Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
PAGINA PERSONALIZATA


AEDIFICIUM PROJEKTENTWICKLUNG

AEDIFICIUM PROJEKTENTWICKLUNG

Adresa: Str. Colinei nr. 2, VIA Office, sc. 2, et.3, birou 8, Cluj-Napoca, Judet Cluj
Telefon: 0371 495 806
Fax: 0372 878 982
E-mail: info@aedificium.ro
Web site: www.aedificium.ro
Domenii: Proiectare si inginerie | Management de proiect | Consultanta tehnica
Descriere activitate
Servicii complete de proiectare, consultanță și antrepriză generală în domeniul construcțiilor.
Prezentare companie/institutie
AEDIFICIUM mizeaza pe o crestere de 30% si contractarea de proiecte noi
 
 
 
 
 
 
Ing. Silviu Bodea (35 de ani)
Functia/Firma: director executiv, Aedificium Projektentwicklung;
Experienta profesionala: 13 ani in domeniul constructiilor.
 
Aedificium Projektentwicklung, companie ce asigura o gama completa de servicii in constructii, de la consultanta si proiectare la dezvoltarea de proiecte si antreprenoriat general, a inregistrat o cifra de afaceri de circa 23 milioane de euro in 2022, in crestere cu 60% fata de nivelul de 14,4 milioane de euro raportat in anul anterior. Pentru 2023, conducerea companiei estimeaza o crestere de aproximativ 30% a cifrei de afaceri, pe baza portofoliului de proiecte la care lucreaza. Compania a inceput anul 2023 cu 8 proiecte in diferite stadii de executie, 7 in Romania si unul in Germania, care au termene de finalizare stabilite in aceasta vara. Pe langa acestea, la inceputul anului Aedificium a semnat doua contracte noi, in valoare totala de 20 de milioane de euro, si participa la licitatii pentru adjudecarea altor 10 proiecte. Aedificium Projektentwicklung a fost infiintata in 2009, avand sediul in Cluj-Napoca si mai putin de 5 angajati, profesionisti cu experienta in domeniul constructiilor. In 2013, compania a deschis o sucursala in Germania, iar in 2022 a inaugurat punctul de lucru din Otopeni. In prezent, societatea are o echipa de 120 de angajati, care contribuie la dezvoltarea continua a companiei.
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- Principalele proiecte la care lucram in aceasta perioada au o suprafata totala de 53.500 mp construiti. In Romania, in judetul Cluj, avem in constructie o hala pentru depozitare, platforme si drumuri in Turda, o cladire de birouri cu depozite, platforme si drumuri in Floresti, extinderea unei clinici in Floresti si extinderea unei hale pentru productie in Jucu. Mai lucram la un depozit de produse nealimentare, mai multe galerii comerciale si la constructia unui hypermarket in Balotesti (judetul Ilfov), precum si la constructia unui hypermarket in Alba Iulia. In Germania, construim noul sediu de televiziune al celor de la ProSiebenSat.1, din Unterföhring, landul Bavaria.
- Ce planuri aveti, in perioada urmatoare, privind dezvoltarea companiei?
- Aedificium Projektentwicklung va continua sa investeasca in dezvoltarea companiei pe mai multe planuri, investitiile fiind directionate catre: achizitia de echipamente si utilaje necesare, constructia unui depozit (baza) pentru materiale si echipamente proprii, scolarizarea angajatilor si angajarea de personal specializat, digitalizarea activitatilor prin implementarea de noi softuri necesare domeniului nostru de activitate. De asemenea, pentru viitor ne dorim sa extindem si portofoliul de clienti atat in Romania, cat si in Germania, dar nu numai.
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- In ceea ce priveste domeniul in care activam, principalele probleme care apar au legatura cu resursa umana, adica cu lipsa personalului calificat. Aceasta criza a fortei de munca o intalnim la toate nivelurile de calificare, de la specialisti in constructii la meseriasi sau chiar muncitori, devenind din ce in ce mai greu pentru firmele de constructii sa gaseasca oameni calificati. In ultimii 3 ani ne-am angajat in sustinerea si alocarea de resurse pentru a forma oamenii la locul de munca. De asemenea, sprijinim studentii inca din perioada facultatii, prin organizarea programelor de practica si oferindu-le oportunitatea de a se angaja part time in cadrul companiei noastre pana la finalizarea studiilor, urmand ca apoi sa fie angajati pe pozitii de ingineri (juniori). Din acest motiv, pot sa afirm ca media de varsta a angajatilor din Aedificium Projektentwicklung este mai scazuta comparativ cu alte firme de constructii, poate "cea mai tanara echipa de constructori" din Romania. O alta problema cu care ne confruntam in ultima perioada este cea a fluctuatiilor de preturi la materiale si echipamente, indeosebi pe proiectele care au un termen mare de executie si pentru care este necesara securizarea preturilor in avans.
- Cum au evoluat preturile de executie de lucrari in ultimele 12 luni si cum estimati ca vor fluctua acestea in perioada urmatoare?
- Preturile lucrarilor de constructii au crescut constant in ultimele 12 luni, in special din cauza scumpirii materialelor si a energiei. Anumite preturi la materiale si echipamente s-au dublat, chiar si triplat in decurs de un an. Chiar daca in ultima perioada observam o usoara ameliorare a cresterii preturilor, consideram ca acestea vor fi tot pe o panta ascendenta si anul acesta, fiind o situatie complexa generata de criza mondiala si razboiul din Ucraina. Anul trecut, pe langa cresterile preturilor ne-am confruntat si cu lipsa materialelor, lucru care a generat intarzieri in proiectele aflate in executie.
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele cresterilor preturilor?
- Multe proiecte au necesitat analize suplimentare si adaptari ale solutiilor inca din etapa de licitatie, cu scopul reducerii bugetelor necesare pentru realizarea acestora, astfel incat clientii nostri sa poata implementa investitia. Au fost cazuri in care proiectele nu s-au mai realizat, fiind puse "on hold". Acestea ar putea fi repornite de catre investitori la revenirea pietei, dar fara a avea un termen specificat. Cresterea brusca a preturilor si, pe alocuri, lipsa materialelor/echipamentelor din 2022 au dus la intarzieri in proiecte si au avut avut un impact direct asupra activitatii companiei, deoarece a trebuit sa facem achizitiile din timp pentru a bloca preturile si pentru a nu inregistra intarzieri in livrarea materialelor/echipamentelor, implicit intarzieri in derularea proiectelor. Acest lucru a generat un efort logistic si financiar pentru compania noastra.
- Ati observat o reducere a cererii de proiecte, in acest context?
- La sfarsitul anului 2022 si mai ales la inceputul acestui an s-a observat o usoara scadere de noi proiecte din zona industriala si retail, dar nu atat de puternica comparativ cu ce s-a observat pe zona de constructii de locuinte. Constructiile imobiliare sunt puternic afectate de cresterile de preturi ale materialelor, de situatia economica incerta, de scaderea puterii de cumparare a populatiei, precum si de schimbarea conditiilor de creditare din partea bancilor. In general, chiar daca perspectivele pentru Romania in anul 2023 sunt optimiste, consider ca o sa fie un an favorabil lucrarilor de infrastructura si reabilitarilor, ajutate de finantarile PNRR, si mai putin optimiste pentru restul domeniilor, precum cele imobiliare si industriale.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Mai 2023)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
quadratum
MAKITA
FRONTALE
viarom
strabag nivel 1
theda mar
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
noark
ness project
Acvatot 2019
concelex
rigips
ERBASU CONSTRUCT
CDS

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
top 500
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander