Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
PAGINA PERSONALIZATA


CONSILIUL JUDETEAN BOTOSANI

CONSILIUL JUDETEAN BOTOSANI

Adresa: Piata Revolutiei nr. 1-3, Botosani, Judet Botosani
Telefon: 0231/514.712
Fax: 0231/515.020
E-mail: consiliu@cjbotosani.ro
Web site: www.cjbotosani.ro
Domenii: Institutii publice
Descriere activitate
Consiliul Judetean este autoritatea administratiei publice locale, constituita la nivel judetean pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale, orasenesti si municipale, in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean.
Prezentare companie/institutie
Investitiile in infrastructura, pasaport pentru dezvoltarea judetului Botosani
 
 
 
 
 
Doina Federovici (49 de ani)
Functia/Institutia: Presedinte, Consiliul Judetean Botosani;
Experienta profesionala: 8 ani consilier judetean, 6 luni vicepresedinte CJ, 8 ani senator al Romaniei si din 27 septembrie 2020 presedinte al CJ Botosani.
 
Modernizarea Drumului Strategic, primul proiect de infrastructura rutiera finantat prin POR finalizat in Regiunea de Nord-Est, precum si proiectele de realizare a drumurilor de mare viteza care sa lege judetul Botosani de reteaua de autostrazi a Romaniei reprezinta pasaportul pentru dezvoltarea Tarii de Sus. Portofoliul de proiecte al Consiliului Judetean (CJ) Botosani, care depaseste 1,5 miliarde euro, acopera toate zonele de interes administrativ, imbinand diverse surse de finantare: europeana, nationala si locala. Doina Federovici considera, insa, ca realizarea drumurilor de mare viteza reprezinta pasaportul pentru dezvoltare.
 
