Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - PSC: Semnatura electronica pentru documente digitale in constructii, in 7 pasi
PSC: Semnatura electronica pentru documente digitale in constructii, in 7 pasi
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 27 Ian 2021 06:55
Din ianuarie 2021, specialistii din domeniile constructii, arhitectura si urbanism pot utiliza semnatura electronica calificata pe documentele care se transmit autoritatilor si institutiilor competente cu emiterea de avize, acorduri, aprobari si autorizatii. Masura se aplica odata cu intrarea in vigoare a Normelor tehnice privind aplicarea OUG nr. 140/2020 si constituie o alternativa mai mult decat binevenita la transmiterea documentelor in format fizic, pe hartie, cu semnatura olografa si stampila sau parafa profesionala, mai ales in contextul starii de alerta si al necesitatii digitalizarii autorizarii lucrarilor de construire.
 
De ce semnatura electronica calificata? Si de unde?
Potrivit reglementarilor legislative in vigoare, stabilite prin OUG nr. 140/2020, documentele elaborate si prezentate in format electronic autoritatilor si institutiilor trebuie sa indeplineasca trei conditii:
● sa fie prezentate integral in forma electronica;
● sa fie semnate de catre toti specialistii prevazuti de lege cu semnatura electronica calificata eliberata de un prestator de servicii de incredere calificat;
● sa indeplineasca conditiile de fond prevazute de legislatie privind autorizarea lucrarilor de constructii, urbanism si amenajarea teritoriului.
"certSIGN, in calitate de prestator de servicii de incredere calificat in Romania, pune la dispozitia specialistilor din domeniile constructii, arhitectura si urbanism certificate calificate emise in conformitate cu Reglementarile eIDAS, pentru semnaturi electronice calificate cu valoare legala. De retinut faptul ca semnatura electronica calificata este singurul tip de semnatura care are efectul juridic echivalent al unei semnaturi olografe, conform Regulamentului eIDAS aplicabil in toate statele membre UE", informeaza o comunicare a Patronatului Societatilor de Constructii (PSC).
Semnatura electronica ofera multiple alte beneficii fata de utilizarea documentelor pe hartie si semnarea acestora de mana, precum:
● eficienta crescuta: economie de timp, de spatiu de depozitare, de resurse si de costuri;
● siguranta: autenticitatea, integritatea si non-repudierea documentelor semnate,precum si identificarea semnatarului;
● fluxuri 100% digitale: fluxurile de documente pot fi integral mentinute in digital, prin transmiterea si arhivarea electronica ulterioara a acestora (arhivare electronica care presupune o reducere a costurilor de 67% comparativ cu arhivarea fizica).
 
Cine poate utiliza semnatura electronica calificata?
Certificatul calificat de semnatura electronica poate fi utilizat in desfasurarea activitatii de catre auditorii energetici, expertii tehnici, verificatorii de proiecte, responsabilii tehnici cu executia (RTE), dirigintii de santier, arhitecti, specialistii in amenajarea teritoriului/ urbanism, specialistii, expertii si verificatorii tehnici in domeniul protejarii monumentelor istorice, inginerii elaboratori ai proiectelor, persoanele fizice din domeniile conexe constructiilor, arhitecturii si urbanismului (IGSU, ANCPI), respectiv autoritatile si institutiile imputernicite sa emita avize, acorduri, autorizatii (primarii, ISC, AFM, Politie, Salubritate, Pompieri, utilitati).
 
Ce documente pot fi semnate cu certificatul calificat de semnatura electronica?
Pe scurt, toata documentatia - de la proiect, avize, pana la receptia lucrarii - poate fi semnata si transmisa electronic.
"Vorbim aici de o lista extinsa de documente, binecunoscute specialistilor in domeniu - de la certificate de urbanism, certificate energetice, rapoarte de expertiza tehnica, proiecte de arhitectura/ rezistenta/ instalatii, procese-verbale, dispozitii de santier, Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD), Planuri Urbanistice General (PUG), pana la autorizatii de constructie, studii geotehnice/ de impact si avize", explica reprezentantii constructorilor.
 
Flux 100% digital in zona constructiilor, cu semnatura electronica, in 7 pasi simpli
Certificatul calificat de semnatura electronica poate fi utilizat la semnarea tuturor documentelor din cadrul unui proces din zona constructiilor, astfel:
1. Primaria emite certificatul de urbanism 100% digital, semnat electronic. Un exemplu concret in acest caz il constituie Primaria Galati, in cazul careia certSIGN a implementat cu succes emiterea certificatelor de urbanism prin fluxuri integral digitale.
2. Arhitectii, inginerii de rezistenta si inginerii de instalatii (termica, electrica, sanitara, gaze, apa) elaboreaza proiectele si le semneaza electronic.
3. Verificatorii de proiecte contrasemneaza electronic proiectele elaborate de arhitecti, inginerii de rezistenta si inginerii de instalatii.
4. Autoritatile publice si furnizorii de servicii publice (ex. salubritate) emit avize semnate electronic, in baza unor documente extrase din proiectele realizate de arhitecti si ingineri. De asemenea, daca sunt mentionate in certificatul de urbanism, se pot aduce alte documente suplimentare necesare autorizatiei de constructie (ex: ridicare topografica, studiu geotehnic).
5. Primaria emite autorizatia de constructie, semnata electronic in baza proiectelor si avizelor mentionate in certificatul de urbanism.
6. Dirigintele de santier si responsabilul tehnic de executie valideaza pasii aprobati in autorizatia de constructie, prin semnarea electronica a unor procese verbale de santier, dispozitii etc.
7. La finalul constructiei, in baza documentelor intocmite de arhitecti, ingineri si documentelor semnate de RTE si dirigintele de santier, Primaria prin reprezentantul ei elibereaza un document pentru Receptia finala a cladirii - desigur, semnat electronic.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMhiltiABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
leviatan
quadratum
BogArt
EURO BUILD
SSAB
CDS
AED
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
concelex
noark
SIGM
EDIT-Structural
rigips
VEGO
konsent
Arduro
theda mar
DRS
MAKITA
Ubitech

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<