Agenda Constructiilor
Marti, 10 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - INDEX COMPANII - CONSOFT
PAGINA PERSONALIZATA


CONSOFT

CONSOFT

Adresa: Str. Marton Aron nr. 51, Miercurea Ciuc, Judet Harghita
Telefon: 0752 249 373
Fax: *
E-mail: office@consoft.ro
Web site: www.consoft.ro
Domenii: Software pentru proiectare, arhitectura si inginerie
Descriere activitate
Solutii software BIM (Building Information Modeling) pentru industria constructiilor.
Prezentare companie/institutie
CONSOFT: BIM reprezinta viitorul in sectorul de constructii
 
 
 
 
 
Tódor I. László
Functia/Firma: director general, Consoft;
Experienta profesionala: inginer constructor, 27 de ani in domeniul proiectarii si al comercializarii solutiilor de software pentru industria constructiilor.
 
Compania Consoft promoveaza pe piata din Romania solutii software BIM (Building Information Modeling) pentru industria constructiilor. In ultimii 26 de ani, firma a livrat pe plan national peste 4.000 de licente comerciale ale programelor de proiectare Archicad, Tekla Structures, Solibri, AxisVM si Plannerly. De asemenea, prin intermediul platformei BIMtraining, Consoft asigura cursuri de initiere si perfectionare in birourile din Bucuresti, Cluj-Napoca si Miercurea Ciuc. Pentru a reflecta intr-un mod cat mai obiectiv stadiul implementarii conceptului BIM pe plan local si a releva avantajele pe care acest sistem le asigura arhitectilor si proiectantilor din domeniul constructiilor, a fost solicitata opinia directorului general Consoft, Tódor I. László.
 
