Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Bitdefender: Lucrul in regim remote creste riscurile de securitate IT pentru companii
Bitdefender: Lucrul in regim remote creste riscurile de securitate IT pentru companii
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 21 Apr 2021 13:35
Circa 43% dintre angajatii din Romania lucreaza in prezent din alta parte decat de la birou, iar riscurile de securitate IT pentru companii cresc semnificativ, mai ales cand munca se desfasoara de pe dispozitive nesecurizate sau cand viata personala se amesteca cu cea profesionala, arata un studiu recent Bitdefender.
Cresterea timpului petrecut in fata telefoanelor, tabletelor si laptopurilor din timpul pandemiei si migrarea catre munca de oriunde au determinat subtierea granitelor intre activitatea de birou si cea de timp liber, iar cei mai multi angajati imbina utilul cu placutul cand folosesc dispozitivele.
Studiul releva ca obiceiurile merg in ambele sensuri, astfel ca laptopul si telefonul de birou ajung sa fie folosite de angajati si pentru relaxare, dar si dispozitivele personale tind sa fie folosite uneori pentru a munci.
Laptopul de serviciu, bun la toate
Cand vine vorba despre folosirea laptopului sau telefonului de serviciu in scop personal, doar o treime dintre angajati spun ca nu folosesc deloc terminalele puse la dispozitie de firma pentru altceva decat munca. In schimb, 38% spun ca folosesc aceste dispozitive pentru putine activitati personale, 12% pentru aproximativ jumatate, 11% pentru cea mai mare parte, iar 6% spun ca folosesc doar dispozitive ale angajatorului pentru orice activitate personala.
„Companiile trebuie sa investeasca in trainguri de securitate pentru angajati ca sa le explice riscurile la care se expun - atat ei insisi, cat si compania pentru care lucreaza - atunci cand folosesc calculatorul in alte scopuri decat cele de serviciu. Echipele IT pot sa implementeze politici de securitate mult mai stricte prin care sa limiteze drepturile angajatilor pe dispozitivele de serviciu”, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare in amenintari informatice la Bitdefender.
Cand dispozitivele de la firma se lasa asteptate
Un semnal de alarma pentru securitatea IT a companiilor este ca unul din cinci oameni utilizeaza un dispozitiv personal pentru toate activitatile legate de serviciu, iar 14% pentru cea mai mare parte a activitatilor de birou. De cealalta parte, jumatate dintre cei chestionati spun ca nu folosesc deloc sau prea putin propriile dispozitive pentru a lucra.
„Organizatiile ar trebui sa le asigure angajatilor dispozitive pe care sa-si desfasoare activitatea profesionala, iar in cazul in care acestia lucreaza in regim independent ar trebui sa discute cu echipele IT si sa ceara recomandari legate de programele pe care le pot folosi si de bunele practici de securitate pe care ar trebuie sa le respecte. Angajatii trebuie sa se asigure ca toate sistemele de securitate functioneaza corespunzator, iar sistemul de operare si programele care ruleaza au toate actualizarile la zi”, mai spune specialistul Bitdefender.
Responsabilii de securitate informatica din companii continua sa fie ingrijorati de implicatiile fenomenului work-from-home la scara globala. Ei au constatat ca angajatii sunt mai relaxati cand vine vorba de masuri de securitate IT doar pentru ca lucreaza de acasa si au iluzia sigurantei propriului camin.
In plus, altii au semnalat drept motiv de ingrijorare faptul ca angajatii nu respecta protocolul impus de companie si nu sesizeaza potentiale probleme echipelor IT. De aceea, unul din trei specialisti in securitate chestionati de Bitdefender in 2020 - in cadrul unui studiu global - spune ca riscul ca angajatii sa devina victime ale unor capcane intinse de criminalii informatici este cat se poate de real, iar 31% cred ca o neglijenta a angajatilor ar putea duce chiar la scurgeri de date din companie.
Printre potentialele riscuri specifice lucratului de acasa se numara si folosirea unor retele de internet securizate necorespunzator, accesul unui alt membru al familiei la dispozitivul angajatului, dar si folosirea simultana a serviciilor de mesagerie in scop personal si de business.
Studiul a fost realizat online la comanda Bitdefender de catre iSense Solutions pe un esantion de 503 respondenti din Romania, reprezentativ pentru populatia urbana cu acces la internet, in perioada 15-19 martie 2021. Marja de eroare +/- 4,38%, la un nivel de incredere de 95%.
 
RAWLPLUGTotalEnergieshiltiALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Ubitech
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
DRS
GEWISS
SIGM
leviatan
rigips
VEGO
ELECTROGRUP
konsent
theda mar
noark
AED
BogArt
Acvatot 2019
Arduro
EDIT-Structural
concelex
strabag nivel 1
CDS
EURO BUILD

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<