Agenda Constructiilor
Sambata, 24 August 2024
 
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - OUG privind operationalizarea cloud-ului guvernamental, supusa consultarii publice
OUG privind operationalizarea cloud-ului guvernamental, supusa consultarii publice
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 18 Mar 2022 10:43
Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii impreuna cu Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei au finalizat proiectul de Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru sistemul de guvernanta al cloud-ului guvernamental.
Cloud-ul guvernamental este livrabilul fundamental al investitiilor in transformarea digitala a Romaniei din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), care va reuni intr-o singura arhitectura informatica, sigura si consolidata, intreaga administratie publica centrala.
Unul dintre obiectivele asumate prin Programul de Guvernare il reprezinta imbunatatirea interactiunii digitale a cetateanului si mediului de afaceri cu statul roman, in conformitate cu Politica Publica in domeniul e-guvernarii, document initiat de Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei si aprobat de Guvernul Romaniei in iunie 2021.
Desi la nivel national au fost implementate mai multe proiecte in domeniul e-guvernare, accelerarea transformarii digitale a administratiei necesita, printre altele, un cadru legal care sa stabileasca o modalitate unitara privind dezvoltarea sistemelor informatice la nivelul autoritatilor si institutiilor publice. Dezvoltarea cloud-ului guvernamental va produce beneficii precum reducerea costurilor si cresterea calitatii activitatilor sectorului public, inclusiv in ceea ce priveste prestarea serviciilor publice.
Cloud-ul guvernamental va facilita trecerea Romaniei catre o economie bazata pe date, sigura si dinamica, o economie digitala aliniata cu directiile strategice de actiune ale Uniunii Europene in ceea ce priveste guvernanta datelor.
Principalele beneficii ale operationalizarii cloud-ului guvernamental pentru cetateni sunt:
1. One-stop shop - acces direct la toate serviciile publice, prin folosirea formularelor electronice disponibile in cloud;
2. Statul roman - accesibil la un click distanta - pentru ca toate institutiile vor fi interconectate in cloud, cetateanul va putea solicita si primi documente de oriunde, oricand;
3. Economie de timp - fara cozi, fara nicio deplasare fizica la institutiile publice;
4. Trasabilitate - cetateanul va putea avea un istoric al interactiunilor sale cu administratia;
5. Siguranta - cloud-ul guvernamental va beneficia de cele mai avansate sisteme de securitate cibernetica disponibile.
Cloud-ul va aduce beneficii concrete si pentru activitatea administrativa:
1. va asigura interoperabilitatea sistemelor publice;
2. va reduce birocratia, prin eliminarea proceselor administrative redundante sau perimate;
3. va asigura o mai buna colaborare si o partajare rapida a informatiilor intre toate institutiile guvernamentale;
4. va eficientiza costurile - institutiile publice nu vor mai fi nevoite sa asigure mentenanta pentru echipamentele hardware si software.
De asemenea, Cloud-ul Guvernamental va produce beneficii si pentru mediul privat:
1. antreprenorul va putea gasi intr-un singur loc toate serviciile publice electronice, precum si toate avizele si autorizatiile care ii sunt necesare, integrate cu platforma care proceseaza platile pentru aceste servicii (Ghiseul.ro), cu platforma de autentificare a identitatii digitale (PSCID) si cu platforma de gestionare electronica a achizitiilor publice (SEAP) - Ghiseul.ro, SEAP si PSCID sunt platforme informatice administrate de ADR;
2. cresterea eficientei aparatului administrativ va determina cresterea increderii antreprenorilor in performanta statului si va genera crestere economica.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
Acvatot 2019
BogArt
SIGM
concelex
ness project
viarom
Ubitech
noark
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
CDS
SSAB
konsent
siniat
rigips
quadratum
leviatan
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ef-de-n
top 500
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander