Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Sebastian Burduja, MCID: Doar 28% dintre romani au competente digitale de baza
Sebastian Burduja, MCID: Doar 28% dintre romani au competente digitale de baza
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 19 Dec 2022 11:50
Degeaba ai servicii publice electronice daca nu ai cetateni care stiu sa le foloseasca sau daca n-ai functionari publici care stiu sa vina in intampinarea cetatenilor prin aceste servicii, a declarat, vineri, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Sebastian Burduja, in cadrul conferintei de semnare a unui contract de implementare a investitiei I19 din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in vederea dezvoltarii de competente in tehnologii avansate pentru IMM-uri.
"Este un pas, cred, istoric pentru Romania, pentru ca el marcheaza o premiera. De fapt, este prima data cand statul roman trateaza formarea de competente digitale intr-un mod integrat si va multumesc ca faceti acest lucru. As puncta faptul ca plecam de la un ultim loc in indicele DESI. Este o realitate cunoscuta pentru noi toti, locul 27 din perspectiva competentelor digitale si de la constientizarea faptului ca degeaba ai servicii publice electronice atatea cate sunt ele, mai multe sau mai putine, daca nu ai cetateni care stiu sa le foloseasca si daca n-ai functionari publici care stiu sa vina in intampinarea cetatenilor prin aceste servicii electronice digitale. Cred ca 28% dintre romani au competente digitale de baza, deci plecam de la un nivel relativ redus. De asemenea, prin eforturile Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, printr-un proiect european, a fost intocmita o mapare a competentelor digitale la nivelul administratiei publice centrale. Cred ca ati intervievat, ati testat 11.000 de functionari publici in administratia publica centrala si este cert ca avem mult de lucru din perspectiva competentelor digitale de baza. Si este normal sa fie asa, pentru ca totusi statul roman nu a desfasurat un efort coerent pana acum de pregatire a cadrelor din autoritatile publice centrale si locale din perspectiva transformarii digitale. De aceea, ma bucura foarte mult aceasta initiativa. Ea este complementara cu o alta investitie pe care o implementeaza ANFP-ul, prin care pregatesc 30.000 de functionari publici cu competente digitale de baza. Cred ca este investitia 16 din PNRR", a mentionat Burduja.
Potrivit miistrului de resort, proiectul inseamna deschiderea catre mediul privat pentru competente digitale avansate.
"Discutam de tehnologiile viitorului, de blockchain, de automatizare, de realitate virtuala, de lucrurile care fac economia romaneasca mai competitiva. Practic, astazi este semnarea contractului intre Ministerul Cercetarii, ca finantator, si Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, ca beneficiar. Ulterior, dumneavoastra urmeaza sa selectati formatorii care vor preda aceste cursuri si in paralel sa demarati procedura de achizitie si implementare a unei platforme digitale. Prin aceasta platforma urmeaza sa fie pregatiti angajatii din IMM-urile romanesti. Anticipez ca, undeva la jumatatea anului viitor, vom putea sa avem formatorii selectati si, in cel mai scurt timp, in paralel, sa avem si platforma gata, astfel incat pana in toamna anului viitor sau cel tarziu pana in finalul anului viitor sa putem avea deja primii angajati din IMM-urile romanesti care se pregatesc pentru aceste tehnologii ale viitorului", a afirma oficialul.
La randul sau, presedintele Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei (ADR), Dragos-Cristian Vlad, a apreciat ca ultimul loc pe care il ocupam in indicele DESI este "putin exigent".
"In acest an, alaturi de mediul privat, am stabilit cadrul legislativ, am stabilit proiecte tehnice, studii referitoare la tehnologii ce urmeaza a fi implementate prin proiectul major pentru Romania - Cloud-ul guvernamental, care va aduce clar un imbold in viitoarea economie digitala, unde sper ca Romania sa se situeze pe primele locuri, chiar daca indicele DESI, astazi ne pozitioneaza putin exigent pe ultimul loc. Venim cu un proiect extrem de important pentru economia digitala. Practic, ii vom invita, alaturi de ADR, pe toti formatorii specializati in tehnologii, precum Internet of things (IoT), Cloud technologies, Big Data, Invatarea Automata, Inteligenta Artificiala, Automatizarea proceselor robotice, Blockchain, Cyber-Physical Systems si Additive manufacturing. Acestea sunt cele opt puncte importante sau obligatorii de atins", a sustinut Vlad.
Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR) a organizat, vineri, evenimentul de semnare, alaturi de Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, a unui contract de implementare a investitiei I19 din PNRR.
Proiectul "Competente in tehnologii avansate pentru IMM-uri", pentru implementarea investitiei I19 din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) - Scheme dedicate perfectionarii/recalificarii angajatilor din firme, va sprijini transformarea digitala a intreprinderilor mici si mijlocii prin consolidarea competentelor digitale ale angajatilor lor si specializarea fortei de munca in domenii tehnologice avansate.
Astfel, angajatii IMM isi vor putea imbunatati nivelul de cunostinte/competente prin participarea la programe de formare in domenii tehnice-cheie, cum ar fi: Internet of things (IoT), Cloud technologies, Big Data, Invatarea Automata, Inteligenta Artificiala, Automatizarea proceselor robotice, Blockchain, Cyber-Physical Systems si Additive manufacturing.
Bugetul total al investitiei este de 36 de milioane de euro (177,102 milioane de lei, fara TVA), finantare PNRR, din care 34 de milioane de euro (167,263 milioane de lei, fara TVA) reprezinta valoarea totala nerambursabila a ajutorului de minimis care va fi acordat in cadrul Schemei de ajutor de minimis pentru perfectionarea/recalificarea angajatilor din societati.
 
man and machinehiltiALLBIMVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
IN CURAND, editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
noark
leviatan
grundfos
MAKITA
rigips
strabag nivel 1
leviatan
BALTIC
Ubitech
viarom
CDS
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
BA 2023
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica