Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ANIS propune ca transformarea digitala sa fie o prioritate strategica nationala
ANIS propune ca transformarea digitala sa fie o prioritate strategica nationala
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 10 Oct 2024 09:37
ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii) lanseaza „Romania Digitala 2030″, un manifest al industriei de IT prin care face apel la un efort national coordonat pentru a sustine digitalizarea ca prioritate strategica, esentiala pentru viitorul tarii.
Romania Digitala 2030 pozitioneaza sectorul IT&C in centrul evolutiei economiei si societatii si propune o viziune cuprinzatoare pentru transformarea digitala, cu scopul de a pozitiona Romania ca un jucator cheie in tehnologie, cercetare si dezvoltare (R&D) si inovatie. Aceasta viziune se bazeaza pe rolul strategic al sectorului IT in stimularea competitivitatii si pe potentialul industriei de IT din Romania de a se maturiza si de a evolua catre un nou nivel de dezvoltare, prin tranzitia catre inovatie productiva si generarea de valoare adaugata.
Ultimii ani au demonstrat ca tehnologia este vitala pentru functionarea economiilor si societatilor. Fondurile uriase alocate prin NextGenerationEU, 250 de miliarde de euro pentru digitalizare, si initiative precum Busola Digitala creeaza un context favorabil pentru tarile Uniunii Europene de a accelera dezvoltarea digitala. Raportul recent al lui Mario Draghi subliniaza necesitatea reducerii decalajelor in tehnologiile critice si intensificarii investitiilor in inovatie, esentiale pentru a pastra competitivitatea Europei. Romania se aliniaza acestor directii, dar se confrunta cu provocari semnificative: acoperirea limitata a retelei 5G, competentele digitale reduse ale populatiei si nivelul scazut de digitalizare a IMM-urilor.
ȚDigitalizarea este oportunitatea noastra de a recupera decalajele si de a construi o economie moderna si orientata spre viitor. Viziunea ANIS este clara: transformarea digitala si proprietatea intelectuala dezvoltata local sunt cheia prin care Romania poate deveni un hub tehnologic de inovatie si cercetare, cu impact major asupra competitivitatii la nivel european“, subliniaza Edward Cretescu, Presedintele ANIS.
 
Sapte directii strategice pentru un viitor D.I.G.I.T.A.L  
Manifestul ANIS propune recomandari pe trei piloni principali – dezvoltarea industriei IT, transformare digitala si societate digitala – si identifica sapte directii esentiale pentru a pozitiona Romania ca lider digital in regiune si pentru a accelera tranzitia catre o economie bazata pe tehnologie si inovatie: 
D – Digitalizare si Dezvoltare – Primul pas spre un viitor digital este adoptia masiva a tehnologiei in toate sectoarele economiei, in mediul public si in sectorul privat. Economia digitala reprezinta deja 15% din PIB-ul global si continua sa creasca rapid. Romania trebuie sa implementeze o politica „digital-first”, integrarea tehnologiilor emergente, precum inteligenta artificiala (AI), asigurand astfel o economie mai eficienta si mai productiva.
I – Inovatie – Romania trebuie sa devina un centru regional pentru cercetare, dezvoltare si inovatie. ANIS propune un pachet integrat de politici publice pentru incurajarea inovatiei care sa cuprinda, printre altele, stimulente fiscale pentru R&D, dezvoltarea unui regim de tip IP/Patent Box si crearea de spatii experimentale pentru testarea tehnologiilor („regulatory sandboxes”). Aceste masuri vor sprijini transformarea sectorului IT dintr-un furnizor de servicii intr-un dezvoltator de produse si proprietate intelectuala, contribuind astfel la maturizarea industriei si la crearea unui ecosistem de inovatie nationala. 
G – Guvernanta – Succesul digitalizarii depinde de o guvernanta puternica si coerenta. ANIS recomanda desemnarea unui punct unic de coordonare la nivel national si alocarea unui portofoliu de vicepremier responsabil de digitalizare in viitorul executiv, alaturi de o anvelopa financiara dedicata pentru proiecte de digitalizare, pe modelul PNRR. Astfel, se va asigura implementarea unitara si coerenta a transformarii digitale si alinierea la obiectivele europene si nationale, evitand fragmentarea si intarzierile.
I – Internationalizare – ANIS propune masuri concrete pentru facilitarea accesului companiilor romanesti pe pietele internationale, prin fonduri mixte de capital de risc si programe de sprijin logistic si financiar. Romania poate deveni un exportator de top al solutiilor tehnologice, contribuind astfel la echilibrarea balantei comerciale si consolidarea pozitiei sale economice pe scena globala.
T – Talent – Desi Romania dispune de un talent tehnic exceptional, piata muncii sufera de un deficit anual de 10.000-20.000 de specialisti IT. Romania trebuie sa investeasca in educatie si formare continua pentru a satisface nu doar cererea crescanda a industriei IT, ci si nevoia resurselor umane specializate pentru implementarea proiectelor nationale de transformare digitala. ANIS subliniaza importanta dezvoltarii unui sistem educational flexibil, adaptat nevoilor pietei, care sa sustina reconversia profesionala si sa incurajeze dezvoltarea talentului autohton.
A – Abilitati Digitale de Baza – Pentru o tranzitie digitala incluziva, toti cetatenii trebuie sa aiba competentele digitale de baza necesare pentru a naviga in lumea digitala. ANIS propune implementarea unor programe nationale de alfabetizare digitala si articularea unor politici de invatare pe tot parcursul vietii care sa integreze competentele digitale. Investitia in educatia digitala este, fara indoiala, o investitie in viitorul tarii, asigurand accesul tuturor la beneficiile oferite de tehnologie.
L – Leadership Digital – Romania are ocazia unica de a deveni un lider regional in transformarea digitala. Prin alinierea la strategia europeana pentru securitate economica, ANIS vede un viitor in care Romania nu doar ca adopta tehnologiile moderne, ci le si creeaza si exporta, devenind un jucator important pe piata digitala globala. 
"Romania Digitala 2030″ subliniaza importanta colaborarii intre autoritati, mediul privat si societatea civila pentru a sprijini o transformare digitala inclusiva si durabila. „Manifestul este mai mult decat o viziune – este un plan de actiune ambitios, dar realizabil, care cere angajament la toate nivelurile societatii. Romania are sansa de a-si valorifica potentialul digital, iar ANIS contureaza foaia de parcurs necesara pentru a inspira politici publice si actiuni intr-o directie comuna. Invitam partidele politice si candidatii in cursa electorala sa analizeze preluarea acestor masuri in programele de guvernare, sa isi asume angajamentul de a consacra transformarea digitala drept o prioritate strategica in beneficiul intregii economii si societati, si sa colaboreze cu mediul privat pentru a transforma Romania intr-un lider in materie de inovatie si tehnologie. Industria de IT din Romania contribuie in mod direct cu aproape 9% la PIB, fiind evidenta transformarea economiei nationale prin prisma industriei de tehnologie”, conchide Edward Cretescu.
Recomandarile ANIS si documentul integral, aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAMTotalEnergiesRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
noark
rigips
quadratum
konsent
strabag nivel 1
CDS
ERBASU CONSTRUCT
DRS
AED
concelex
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
SIGM
viarom
MAKITA
VEGO
Acvatot 2019
BogArt
EDIT-Structural
leviatan
ness project
ELECTROGRUP
Ubitech

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<