Agenda Constructiilor
Miercuri, 04 Decembrie 2024
Home - INDEX COMPANII - CASA SOCIALA A CONSTRUCTORILOR - CASOC
PAGINA PERSONALIZATA


CASA SOCIALA A CONSTRUCTORILOR - CASOC

CASA SOCIALA A CONSTRUCTORILOR - CASOC

Adresa: Str. Episcopul Timus nr. 25, Bucuresti, S1
Telefon: 021/316.83.42
Fax: 021/300.80.23
E-mail: office@casoc.ro
Web site: www.casoc.ro
Domenii: Patronate si asociatii profesionale
Descriere activitate
Casa Socială a Constructorilor este organizatie paritara de protectie sociala a sectorului de constructii din Romania, infiintata in 1998 sub forma unei organizaţii non-profit.
Prezentare companie/institutie
CSC: Modificari ale legii protectiei sociale in favoarea angajatilor
 
 
 
 
Ec. Ovidiu Iliescu
Functia/Institutia : director general, CSC;
Experienta profesionala: activeaza in sectorul privat din anul 1993, iar din anul 1998 la CSC, ca director economic; ocupa functia de director general al CSC din anul 2010.
 
Modificari importante ale Legii nr. 215/1997 privind Casa Sociala a Constructorilor (CSC) au fost aprobate de Senat si se afla in dezbatere la comisiile de specialitate din cadrul Camerei Deputatilor, urmand a fi supuse votului final in toamna acestui an. Doua dintre aceste modificari vor avea un impact direct asupra salariatilor din constructii, si anume cresterea valorii indemnizatiei de la 75% la 80% din salariul de baza si cresterea numarului de zile de protectie sociala de la 90 de zile la 120 de zile in intervalul 1 noiembrie - 31 martie. CSC acorda o protectie sociala reala salariatilor societatilor din sectoarele de constructii si de productie a materialelor de constructii. In iarna 2017-2018, organizatia a acordat protectie sociala in suma totala de 39,11 milioane de lei, cu un nivel mediu al indemnizatiei de 1.532,41 lei. In total, in cele doua decenii de functionare a CSC, s-au acordat fonduri de 406,5 milioane de lei pentru protectie sociala, din care peste 160 milioane de lei reprezinta obligatii bugetare.
 
