Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - APMGS solicita aplicarea legii pentru urmarirea comportarii cladirilor in exploatare
APMGS solicita aplicarea legii pentru urmarirea comportarii cladirilor in exploatare
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 21 Mar 2024 12:07
Din perspectiva Asociatiei de Monitorizare Structurala si Geotehnica (APMGS), Legea nr. 212 din 12 iulie 2022, privind unele masuri pentru reducerea riscului seismic al cladirilor, reprezinta un pilon fundamental in asigurarea sigurantei si durabilitatii mediului construit din tara noastra.
APMGS considera ca aceasta lege are o importanta cruciala deoarece subliniaza necesitatea urmaririi comportarii cladirilor in exploatare, un aspect esential pentru prevenirea riscurilor si protejarea vietii si bunurilor cetatenilor.
Potrivit prevederilor articolului 3 al acestei legi, proprietarii cladirilor au o responsabilitate esentiala in garantarea sigurantei structurale si in minimizarea riscului seismic, fiind obligati sa respecte urmatoarele cerinte:

1. Urmarirea comportarii cladirii in exploatare pentru a identifica din timp degradarile care afecteaza siguranta.
Este responsabilitatea proprietarilor sa monitorizeze si sa observe comportamentul cladirilor in timpul exploatarii. Identificarea precoce a oricaror semne de degradare sau defectiuni este esentiala pentru interventii prompte si eficiente.

2. Expertizarea tehnica a cladirilor cu vulnerabilitate seismica identificata prin evaluare vizuala rapida.
Pentru cladirile cu potential de vulnerabilitate seismica, proprietarii trebuie sa angajeze experti tehnici atestati pentru a efectua o expertiza tehnica detaliata. Aceasta expertiza este cruciala pentru determinarea gradului de risc seismic al cladirii si pentru elaborarea masurilor adecvate de interventie.

3. Transmiterea concluziilor expertizei tehnice catre autoritatile locale si Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
Dupa finalizarea expertizei tehnice, proprietarii sunt obligati sa furnizeze concluziile acesteia catre autoritatile locale competente si catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Acest lucru este necesar pentru monitorizarea si gestionarea adecvata a riscului seismic.

4. Aprobarea deciziei de interventie si realizarea lucrarilor de consolidare conform expertizei tehnice.
Proprietarii trebuie sa aprobe si sa implementeze masurile de interventie recomandate in urma expertizei tehnice. Aceste masuri pot include consolidarea structurala sau alte lucrari de imbunatatire a sigurantei cladirii.
Potrivit aceluiasi articol, proprietarii si administratorii cladirilor de interes si utilitate publica, care fac parte din patrimoniul institutiilor publice, au responsabilitati specifice in ceea ce priveste reducerea riscului seismic si asigurarea securitatii comunitatii. Conform legislatiei in vigoare, acestia sunt obligati sa:
 
1. Identifice cladirile cu potential de vulnerabilitate seismica
Prioritatea principala este identificarea cladirilor construite inainte de intrarea in vigoare a normelor de proiectare antiseismica si amplasate in zone cu risc seismic ridicat. Aceste cladiri trebuie sa fie supuse unei evaluari vizuale rapide pentru a determina gradul de vulnerabilitate seismica.
 
2. Evalueze rapid cladirile identificate
Urmatorul pas este realizarea unei evaluari vizuale rapide a cladirilor identificate ca avand potential de vulnerabilitate seismica. Aceasta evaluare este necesara pentru a obtine o imagine de ansamblu asupra starii de siguranta a acestor cladiri si pentru a stabili prioritatile in ceea ce priveste expertiza tehnica.
 
3. Efectueze expertiza tehnica obligatorie
Cladirile care prezinta semne de vulnerabilitate seismica in urma evaluarii vizuale rapide trebuie sa fie supuse unei expertize tehnice detaliate. Acest pas este esential pentru evaluarea precisa a riscului seismic si pentru elaborarea masurilor de interventie corespunzatoare.
 
4. Informeze autoritatile locale si comitetele judetene pentru situatii de urgenta
Dupa finalizarea expertizei tehnice, proprietarii si administratorii sunt obligati sa informeze autoritatile publice locale si comitetele judetene pentru situatii de urgenta cu privire la cladirile identificate ca fiind vulnerabile seismic si sa le incadreze in clasa de risc seismic corespunzatoare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
CONCEPT STRUCTURE
ness project
Acvatot 2019
rigips
concelex
leviatan
siniat
CDS
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
viarom
theda mar
MAKITA
EDIT-Structural
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander