ENTERSOFT: Cerere mare de software pentru cresterea competitivitatii in 2019 |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 13 Dec 2018 09:37 |
Companiile romanesti au nevoie imediata de investitii in solutii pentru cresterea afacerilor, pornind de la simple website-uri de prezentare, pana la solutii integrate ERP, CRM sau WMS care sa permita gestionarea eficienta nu doar a operatiunilor curente, dar si a planurilor de afaceri viitoare.
“Fara investitii masive in software si tehnologii inteligente de gestionare a afacerilor, companiile romanesti vor ramane in afara Europei. E utopic sa crezi ca poti concura de la egal la egal pe piata Uniunii Europene fara a avea un minim control asupra a ceea ce produci, asupra a ceea ce vinzi, asupra cheltuielilor sau veniturilor din diverse linii de business. Ori acest control nu se poate obtine fara tehnologii moderne. Am intalnit chiar si in 2018 companii unde se lucreaza cu aplicatii rudimentare sau chiar manual. De altfel, chiar studiile Eurostat arata ca in Romania, in 2017, doar 17% dintre companii aveau un ERP implementat si doar 13% o solutie CRM. Suntem destul de departe de restul tarilor membre. Potentialul de crestere este enorm insa si ultimele 6 luni ale acestui an ne-a dovedit acest lucru, piata fiind mult mai activa in acest domeniu”, declara Cristi Cozic, Country Manager la Entersoft Romania.
Tendinte de dezvoltare a pietei de solutii de business integrate in 2019
Data fiind rata redusa de adoptie a solutiilor de crestere a afacerilor, Entersoft Romania estimeaza ca in 2019 se va resimti o crestere mai mare a cererilor pentru proiecte ERP/CRM/WMS, cu cel putin 25% fata de 2018.
Companiile se vor orienta tot mai mult catre solutii in cloud, in special pentru ca acestea permit nu doar implementarea mai rapida a oricarei platforme de business, dar si investitii mai mici in infrastructura si mentenanta ei. Cloud-ul este una dintre optiunile preferate in toate tarile dezvoltate pentru ca ofera totodata o flexibilitate mare in alocarea resurselor, acestea putand fi ajustate in functie de dezvoltarea companiei.
Mobilitatea tot mai mare a angajatilor, lucrul de la distanta in medii urbane tot mai aglomerate, vor determina companiile in perioada urmatoare sa ia in considerare tot mai mult investitiile in solutii de business mobile. In urmatorii ani va deveni esential accesul rapid, de la distanta, in timp real, la rapoarte despre vanzarile zilnice, cash-ul colectat, programarea platilor catre furnizori sau verificarea creditelor clientilor sau partenerilor de afaceri, stocurile existente si planificarea aprovizionarii in vederea productiei.
In retail, companiile au cunoscut in ultimii ani cu o dezvoltare accelerata a business-ului mai ales in mediul online. Totusi dezvoltarea in continuare a afacerilor in mediile digitale nu va fi posibila pentru o perioada indelungata decat cu ajutorul unor platforme software de incredere. Un WMS puternic va asigura optimizarea stocurilor, a intrarilor si iesirilor din depozite, totul coordonat perfect cu sistemul ERP, platforma eCommerce si alte solutii de business.
“In 2019, companiile vor avea mai mult curaj in abordarea solutiilor alternative de finantare a investitiilor in software si vor apela tot mai mult la fonduri europene, sisteme de leasing sau achizitie de licentiere in sistem abonament - SaaS. Astfel nu vor bloca in bugete intreaga valoare a proiectului pentru o perioada scurta, ci vor planifica investitia in mai multe etape. Nu foarte multe companii stiu insa de existenta acestor optiuni care le pot ajuta in urmatorii ani sa beneficieze la maximum de noile tehnologii”, completeaza reprezentantul Entersoft Romania.
In 2019 se vor cauta tot mai mult sistemele integrate de software pentru cresterea afacerilor, platforme care sa includa cel putin module ERP si CRM si care, la nevoie, sa fie extinse cu solutii WMS, SFA (Sales Force Automation), Business Intelligence si alte solutii specifice. Daca in 2017, adoptia ERP era de numai 17%, Entersoft Romania estimeaza o crestere la cel putin 25%-30% pana in 2020.
|