT de 25 de ani, fiind un partener de dialog credibil care poate contribui la crearea de politici publice care sa faciliteze valorificarea tehnologiei pentru dezvoltarea socio-economica.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
Ubitech
BogArt
quadratum
Arduro
leviatan
noark
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
EURO BUILD
strabag nivel 1
konsent
concelex
SIGM
CDS
MAKITA
AED
ERBASU CONSTRUCT
MCA
SSAB
ELECTROGRUP
GEWISS
theda mar
rigips
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<