HORVÁTH & PARTNERS: AI va revoluționa procesele de construcție pe șantiere |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 26 Mar 2020 06:26 |
![]() In ceea ce priveste sectorul de constructii, acesta are o adoptie mai lenta a noilor tehnologii in comparatie cu celelalte industrii. Totusi, noile tehnologii vor revolutiona si aceasta piata in momentul in care vor fi adoptate la scara larga.
Interviu cu Constantin Pelehra, Managing Consultant la Horváth & Partners Romania.
Constantin Pelehra este pasionat de aria Advanced Analytics, care utilizeaza algoritmi pentru a recunoaste tipare in seturi mari de date pentru a face predictii sau clasificari si a automatiza inteligent decizii de business; a lucrat in dezvoltarea de solutii de Advanced Analytics pentru companii din diverse industrii.
- Care sunt tehnologiile noi care se pot utiliza pe santierele de constructii in acest moment?
- Un subdomeniu al Inteligentei Artificiale in care s-a inregistrat un progres mare in ultima perioada este cel de computer vision, care inseamna abilitatea de a interpreta imagini si a recunoaste obiecte si actiuni. Spre exemplu, drone sau roboti se pot misca pe santierul de constructii si prin imaginile pe care le capteaza acestea pot sa ofere mai multe informatii, cum ar fi date in timp real despre stadiul constructiei. De asemenea, dronele pot observa si raporta orice fel de riscuri care apar in procesele de constructie, acestea putand fi corectate imediat. Totodata, mai exista, pe partea de realitate augmentata, posibilitatea de realizare a prototipului constructiei inainte de inceperea lucrarilor si maximizarea din perspectiva sigurantei, a design-ului, a eficientei constructiei etc. Aceste tehnologii se folosesc deja pe santierele de constructii din lume si, daca nu au ajuns inca si in Romania, cu siguranta o vor face in scurt timp.
In decembrie 2019 a fost construita cea mai mare cladire din lume cu un robot de imprimare 3D. Are aproape 10 m inaltime si circa 640 mp suprafata desfasurata. A fost construita intr-un timp record si partea de roboti cu imprimare 3D, care folosesc un amestec similar betonului pentru printarea efectiva a zidurilor, este posibil sa revolutioneze industria constructiilor din perspectiva timpului foarte scurt de executie si, daca va fi adoptata la scara larga, din perspectiva costului foarte redus pe care ar putea sa il aiba pentru constructia unei locuinte, cel putin pentru locuinte cu niveluri joase.
- Ce impedimente sunt in adoptarea noilor tehnologii in sectorul de constructii?
- La nivel global, industria de constructii are o adoptie mai lenta fata de alte industrii. Sunt alte probleme care preseaza piata constructiilor, dar conteaza foarte mult si faptul ca este nevoie de investitii substantiale atat in tehnologii AI, cat si in echipe care sa inteleaga conceptul de AI si aplicatiile lui in constructii. Aceste investitii in echipe sunt necesare inainte de investitiile propriu-zise in tehnologii.
Productivitatea este esentiala in constructii. Exista deja...
Pentru a continua lectura articolului in format complet Va multumim! |