Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - TOPOCOM: De la teodolit si planseta, la drone si software ultraspecializat
TOPOCOM: De la teodolit si planseta, la drone si software ultraspecializat
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 23 Nov 2022 06:25
Compania Topocom dezvolta aplicatii software dedicate companiilor care activeaza in domeniul topografiei si cadastrului, in scopul de a eficientiza munca profesionistilor, ajutandu-i sa-si automatizeze operatiunile si sa imbunatateasca serviciile oferite clientilor. Beneficiind de o experienta de aproximativ 19 ani pe piata din Romania, compania a crescut odata cu tehnologizarea si modernizarea industriei de profil, care a evoluat de lateodolit, planseta, rigle, echer si tus la GPS, drone, elaboararea documentatiilor cu software specializat si realizarea integrala a acestor documentatii pe computer. In continuare, managerul general al companiei, Nicolae-Silviu Manda, se refera pe larg la oferta curenta si avantajele pe care aceasta le asigura utilizatorilor profesionisti.
 
- Ce pondere din vanzarile totale ale companiei se adreseaza companiilor si care sunt cele mai apreciate solutii de catre piata?
- Circa 85% din vanzari sunt generate de catre companii si este un trend natural in acest sens. Peste 40% dintre acestia revin, de-a lungul timpului, ca urmare a extinderii afacerilor sau a adaugarii de noi activitati verticale, care aduc plus-valoare firmei in fata clientilor acestora. Tendinta si atentia pietei se indreapta, in primul rand, catre aplicatiile software cu licentiere perpetua (lifetime), pretul fiind al doilea factor care influenteaza vanzarea, iar apoi, customer service post-vanzare cat mai prompt, impreuna cu suport tehnic calitativ. Aceste calitati si beneficii sunt oferite de compania noastra atat pentru produsele din familia BricsCAD dedicate pentru proiectare, arhitectura si BIM, cat si aplicatiilor TopoGraph si CADGen - concepute exclusiv pentru topografie inginereasca si cadastru. In general, firmele care activeaza exclusiv in domeniul topografiei si cadastrului achizitioneaza programul pentru prelucrarea datelor - Topograph sau CADGen, precum si suportul CAD - BricsCAD, varianta PRO. Companiile din domeniul proiectarii opteaza, in general, pentru BricsCAD PRO si, cu mici exceptii, pentru variantele BIM sau Ultimate (care au un pret mai ridicat). Toate licentele achizitionate sunt perpetue. In ultimii 3 ani am observat o tendinta a compartimentelor de urbanism si amenajare a teritoriului din cadrul primariilor de a achizitiona atat softuri CAD - BricsCAD varianta PRO, cat si aplicatii de prelucrare a datelor - TopoGraph.
 
 
- Care sunt cele mai importante companii din sectorul constructiilor ce utilizeaza solutiile pe care le comercializati si pentru ce versiuni au optat?
- Clientii nostri de pe acest segment au ales alternativa mai ieftina si mai rapida la AutoCAD - respectiv BricsCAD in variantele PRO, Mechanichal, BIM sau Ultimate. BricsCAD este un software de proiectare asistat de calculator (CAD), dezvoltat de compania belgiana Bricsys si folosit tot mai des de arhitecti, ingineri si profesionisti in constructii. Interfata si comenzile sunt modelate dupa AutoCAD, pentru usurinta in utilizare de catre utilizatorii experimentati AutoCAD. Concret, BricsCAD face tot ce face AutoCAD, dar mai bine. Programul este construit in intregime pe formatul dwg, standard al industriei, cu compatibilitate completa cu comenzi, scripturi, macro si meniu. Licentierea flexibila, posibilitatea de a folosi gratuit, pentru 30 de zile, toate functiile programului si apoi, de a opta pentru un abonament pentru o perioada de 1-3 ani sau pentru o licenta perpetua si pretul accesibil al BricsCAD au facut ca tot mai multe firme care activeaza in domeniul constructiilor si proiectarii sa se orienteze catre acesta. De asemenea, modulele BIM si Mechanichal ofera multiple facilitati proiectantilor si arhitectilor. Prin software-ul BricsCAD, Bricsys ofera solutii CAD rentabile, moderne si inteligente pentru arhitecti si ingineri, pentru a rezolva problemele de proiectare mai rapid cu instrumente, aplicatii si mediul de lucru familiar. Astfel, profesionistii din domeniile proiectarii si arhitecturii pot lucra in mediul CAD in 2D, 3D sau BIM, fara a fi nevoiti sa cumpere, sa instaleze si sa invete mai multe solutii software.
 
