Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - REFLEX distribuie cele mai noi tehnologii pentru proiectarea de structuri
REFLEX distribuie cele mai noi tehnologii pentru proiectarea de structuri
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 18 Nov 2022 06:25
REFLEX Software, promotor de tehnologii noi de proiectare structuri si de solutii software de top, este distribuitorul programelor Consteel, IDEA StatiCa si FRILO in Romania, dar nu numai, oferind, de asemenea, suport tehnic si cursuri de specialitate. In aceasta perioada, compania lucreaza la automatizarea activitatii de proiectare prin metoda de "proiectare parametrizata" si pregateste cursuri de Rhino 3D/Grasshopper pentru ingineri proiectanti de structuri. IDEA StatiCa ofera dimensionarea elementelor constructiilor metalice, a constructiilor din beton armat monolit sau prefabricatelor pretensionate si/sau post tensionate cu solutii unice mondiale, crescand productivitatea inginerilor si siguranta proiectelor. Programul Consteel ofera calcule statice bazate pe comportamentul real al structurii, dimensioneaza elemente structurale cu sectiuni metalice de orice clasa, sectiuni formate la rece, compuse otel-beton, sau de beton armat. Prin serviciile te tip "cloud", Consteel ajuta la impartasirea datelor din modelul de calcul. Din grupul REFLEX face parte si compania REFLEX Engineering, fondata in 2015 si specializata in proiectarea structurilor metalice pentru constructii speciale, civile si industriale.
Interviu cu ing. dipl. Zoltán Plosz, administratorul Reflex Software si Reflex Engineering si manager cu o experienta profesionala de 17 ani pe piata de inginerie structurala.
 
- Cum influenteaza noile mega-trenduri de digitalizare activitatea companiilor si cum sunt primite noile tehnologii de piata din Romania?
- Lumea este intr-o schimbare continua: apar noi tendinte si cereri pe piata, care sunt urmate si de investitorii din industria constructiilor. Aceasta schimbare continua este un pas in evolutia gandirii ingineresti, dar impune si obstacole inginerilor proiectanti de structuri. Daca vorbim despre structuri simple sau complexe, intrebarile eterne raman intotdeauna timpul si costul pentru realizarea produsului ingineresc. Imi amintesc atitudinea inginerilor cand am inceput promovarea programului IDEA StatiCa in Romania. Solutia a fost primita cu indoiala, dar cu putin timp in urma a atras atentia firmelor de proiectare. A fost o placere sa primesc telefoane si sa aud "de acest program am nevoie de mai multi ani". Prima firma care a investit in acest program foloseste deja 5 licente. In acest moment, pe langa BIM utilizam si promovam proiectarea parametrizata. Suntem devotati sa oferim pe piata romaneasca tehnologii noi de proiectare, prin distributie, suport tehnic si instruire pentru toate programele pe care le distribuim. Cu ajutorul acestora, inginerii proiectanti de structuri pot rezolva mai usor problemele ridicate de noile provocari.
 
 
- Ce reprezinta proiectarea parametrizata si ce beneficii aduce?
- Prin acest proces, inginerul proiectant poate controla mai multe instrumente, in acelasi timp: atat modelul de calcul static, cat si modelul CAD 3D, eliminand practic orice diferenta intre structura calculata si cea construita in mediul CAD. De exemplu: avem posibilitatea de a controla toate proprietatile unei hale (metalice sau din beton prefabricat). Datele de intrare le transmitem in timp real catre programul de calcul (geometrie, conditii de rezemare, proprietatea barelor pentru calculul static, incarcari - in Consteel) si acelasi schelet de geometrie in programul CAD - Tekla, dar cu proprietati specifice acestei faze de proiectare (bare cu sectiuni similare cu barele din calculul static, imbinari, armaturi 3D etc.).
Aceasta metoda de lucru inseamna un avantaj imens, ne sporeste timpul petrecut cu comenzile repetate de la un proiect la altul: configuram odata modelul parametric si la proiectul urmator schimbam doar datele de intrare, restul se face automatizat (definire reazeme, suprafete de incarcare, incarcari, conditii de capat al barelor etc.). Am implementat deja la anumite companii aceasta metoda de lucru. Prima oara am colaborat cu specialistii de la Hale Mexi, producator si constructor de hale metalice, pe care i-am sprijinit in crearea unui flux de lucru automatizat in ceea ce priveste generarea modelului de calcul si introducerea tuturor tipuri de incarcari. Utilizatorul este foarte multumit, am redus lucrul de o zi la o ora.
 
 
- Ce evolutie inregistreaza cererea de sisteme software ale companiei, in aceasta perioada?
- In ceea ce priveste tendinta pe piata din Romania, observam cresterea cererilor de oferte din partea firmelor, start up-urilor si al PFA-urilor. Aceste companii acceseaza fonduri de investitii ca sa-si dezvolte instrumentele lor de proiectare. Pe langa vanzare, oferim suport tehnic si cursuri de initiere care reduc mult timpul de implementare a solutiilor noastre. Acest serviciu este intotdeauna oferit si bine primit din partea colegiilor de ingineri proiectanti.
 
- Ce solutii aveti pentru digitalizarea companiilor din domeniul constructiilor?
- Toate programele distribuite de noi suporta metoda de lucru BIM. Pe langa interschimbarea elementelor constructive (geometrii cu diferite proprietati) suporta si interschimbarea informatiilor ingineresti, adica au capacitatea de a transfera informatii valoroase din modelele de calcul (geometrie, rezultate de calcule statice, rezultate din dimensionare elemente), minimizand astfel erorile umane care pot aparea pe parcursul activitatii de proiectare. Pe langa BIM, utilizam si promovam proiectarea parametrizata, despre care vorbeam anterior.
 
 
- Referitor la REFLEX Engineering, compania de proiectare, cum completeaza aceasta activitatea de distributie de software si la ce proiecte lucrati?
- Suntem o echipa de ingineri proiectanti de structuri pasionati in folosirea si distribuirea programelor de specialitate in domeniul proiectarii structurale. Utilizam metoda de lucru BIM si proiectarea parametrizata. Misiunea noastra este de a participa la proiecte cat mai speciale si livrarea unor proiecte care nu mai necesita clarificari ulterioare din partea beneficiarilor sau constructorilor. Am investit foarte mult timp in dobandirea cunostintelor de parametrizare. Prin aceasta metoda ne generam atat modelele de calcul, cat si modelele de constructie 3D. Astfel, evitam orice greseala sau diferenta intre modelul de calcul si modelul CAD. Trebuie sa subliniem faptul ca sunt anumite situatii in care, prin parametrizare, reducem foarte mult timpul de lucru si ne permitem sa elaboram proiecte complexe, care sunt imposibil sau foarte greu realizabile cu metode clasice. Momentan, lucram la mai multe proiecte in domeniul nostru de expertiza - structuri metalice, in paralel elaboram si cursul de proiectare parametrizata si bineinteles, cautam birouri de proiectare dornici de a implementa aceasta metoda de proiectare parametrizata. De la inceputul activitatii folosim metoda de lucru BIM, prin utilizarea programelor de modelare 3D. Suntem o firma mica si numai prin folosirea programelor performante si prin automatizari putem livra proiectele la termen. Nu-mi pot imagina sa lucrez in 2D si sa generam desene prin linii sau poli-linii, sau sa generam extrase de materiale manual. 
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
GEWISS
BogArt
SIGM
concelex
DRS
strabag nivel 1
EURO BUILD
Acvatot 2019
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
Ubitech
noark
konsent
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
MAKITA
VEGO
Arduro
AED
CDS
theda mar
EDIT-Structural
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<