Agenda Constructiilor
Sambata, 15 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - TARA Interactive: Investitiile firmelor in AI ajung pana la 10% din cifra de afaceri
TARA Interactive: Investitiile firmelor in AI ajung pana la 10% din cifra de afaceri
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 29 Mai 2024 10:39
Implementarea solutiilor de inteligenta artificiala (AI) in companiile din Romania a cunoscut o crestere importanta in ultimul an, stimulata de evolutiile tehnologice si de nevoia de optimizare a proceselor interne si externe. Aceasta tendinta accelereaza in 2024, pe masura ce companiile cauta solutii pentru reducerea costurilor si imbunatatirea eficientei operationale, potrivit unei analize TARA Interactive, companie romaneasca de dezvoltare de software.
Anul trecut, implementarile de solutii AI au fost prezente in diverse sectoare din Romania, cu exemple notabile in domeniul sanatatii, unde algoritmi de inteligenta artificiala sunt folositi pentru diagnosticare medicala, si in sectorul financiar, unde AI este utilizata pentru detectarea fraudelor si optimizarea tranzactiilor. Iar lansarea prototipului ChatGPT in noiembrie 2022 a accelerat semnificativ interesul si adoptia AI in companii. In doar cateva luni, ChatGPT a inceput sa fie integrat in diverse aplicatii, stimuland companiile sa exploreze modalitati de utilizare a AI pentru imbunatatirea operatiunilor.
"Contextul economic actual si lipsa de personal determina companiile sa se orienteze catre automatizare, iar AI-ul devine un catalizator esential pentru transformarea digitala. Estimarile indica faptul ca investitiile in AI vor reprezenta intre 1% si 10% din cifra de afaceri a companiilor, in functie de marimea si specificul acestora”, spune Vlad Lepadatu, Managing Partner la TARA Interactive, mentionand ca Investitiile in AI sunt asteptate sa creasca in viitorul apropiat, atat pentru companiile care abia incep sa exploreze aceasta tehnologie, cat si pentru cele care au facut deja pasi semnificativi in directia automatizarii. „In urmatorii ani, solutiile AI vor deveni din ce in ce mai avansate si integrate in procesele de afaceri. Este de asteptat ca, in urmatorii cinci ani, cei care amana adoptarea AI sa fie depasiti de companiile care imbratiseaza aceste tehnologii inca de pe acum”. 
 
Cum sunt folosite solutiile AI in Romania
AI-ul isi gaseste aplicatii in multiple industrii din Romania. In sectorul IT, inteligenta artificiala asista programatorii in dezvoltarea solutiilor software, iar in comertul electronic, ajuta la documentarea produselor si la generarea imaginilor. In sectorul financiar, detectarea fraudelor este imbunatatita semnificativ de solutiile de inteligenta artificiala AI. Tendintele dominante, insa, in utilizarea AI-ului, tin de automatizarea proceselor si utilizarea chatbotilor. La nivel international, se adauga utilizarea AI in machine learning, sanatate, robotica si sustenabilitate. 
Pana in prezent, TARA Interactive a implementat cu succes solutii AI pentru sortarea emailurilor si dezvoltarea chatbotilor, optimizarea rutelor de transport, analiza datelor financiare, forecast, automatizarea generarii ofertelor si automatizarea interactiunii cu furnizorii in industria eCommerce, demonstrand impactul pozitiv al acestor tehnologii asupra eficientei operationale.
TARA Interactive a incheiat anul 2023 cu afaceri de peste 1,2 milioane de euro (la nivel de grup), in crestere cu 15% fata de anul anterior. Pentru 2024, compania estimeaza un avans de aproximativ 30% pentru business-ul desfasurat in Romania si de circa 80% pentru cel la nivel international, in contextul in care, peste 70% din afacerile TARA Interactive au loc in afara Romaniei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
viarom
strabag nivel 1
Acvatot 2019
concelex
ERBASU CONSTRUCT
CDS
EDIT-Structural
noark
leviatan
MAKITA
konsent
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
theda mar
ness project
siniat
rigips

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander