Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - ConstructFest: Digitalizarea si sustenabilitatea, subiectele targului din 2024
ConstructFest: Digitalizarea si sustenabilitatea, subiectele targului din 2024
Expozitii & Conferinte Publicat de Ovidiu Stefanescu 17 Apr 2024 09:36
In intervalul 15-19 aprilie a.c. are loc, in cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (UTCB), cea de-a opta editie a ConstructFest. Manifestarea reprezinta cel mai important targ de locuri de munca pentru sectorul constructiilor dedicat viitorilor specialisti din domeniu, care actualmente se specializeaza pe bancile institutiilor de invatamant superior de profil din Romania. Evenimentul ofera de fiecare data ocazia interactiunii directe dintre companiile importante din bransa si studentii, care reprezinta viitorii specialisti in inginerie.
Editia actuala, organizata de Fundatia Academica a UTCB, in parteneriat cu EU-Conexus (Universitatea Europeana pentru Dezvoltare Durabila Inteligenta a zonelor urbane de coasta) si ASCB (Asociatia Studentilor la Constructii din Bucuresti), si-a propus sa ofere participantilor oportunitati de angajare si contractarea unor stagii de practica, concomitent cu organizarea de ateliere de lucru si mese rotunde pe teme de actualitate, tururi ghidate in campusul UTCB si in laboratoare etc.
 
 
Companiile care participa la eveniment sunt: Aduro Impex, Allied Engineers, Constructii Erbasu, Concept Structure, Edit Structural, Holcim, Leviatan Design, MIT Clima, NESS Project, Popp & Asociatii, Profesional Consulting Engineers, Tecnic Consulting Engineering, CON-A, Concelex, DADA Proiect, Ghallard Sys, Henkel, ECOAPA Design, STRABAG, PORR, Quadratum Architecture, Viarom, ALLBim, Engie, Hidroelectrica, Rotary, ROMCIM, Saidel Engineering, Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii, SW Umwelttechnik Romania, Urban-INCERC, eDevize, Pipesupport Consult si RAWLPLUG.
 
Manifestarea, menita a corecta dezechilibrul de pe piata muncii
Dincolo de orientarea tot mai clara atat a cererii, cat si a ofertei de pe piata de profil spre digitalizare si sustenabilitate, o idee generala care se desprinde din aceasta experienta de succes este reprezentata de dezechilibrul actual existent pe piata muncii, dar pe care astfel de initiative au rolul de a-l corecta. Unii dintre specialistii prezenti la targ remarca orientarea preponderenta a viitorilor specialisti spre activitati de proiectare, mult mai atractive din punct de vedere al perspectivelor actuale, data fiind implementarea masiva a noilor tehnologii in designul constructiilor. Cu toate acestea, conceptul BIM trece dincolo de aceasta faza si va avea cu certitudine un impact masiv atat in executie, cat si in exploatare, ceea ce va duce in viitor la o sporire a interesului pentru respectivele zone de activitate.
 
 
O alta problema care necesita atentie din partea mediului universitar, in opinia unor experti in constructii care deruleaza in mod nemijlocit operatiuni in acest domeniu deosebit de dinamic, este si aceea a ancorarii mai puternice in realitate, in vederea adaptarii programelor de studiu la cerintele reale ale pietei. Doar astfel pot fi solutionate dificultatile actuale date de lipsa fortei inalt calificate de munca. Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care ar trebui sa raspunda astfel de manifestari, iar ConstructFest se straduieste deja de multa vreme sa o faca.
ConstructFEST este organizat cu sprijinul Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR), Ordinului Auditorilor Energetici din Romania (OAER) si al Asociatiei Profesionale pentru Monitorizare Geotehnica si Structurala (APMGS).
 
 
Informatii actualizate despre toate cele 7 facultati ale UTCB
Targul Educational va avea ca scop principal sprijinirea elevilor de liceu in obtinerea informatiilor necesare despre programele de studiu ale celor 7 facultati UTCB, chiar de la reprezentatii acestora, dar si de la studentii Asociatiei Studentilor la Constructii Bucuresti (ACSB). Totodata, elevii si studentii au posibilitatea de a afla informatii valoroase despre oportunitatile internationale la care au acces prin apartenenta universitatii la Alianta EU-CONEXUS - Universitatea Europeana pentru Dezvoltarea Durabila Inteligenta a Zonelor Urbane de Coasta. Evenimentul contribuie anual la atragerea tinerilor spre o cariera in domeniul constructiilor, sector prioritar pentru Romania in urmatorii ani.
 
 
"ConstructFest nu este doar un eveniment; este un manifest pentru inovatie, sustenabilitate si colaborare. Prin aducerea impreuna a liderilor industriei, a mediului academic si a tinerilor talentati, ne propunem sa modelam viitorul constructiilor in Romania si in Europa. Va invitam sa fiti parte a acestei viziuni, sa exploram impreuna noile orizonturi ale progresului si inovatiei. Sub egida ConstructFEST, vor fi organizate urmatoarele evenimente de amploare in cadrul carora stakeholderii nationali si internationali vor prezenta perspective noi in educatie, inovare si cercetare si vor dezbate teme de actualitate din domeniu", a declarat Prof.Univ.Dr.Ing. Radu Vacareanu, Rectorul UTCB.
 
