Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - DIGITALIZAREA - trendul la care trebuie sa se alinieze si constructiile
DIGITALIZAREA - trendul la care trebuie sa se alinieze si constructiile
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 27 Feb 2018 06:00
Digitalizarea este o tendinta majora care a schimbat semnificativ modul de trai, dar si felul de a lucra si de a face afaceri. Tendinta a revolutionat deja industrii intregi si influenteaza si sectorul de constructii. Tot mai multe date vor fi combinate si relationate si vor conduce la noi servicii, produse si modele de afaceri. In acelasi timp, vor fi afectate si procesele de business. "Industria 4.0" si productia interconectata au potentialul de a dezvolta de la zero lantul valoric, influentand considerabil modelele de afaceri. Trecerea la un viitor digital va afecta semnificativ fiecare companie, indiferent de industria din care face parte. Va fi esential ca fiecare societate sa adopte strategia corecta si sa dezvolte competentele necesare, astfel incat adaptarea la noul mediu sa fie posibila si potentialul contextului digital sa fie exploatat la maximum. Aceste elemente vor presupune, pentru companii, schimbari fundamentale in organizare, procese si strategii, iar societatile de constructii vor trebui sa se adapteze trendului, pentru a ramane competitive.
Digitalizarea este deja prezenta pregnant in diverse domenii ale economiei globale. De exemplu, in industria muzicala, ofertele digitale reprezinta 46% din totalul vanzarilor la nivel mondial. Se poate vorbi, astfel, de o revolutie in acest caz, in masura in care digitalizarea a inlocuit aproape in intregime modelele vechi de afaceri.
In sectorul constructiilor, cei mai multi manageri de companii recunosc modul in care digitalizarea le afecteaza afacerile. Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Camerelor de Comert si Industrie din Germania (DIHK), 93% dintre acestia sunt de parere ca digitalizarea va influenta fiecare dintre procesele pe care le implica afacerile lor. Producatorii de materiale de constructii tind sa se concentreze mai mult spre digitalizarea productiei si a proceselor de distributie, in timp ce societatile implicate in antreprenoriatul de constructii vizeaza digitalizarea proceselor de planificare si proiectare, logistica si executie (tehnologia de modelare informationala a cladirii - BIM si conceptul de santiere conectate - "Santiere 4.0"). La randul lor, comerciantii de materiale pentru constructii isi dezvolta segmentul de vanzari digitale (tranzactii online), precum si serviciile logistice.
In mod clar, factorii decizionali din sectorul constructiilor sunt constienti de importanta megatrendului spre digitalizare, principalele dificultati in acest sens fiind legate mai degraba cu punerea in aplicare. Aceasta este principala concluzie a unui sondaj realizat de firma de consultanta strategica Roland Berger printre managerii firmelor de constructii si furnizorii acestora din Germania, Austria si Elvetia. Rezultatele sondajului contureaza o imagine actualizata a modului in care competitorii din sectorul de constructii evalueaza potentialul digitalizarii si directiile de progres al acestui fenomen. Analistii Roland Berger numesc acest trend "Constructii 4.0".
 
Patru factori care declanseaza digitalizarea in constructii
Digitalizarea ofera competitorilor din industria constructiilor modalitati de imbunatatire a productivitatii, sectorul de profil fiind deja in urma altor industrii din acest punct de vedere. Pana in prezent, foarte putine companii au apelat la digitalizare, desi potentialul acesteia a fost deja dovedit in sectorul de constructii. In ultimii zece ani, productivitatea domeniului de constructii din Germania a crescut cu numai 4,1%, fata de economia germana, care a evoluat cu 11% in acelasi interval. In alte tari europene, productivitatea in constructii a scazut chiar si cu 5% pe an, chiar si in state dezvoltate, precum Spania si Italia. In schimb, in Franta, productivitatea sectorului a sporit cu 1% anual, in ultimul deceniu.
Conform sondajului referitor la digitalizarea in constructii realizat de Roland Berger in randul managerilor de specialitate din Germania, Austria si Elvetia, potentialul real al digitalizarii in constructii este declansat de patru factori: datele digitale, accesul digital, automatizarea si conectivitatea. Datele digitale acopera colectarea si analiza electronica a datelor in vederea obtinerii de noi informatii referitoare la intregul lant valoric din companie. Accesul digital se refera la potentialul dat de accesul mobil la internet si la retelele interne din cadrul unei firme. Automatizarea grupeaza noile tehnologii, avand ca rezultat autonomia si existenta unor sisteme de auto-organizare, iar conectivitatea exploreaza posibilitatile de conectare si sincronizare a diverselor activitati care pana acum erau separate. 
 
 
TotalEnergiesSISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
konsent
EDIT-Structural
SSAB
VEGO
SIGM
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
MAKITA
Arduro
theda mar
strabag nivel 1
noark
viarom
rigips
leviatan
DRS
CDS
BogArt
ELECTROGRUP
concelex
ness project
Ubitech

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<