- Care sunt directiile de dezvoltare si principalele obiective strategice pe care le aveti, la nivel judetean?
- Judetul Botosani a cunoscut in ultimii trei ani un proces de dezvoltare fara precedent. La inceputul mandatului, declaram ca vrem "sa urnim" lucrurile, sa demonstram ca putem face o administratie eficienta si ca se pot atrage fonduri importante pentru dezvoltarea judetului atunci cand exista determinare si cand interesul public primeaza. Multi au zambit si chiar ne-au ironizat atunci, dar, impreuna cu echipa pe care am coagulat-o la CJ Botosani, am reusit, inca din primul an de mandat, sa performam. Volumul investitiilor pe care le-am facut in primul an, si aici ma refer la investitiile gestionate de CJ Botosani, a fost de aproximativ 33 milioane de euro, dublu cat se facuse in perioada 2016-2020, si mult mai mult decat judete dezvoltate, cu care eram mereu comparati. Nu ne-am oprit, iar anul urmator, practic, am dublat investitiile, ajungand la aproximativ 60 milioane de euro, cu un grad de executie bugetara de peste 115%. Si anul trecut l-am incheiat cu un volum bun de investitii, in trendul anilor anteriori. Datele nu sunt inca definitive, ele urmand a fi prezentate si adoptate in sedinta ordinara de la sfarsitul lunii martie. Din informatiile preliminare, suntem din nou printre judetele de top. Si aici vorbim doar de proiectele implementate, fara a socoti cele pe care le-am scris, sunt depuse sau urmeaza sa fie depuse pe diferite axe de finantare si care se ridica la peste un miliard de euro.
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le-ati finalizat in ultimii doi ani?
- Cel mai important proiect finalizat in 2023 a fost realizarea Axei Rutiere Strategice 2: Botosani - Iasi, care a presupus modernizarea a 106 km de drum judetean, din care 100 km se afla pe teritoriul judetului Botosani si 6 km pe teritoriul judetului Iasi. Valoarea totala a proiectului s-a ridicat la 110 milioane de euro, 70 milioane de euro fiind atrase din fonduri europene, iar 40 milioane de euro reprezentand cofinantare asigurata de Consiliul Judetean. A fost un proiect foarte greu, care, atunci cand am preluat mandatul de presedinte al CJ Botosani era blocat in licitatii, fiind cel mai intarziat proiect de infrastructura rutiera finantat prin Programul Operational Regional. Cu toate acestea, prin multa munca si determinare, Drumul Strategic, cum mai este cunoscut, a fost primul proiect de infrastructura rutiera din Regiunea de Nord-Est finalizat.
Un alt proiect de suflet in care nimeni nu mai credea a fost modernizarea, tot cu fonduri europene, a Unitatii de Primiri Urgente. In noiembrie 2020 am scos la licitatie executia lucrarilor si, in ciuda multitudinii de obstacole pe care le-am intalnit in derularea contractului, in iulie 2022 aceasta lucrare a fost inaugurata. Valoarea totala a investitiilor realizate in UPU este 2,5 milioane de euro.
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le aveti in dezvoltare?
- In acest moment, sunt doua proiecte majore de infrastructura care vor schimba radical fata judetului Botosani. Primul este sectorul de autostrada A7, Pascani - Suceava, care va strabate judetul pe o distanta de 6,5 km si care va avea doua descarcari foarte aproape de municipiul Botosani, una la Roscani si alta la Salcea. Sectorul care va strabate judetul Botosani va presupune o investitie de aproximativ 200 milioane de euro, finantata prin Programul de Transport 2021-2027. Tot la aproximativ 200 milioane de euro este estimata si valoarea Drumului Expres, Botosani - Suceava, cu o lungime de 19,5 km. Pana acum a fost atribuit contractul pentru realizarea documentatiei tehnice.
Un alt proiect important pentru judetul Botosani este modernizarea Drumului Vamii, continuarea fireasca a Drumului Strategic. Din fonduri atrase prin POAT, s-a realizat DALI-ul si PT-ul si asteptam deschiderea axelor din Programul Regional Nord-Est pentru a putea semna contractul de finantare si a demara procedura de achizitie a lucrarilor. Aici, vorbim de modernizarea a 48 km de drum judetean. Valoarea proiectului este de 70 milioane de euro, iar implementarea lui ar conferi caracterul strategic al axei Botosani - Iasi, care ar porni de la Vama Radauti-Prut si ar cobori pe axa nord-sud pana in judetul Iasi.
In ceea ce priveste proiectele din domeniul sanitar, pe langa cele pe care le avem in derulare prin PNRR (reabilitarea energetica a Maternitatii Botosani si a Blocului alimentar al Spitalului Judetean de Urgenta "Mavromati"), in valoare de 7 milioane de euro, sau CNI (Construirea unui Ambulatoriu nou, extinderea Sectiei de Oncologie si construirea unui Laborator de Microbiologie), in valoare de aproximativ 21 milioane de euro, avem pregatite pentru a fi depuse spre finantare din fonduri europene proiectele pentru trei spitale noi - Pediatrie, Psihiatrie si Sectia Saveni - cu o valoare totala de aproximativ 200 milioane de euro.
Investitii foarte importante avem in derulare si in domeniul cultural. Sediul Muzeului Judetean a intrat in proces de reabilitare anul trecut si acum avem un stadiu fizic al lucrarilor de 40%-45%. Este un proiect generos derulat prin CNI, cu o valoare de 7,3 milioane de euro.
Pentru Muzeul de Stiinte ale Naturii de la Dorohoi avem toata documentatia gata si imediat ce va fi aprobat Programul National de Restaurare (PNR), Institutul National al Patrimoniului (INP) va scoate la licitatie executia lucrarilor. Proiectul de la Dorohoi va fi o premiera si pentru INP, deoarece va fi cel mai mare proiect pe care l-au gestionat pana in prezent. Are o valoare de 13,8 milioane de euro, iar Consiliul Judetean va asigura o cofinantare de un milion de euro.
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii?
- Poate cea mai importanta provocare a fost depasirea efectelor generate de pandemia de Covid si ale crizei energetice care s-a manifestat la nivel european ca urmare a invaziei rusesti in Ucraina. Cu totii ne-am confruntat cu o majorare a preturilor la bunuri, servicii, manopera in constructii, majorari care au condus la o crestere a valorii proiectelor si au necesitat fonduri suplimentare suportate din bugetul judetean. O alta provocare o reprezinta slaba pregatire profesionala si lipsa asumarii responsabilitatii a unor firme de proiectare. Ma refer la acele firme care se angajeaza in contracte publice care le depasesc capacitatile tehnice si umane, generand astfel prelungiri ale perioadelor de implementare, modificari tehnice care depasesc bugetele aprobate ale proiectelor, periclitand calitatea si finalizarea la termen a investitiilor.
- Care sunt cele mai des intalnite probleme pe santiere?
- Una dintre cele mai des intalnite si deranjante probleme este cea legata de neconcordantele dintre documentatiile tehnice si situatia reala din teren, care necesita noi interventii pe documentatii, generand intarzieri. De asemenea, volumul mare de proiecte din piata a dus la o incarcatura exagerata pe firmele de constructii si proiectare, generand astfel intarzieri in implementarea proiectelor. Un alt impediment este mecanismul greoi de decontare, care necesita termene lungi de plata ale facturilor, perioade in care constructorii trebuie sa munceasca, practic, pe fonduri proprii.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Martie/Aprilie 2024)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUGhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
viarom
EDIT-Structural
Acvatot 2019
concelex
ERBASU CONSTRUCT
DRS
konsent
SIGM
ELECTROGRUP
leviatan
Arduro
theda mar
MAKITA
CDS
VEGO
rigips
quadratum
Ubitech
strabag nivel 1
noark
SSAB
ness project

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<