 
- Ce solutii aveti pentru digitalizarea companiilor din domeniu?
- Gestiunea si colectarea datelor poate fi un procedeu coplesitor, in special pentru institutii si corporatii, unde volumul mare de date deschide usa greselilor de calcul si a interpretarilor eronate. Simplificarea si automatizarea acestor procese a fost un obiectiv important pentru echipa Topocom, inca de la inceput. Astfel, cu ajutorul aplicatiilor noastre, nu doar ca se reduce timpul de colectare si prelucrare a datelor din teren, dar se elimina si riscul aparitiei erorilor care pot costa bani si timp. De asemenea, prin folosirea acestor software, se faciliteaza operarea simpla si eficienta a datelor culese de pe teren de catre topografi si procesele se desfasoara printr-un numar minim de pasi, fara a se introduce date redundante. TopoGraph e solutia software completa care imbunatateste performanta companiilor din domeniul topografiei, cadastrului, geodeziei si ingineriei civile - indiferent de profil, marime sau vechime. Cu o scara larga de functii si personalizarea fiecarei comenzi in parte, TopoGraph raspunde nevoilor tuturor utilizatorilor implicati si sustine dezvoltarea pe termen lung a companiei. Suportul constant si continuu in imbunatatirea aplicatiilor TopoGraph si CADGen - din partea echipei Topocom - au sustinut dezvoltarea intensiva si extensiva a profesionistilor topografi din Romania si a modului in care acestia isi desfasoara activitatea de zi cu zi.
 
- Ce obiective de investitii aveti in vedere in perioada care urmeaza?
- In 2022 - 2023 ne dorim sa continuam si sa extindem colaborarea cu universitatile tehnice, in vederea punerii la dispozitia studentilor a aplicatiilor dezvoltate de compania noastra. De asemenea, vom imbunatati si adapta in permanenta software-urile noastre, oferind in continuare suport tehnic continuu dupa vanzarea produselor, personalizarea aplicatiilor in functie de cerintele clientilor, actualizarea si inovarea continua a software-urilor noastre.
 
 
- Care sunt cele mai noi pachete de programe lansate pe piata?
- Aplicatiile dezvoltate de societatea noastra (TopoGraph7.0, TopoGraph8.0 si CADGen3.0) sunt compatibile cu normele legale in vigoare si sunt actualizate si dezvoltate constant, cu o frecventa lunara, pentru a raspunde necesitatilor tuturor persoanelor care activeaza in domeniile topografiei si cadastrului. De asemenea, compania Bricsys lanseaza anual versiuni noi ale software-ului BricsCAD, modernizate si adaptate cerintelor aflate intr-o permanenta ascensiune in domeniul proiectarii si designului arhitectural. Chiar in octombrie 2022, lansam versiunea V23, care va cuprinde multiple imbunatatiri si update-uri ale programului.
 
- Intampinati probleme in activitatea curenta, la momentul actual?
- Dificultatile cu care ne confruntam in prezent nu sunt cauzate neaparat de contextul inflationist actual, ci, mai degraba, de multiplele programe complementare de finantare (cu componente de fonduri nerambursabile - granturi) anuntate de statul roman pentru IMM-uri, care au blocat investitiile acestora in echipamente si software, in asteptarea primirii fondurilor respective. Acesta ar fi un lucru pozitiv, care ar permite companiilor romanesti sa achizitioneze inclusiv echipamente, software si consultanta pentru transformarea digitala a IMM-urilor, dar, din pacate, dureaza destul de mult pana cand un dosar este aprobat si apoi, pana cand se primesc fondurile. De multe ori, intre momentul solicitarii unor oferte de pret pentru un echipament sau un software si cel al primirii fondurilor si al efectuarii achizitiei propriu-zise, se modifica atat pretul, cat si, in cazul software-urilor, versiunea comercializata. In 2022, pentru produsele comercializate de societatea noastra preturile au crescut, in medie cu 18-20% si este posibil ca aceasta tendinta de crestere sa se mentina si in anul 2023, chiar daca, probabil, avansul va fi mai lent.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGTotalEnergiesALLBIMhiltiABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
Acvatot 2019
theda mar
DRS
EURO BUILD
VEGO
SSAB
CDS
quadratum
GEWISS
EDIT-Structural
konsent
BogArt
leviatan
ELECTROGRUP
noark
AED
CONCEPT STRUCTURE
rigips
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
SIGM
Ubitech
strabag nivel 1
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<