Prezentari, workshopuri si conferinte
Consultare publica Bus4ROBOOST. Acest eveniment pune accent pe strategia si foaia de parcurs pentru calificarile in sectorul constructiilor, avand ca scop adaptarea la cerintele de eficienta energetica si digitalizare. Prin Bus4ROBOOST, urmarim sa contribuim la schimbarea paradigmelor si atingerea tintelor de dezvoltare durabila pentru Romania, in linie cu angajamentele pentru 2030 si 2050.
 
 
Instal TechTalks (un forum pentru actualii si viitorii ingineri de instalatii). Un forum de dezbatere pentru actualii si viitorii ingineri de instalatii, Instal TechTalks, aduce in discutie ultimele tendinte si provocari din industrie. Participantii vor avea oportunitatea sa interactioneze cu expertii din domeniu, explorand teme precum eficienta energetica, sustenabilitatea si digitalizarea in constructii.
Dezvoltare profesionala si oportunitati internationale (CCOC, EU-CONEXUS, Erasmus+). Acest segment isi propune sa ilustreze panorama oportunitatilor internationale disponibile pentru studenti, de la programe de schimb academic la proiecte de cercetare la nivel international. Prin colaborarea cu EU-CONEXUS si Erasmus+, studentii sunt incurajati sa isi extinda orizonturile academice si profesionale, beneficiind de o experienta educativa fara frontiere.
 
 
Workshop regional NZEB Ready – UTCB & Cluster PRO NZEB. Prin intermediul proiectului nZEB Ready, finantat de programul Horizon 2020, evenimentul urmareste sa pregateasca pietele de constructii pentru implementarea cladirilor cu consum de energie aproape zero. Acesta promoveaza constientizarea, formarea profesionala si dezvoltarea schemelor de finantare pentru nZEB, conectand initiativele europene pentru un viitor sustenabil.
Scoala Doctorala UTCB - Explorarea frontierelor cunoasterii in domeniul sustenabilitatii mediului construit. Acest segment ofera o platforma pentru studentii de master interesati de continuarea studiilor la nivel doctoral. Stake-holderii nostri sunt alaturi de noi pentru a discuta importanta unor  teme de cercetare ancorate in nevoile societale si problematica actuala a mediului construit. Vor fi prezentate activitatile Scolii Doctorale, structura Studiilor Universitare de Doctorat si oportunitatile de finantare, burse si mobilitati pentru doctoranzi. Sesiunile de dialog direct vor permite participantilor sa descopere oportunitatile de cercetare avansata si colaborarile internationale, deschizand drumul catre cariere academice de succes si contributii semnificative in domeniile lor de studiu. Un micro-hackaton cu premii, dedicat masteranzilor va fi de asemenea organizat.
 
 
Open Days for SHIE – Students Handicap Inclusive Experience. Evenimentul Open Days for All accentueaza valorile incluziunii si acceptarii diversitatii in mediul academic si profesional. Prin activitati interactive, sportive si vizite la standurile companiilor participante, studentii si elevii sunt incurajati sa colaboreze si sa isi valorifice diferentele, consolidand astfel un mediu educational si profesional mai deschis si inclusiv.
 
Reuniuni
ARUST – Alianta Romana a Universitatilor de Stiinta si Tehnologie. Adunarea rectorilor si reprezentantilor universitatilor tehnice membre ARUST faciliteaza dezbateri asupra temelor de interes pentru invatamantul superior tehnic si exploreaza noi cai de colaborare. Acest eveniment subliniaza importanta sinergiei intre universitatile tehnice pentru a impartasi cunostinte, resurse si pentru a promova inovatia in educatie si cercetare, pregatind astfel studentii pentru provocarile viitorului.
 
 
Consiliul Consultativ al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Prin intalnirile Consiliului Consultativ, UTCB isi propune sa consolideze legaturile cu sectorul constructiilor, reprezentat de companii, autoritati publice si asociatii. Scopul este de a orienta universitatea in directii care raspund nevoilor reale ale industriei, de la evaluarea si implementarea programelor de studii pana la initierea de parteneriate strategice pentru practica si angajare.
 
Editia anterioara ConstructFest, in cifre
Evenimentul ConstructFest 2023 a fost gazduit de Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole. In cadrul celei de-a VII-a editii a evenimentului, au fost prezente aproximativ 30 de companii cu standuri fizice si zone de networking, peste 800 de elevi de la 70 de licee din tara si din Bucuresti. Pentru informatii suplimentare, click aici
 
ABONARE REVISTESISECAMTotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
Arduro
ness project
SSAB
noark
BogArt
concelex
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
theda mar
VEGO
CDS
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
DRS
quadratum
MAKITA
EDIT-Structural
Ubitech
leviatan
viarom
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<