- Cati salariati din constructii au beneficiat de indemnizatii de protectie sociala iarna trecuta?
- In iarna 2017-2018, peste 25.500 de salariati au beneficiat de indemnizatii de protectie sociala, acestia fiind salariati ai societatilor membre ale CSC. Numarul lor ar fi fost mult mai mare daca cei care contribuie la formarea fondului de protectie sociala ar fi achitat la timp obligatiile ce le reveneau in conformitate cu prevederile Legii nr. 215/1997.
- Cati salariati din constructii estimati ca vor fi beneficiarii platilor de protectie sociala in iarna 2018-2019?
- Apreciez ca, pentru iarna 2018-2019, CSC va acorda protectie sociala unui numar de circa 30.000 de salariati ai societatilor membre, numarul salariatilor protejati, ca urmare a aderarii de noi membri, putand sa creasca, ca efect al modificarii Legii nr. 215/1997, cu un procent intre 20% si 50% in aceasta iarna. La implinirea, anul acesta, a 20 de ani de functionare si de acordare a protectiei sociale a salariatilor din constructii, am incredere in viitorul CSC si in realizarile viitoare ale organizatiei.
- De unde provin fondurile alocate anual pentru protectia sociala a lucratorilor?
- Principalele surse de finantare a protectiei sociale, stabilite prin legea CSC, se impart in doua categorii. Prima sursa de finantare consta din contributiile membrilor CSC, respectiv a salariatilor (1% din salariul de baza brut) si a societatii (1,5% din valoarea productiei de C+M realizate si incasate, de la beneficiar, deductibila fiscal), conform art. 16, alin. 1, lit. a) si b) din Legea nr. 215/1997. A doua sursa de finantare a protectiei sociale, definita de legea mai sus mentionata, o reprezinta, conform art. 16, alin. (1) lit. c), "prelevarea unei cote in cuantum de 0,5% din valoarea devizului de constructii cu corespondent in devizul general al lucrarii", cu caracter imperativ dat de art. 16 alin (2), care precizeaza ca "sumele de bani prevazute la alin. (1) se datoreaza de la data intrarii in vigoare a prezentei legi". Aceasta cota este datorata de beneficiarii lucrarilor de investitii (constructii - montaj) care obtin o autorizatie de construire, cota fiind actualmente mentionata in H.G. nr. 907/2016, fiind obligatoriu de inscris la cap. 5.2.4. din devizul general al lucrarii, care este al beneficiarului investitiei.
- Cate companii sunt inscrise in programele de protectie sociala si care este numarul total de angajati ai acestora?
- In prezent, in evidenta CSC sunt circa 700 de societati de constructii, unele cu un numar mare de personal si cu cifra de afaceri semnificativa. Aceste companii au, impreuna, peste 80.000 de salariati, numarul lor putand creste din toamna, ca urmare a unor modificari preconizate la Legea nr. 215/1997. Dintre aceste modificari, aprobate de Senat si dezbatute in Camera Deputatilor in comisiile de specialitate, urmand ca in toamna sa se voteze si in plenul Camerei, doua sunt cu impact direct asupra salariatilor din constructii, si anume cresterea valorii indemnizatiei de la 75% la 80% din salariul de baza si cresterea numarului de zile de protectie sociala de la 90 de zile la 120 de zile in intervalul 1 noiembrie - 31 martie. De asemenea, se preconizeaza si implementarea de catre CSC a unei noi forme de protectie sociala, respectiv sustinerea din fondurile CSC a formarii profesionale continue a salariatilor societatilor membre.
- Ce perspective sunt pe piata locala de constructii din punctul dumneavoastra de vedere?
- In ceea ce priveste evolutia pietei de constructii in anul 2018, dupa primele doua luni ale acestui an volumul lucrarilor de constructii crescuse cu 8,4%, conform datelor comunicate de INS. Dupa cinci luni, se inregistra un minus de 1,3%, ca serie bruta, la lucrarile de constructii comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si un plus de 0,4% ca serie ajustata in functie de numarul de zile si de sezonalitate. Este evident ca se inregistreaza o stagnare a lucrarilor de constructii, mai ales din lipsa finantarii lucrarilor publice si a neaccesarii fondurilor europene nerambursabile, iar acolo unde finantarea exista, din cauza carentelor privind licitatiile publice si sistemului de contestare - rezolvare a contestatiilor si, nu in ultimul rand, ca urmare a deficitului de forta de munca calificata, de toate gradele, cu care se confrunta sectorul de constructii (minus circa 200.000 de salariati). Exista, insa, si o doza de optimism pentru partea a doua a anului, cand este posibil ca lucrarile de constructii sa-si revina, sa apara in tara si forta de munca extracomunitara mai ieftina si sa creasca gradul de accesare a fondurilor europene.

Changes in the social protection law favoring the employees
Major changes to the Law no. 215/1997 on Constructors' Social House (Casa Sociala a Constructorilor - CSC) were approved by the Senate and are being debated at the specialized commissions of the Chamber of Deputies, and will be submitted to the final vote this autumn. Two of these changes will have a direct impact on workers in constructions, namely increasing the allowance value from 75% to 80% of the basic salary and increasing the number of days of social protection from 90 days to 120 days in the November - March period. CSC grants real social protection to employees in construction sector, both in contracting and materials production segments. In the winter of 2017-2018, the organization granted social protection in a total amount of 39.11 million RON, with an average salary of 1.532,41 RON. In total, during the two decades of CSC operations, 406.5 million RON were provided for social protection of construction employees, out of which over 160 million RON are budgetary obligations. In the winter of 2017-2018, more than 25,500 employees benefited from social protection, being employees of CSC member companies. Their number would have been much higher if those who contributed to the formation of the social protection fund had paid in due time their obligations, according to the provisions of Law no. 215/1997. For the winter of 2018-2019, the CSC will grant social protection to some 30,000 employees of member companies, and the number of protected employees could increase, as a result of the accession of new members, with a percentage between 20% and 50% this winter. Currently, there are about 700 construction companies affiliated to CSC, some with a large number of staff and significant turnover. These companies have more than 80,000 employees, their number being able to increase in the autumn as a result of changes planned under Law no. 215/1997. In 2018, CSC celebrates 20 years of running and granting social protection to construction workers in Romania.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2018)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMTotalEnergieshiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
noark
SSAB
BogArt
rigips
MAKITA
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
ness project
VEGO
ELECTROGRUP
concelex
quadratum
konsent
CDS
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
Arduro
viarom
DRS
SIGM
AED
strabag nivel 1
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<