- Care sunt elementele determinante in orientarea catre digitalizare a firmelor din domeniul constructiilor?
- Realitatea este ca sectorul respectiv este unul conservator, noutatile sunt acceptate foarte greu si lent, fluxul informatiilor este fragmentat, avem probleme legislative si birocratice, iar controlul calitatii este superficial si aleatoriu. Insa cel mai important motiv al intarzierii acestei dezvoltari tehnologice este reprezentat de factorul uman. Problema majora a industriei noastre este ca utilizam inca planuri/desene pentru a construi in spatiu. De la o tema de proiect trebuie sa ajungem la un proiect care reprezinta si contine informatii despre un obiectiv de constructie, ce urmeaza sa fie interpretate si reproduse in elemente de constructie reale, spatiale. La fiecare ciclu de comunicare intervine factorul uman, responsabil pentru majoritatea greselilor. Ideal ar fi ca datele colectate in macheta digitala sa ajunga intr-un mod cat mai direct in executie. In tarile dezvoltate, se pune accent pe prefabricarea unor ansambluri intregi de elemente in conditii de uzina, iar recent imprimarea 3D capata raspandire din ce in ce mai mare. Scopul urmarit este ca pe santier doar sa se asambleze elemente pregatite in conditii controlate.
Necesitatea schimbarii este evidenta si aici apare digitalizarea.
- Nominalizati principalele tendinte pe piata locala de software pentru constructii.
- Industria constructiilor se afla in pragul digitalizarii, care se bazeaza pe BIM (Building Information Modeling). In timp ce modelarea este o parte importanta a procesului, ea nu reflecta cu adevarat puterea completa a BIM. Acesta se refera, la o metoda de lucru colaborativa, care permite partilor interesate sa gestioneze si sa conecteze informatiile disponibile ale proiectelor (grafice si non-grafice) pe tot parcursul ciclului de viata al proiectului, pentru a obtine o mai mare transparenta pentru toate partile implicate. Daca un flux de lucru BIM se organizeaza in jurul unei baze de date (numit Mediu Comun de Date) putem beneficia de o serie de avantaje, cum ar fi: posibilitatea de a colabora intr-un mediu bazat pe model, uneori in timp real; fluxuri de lucru mai eficiente, deoarece introduce automatizari in dezvoltarea proiectarii, precum si asigurarea calitatii; posibilitatea de a utiliza un singur model pentru extragerea informatiilor, precum cantitati, costuri, etc.; colaborare simpla si managementul facil al problemelor datorita bazelor de date on-line sincronizate; coordonare eficienta ducand la reducerea erorilor pe teren, deoarece constructia a fost deja realizata digital; planificare eficienta a bugetelor si a resurselor, toate documentele justificative fiind elaborate in mod corespunzator. Trebuie mentionat faptul ca BIM nu este limitat la un instrument, ci este un proces care poate fi aplicat indiferent de instrument(e) si tehnologii, ceea ce inseamna ca fiecare participant poate utiliza elementele cu care este cel mai familiarizat si cu care lucreaza cel mai eficient. Daca procesele BIM sunt aplicate corect intr-un mediu multidisciplinar, acest lucru asigura economii de timp, efort si bani, permitand livrarea proiectului intr-un timp mai scurt, un consum mai scazut de resurse si costuri mai mici pentru toate partile interesate, inclusiv proiectanti, contractanti si proprietari.
- Prezentati solutiile oferite de Consoft pentru industria constructiilor.
- Oferim industriei de profil o serie de solutii software BIM special dezvoltate, precum Archicad - pentru arhitectura, Tekla Structures - pentru modelarea si detalierea structurilor, AxisVM - pentru dimensionarea structurilor de rezistenta, DDS-CAD - pentru dimensionarea instalatiilor de toate tipurile, Solibri - controlul calitatii modelelor BIM multidisciplinare si Plannerly - platforma pentru BIM management. Avem tehnologii care ofera diferitilor specialisti participarea intr-un flux de lucru OPEN BIM, fara probleme si fara compromisuri, tehnologii pentru colaborare si lucru in echipa, indiferent de amplasamentul geografic al participantilor (BIMcloud si Trimble Connect) si tehnologii mobile pentru accesarea datelor BIM oriunde si de pe orice dispozitiv mobil.
- Care sunt cele mai noi versiuni si servicii lansate pe piata?
- In cazul aplicatiilor software tendinta este ca in fiecare an sa apara o versiune noua, dezvoltarea tehnologica are un ritm atat de alert, incat specialistii pot tine pasul cu dezvoltarea doar daca investesc in tehnologii si formare profesionala. Beneficiind de aportul unei echipe cu experienta de peste 26 de ani, oferim cursuri de initiere si perfectionare in programele BIM Archicad, Tekla Structures, AxisVM si Solibri, furnizand servicii de consultanta in intelegerea si implementarea metodei de lucru OPEN BIM. Cursurile se desfasoara in mod regulat in mediul online si in centrele BIMtraining din Bucuresti si Cluj-Napoca, la cerere putand fi organizate in orice localitate din tara. Anul trecut am lansat abonamentul BIMup, care cuprinde o gama larga de cursuri, pornind de la cele de initiere pana la modulele avansate, oferind cunostinte aprofundate in utilizarea programelor. Pe langa beneficii financiare, un alt avantaj este ca utilizatorul isi alege in mod flexibil datele de curs, castiga timp primind informatii sistematizate si invata tehnici de lucru cu care devine eficient in munca de zi cu zi. Odata cu raspandirea BIM-ului, toti specialistii vor fi nevoiti sa investeasca nu doar in tehnologie, ci si in formare continua privind fluxuri de lucru, tehnologii si procese.
- Intampinati dificultati in activitatea curenta? Ati observat o scadere a initiativelor si proiectelor de digitalizare a companiilor, in contextul inflationist actual?
- Piata vanzarilor de software fluctueaza si este sensibila la schimbarea preturilor. Majoritatea birourilor din Romania utilizeaza software de proiectare, numarul celor care folosesc licente legale este in crestere, insa inca foarte multi lucreaza cu programe nelicentiate. In randul tinerilor profesionisti, cunoasterea programelor este mai raspandita si utilizarea acestora este la un nivel superior. Astfel, cand apare o oportunitate de finantare, profita de ocazie si cumpara licente. Cand exista posibilitati de finantare, vanzarile cresc semnificativ, cum a fost si in cazul proiectelor Start-up lansate de guvern. In 2021 cifra de afaceri a firmei a crescut cu 33% fata de anul precedent. In anul curent, situatia geopolitica actuala si cresterea preturilor energiei si a materialelor de constructii influenteaza negativ vanzarile, multi asteapta evolutia situatiei astfel nefacand investitii. Insa, daca privim in viitor pe termen mediu si lung, este evident ca nevoia inevitabila a digitalizarii profunde in constructii se va reflecta in mod pozitiv si profitabil in cadrul tuturor companiilor care activeaza in domeniul IT si deservesc aceasta industrie.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2022)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
concelex
ness project
BogArt
konsent
noark
EDIT-Structural
viarom
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
rigips
Arduro
quadratum
CDS
siniat
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
Ubitech
MAKITA
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander