Agenda Constructiilor
Marti, 21 Ianuarie 2025
Home - INDEX COMPANII - DRS-Architects
PAGINA PERSONALIZATA


DRS-Architects

DRS-Architects

Adresa: Str. Tudor Arghezi nr. 21, Clădirea H Arghezi, Bucuresti, S2
Telefon: 031 424 5515
E-mail: office@drsa.ro
Web site: www.drsa.ro
Domenii: Arhitectura & design | Consultanta tehnica | Urbanism, planificare peisagistica si regenerare urbana
Descriere activitate
Servicii de proiectare generala si consultanta tehnica completa pentru constructii civile, atât publice, cat si private.
Prezentare companie/institutie
DRS: Echilibru necesar intre protectionismul conservator si nevoia de progres
 
 
 
 
 
 
Arh. Andrei Lefter
Functia/Firma: Managing Partner, DRS-Architects;
Experienta profesionala: 16 ani in domeniul arhitecturii.
 
Anul 2024 a venit cu multe incertitudini, mai ales in contextul electoral, care a lasat o amprenta puternica asupra reglementarilor urbanistice din Bucuresti si, mai larg, asupra economiei. Schimbarile frecvente de politici si reglementari au creat o volatilitate ce a incetinit ritmul in sectorul constructiilor si proiectarii. Cu toate acestea, am observat ca piata ramane adaptabila si plina de dinamism, chiar si in fata acestor provocari, spune arh. Andrei Lefter, Managing Partner si fondator al biroului DRS-Architects. "Privind inainte, ne asteptam ca stabilizarea reglementarilor si o colaborare mai eficienta cu autoritatile locale sa devina factori decisivi in perioada urmatoare", spune arhitectul. Tot in aceasta directie, specialistul considera ca reunirea reprezentantilor profesiei sub o singura umbrela, capabila sa devina un partener de discutie real cu autoritatile, este esentiala, precum si ca implicarea arhitectilor reprezentanti ai celor mai importante birouri din Bucuresti este vitala pentru a atinge un echilibru intre protectionismul conservator al ultimilor ani si nevoia evidenta de progres sustenabil si promotor al cresterii calitatii vietii.
 
- La ce proiecte lucrati in aceasta perioada si ce ne puteti spune despre acestea?
- In prezent, ne concentram pe o serie de proiecte de retail de diferite dimensiuni, de la nivel mediu la proiecte mari, cum ar fi Arena Mall, care are termen estimat de finalizare in 2026. De asemenea, derulam proiecte de fit-out in calitate de parteneri locali pentru Primark, precum si mai multe lucrari dificile in zone protejate si situri cu personalitate pentru retaileri, cum ar fi Rewe sau un proiect de parc eolian. Avem, de asemenea, in dezvoltare proiecte rezidentiale situate in afara Bucurestiului, avand in vedere stagnarea din Capitala, cauzata de problemele de reglementare ce afecteaza intr-un mod foarte brutal sectorul imobiliar bucurestean. De asemenea, avem si o serie de proiecte blocate in procesul de autorizare sau in etapa de pregatire, in faza de due diligence. Este vorba, in general, despre proiecte rezidentiale, camine studentesti, ori rezidente pentru batrani si proiecte HoReCa. Un numar important dintre ele sunt reconversii si modernizari ale unor cladiri importante, fara a schimba semnificativ peisajul urban sau a aduce situatii problematice precum cele care, in acest moment, provoaca discutiile din spatiul public si genereaza provocarile din analiza procesului de autorizare.
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2024 si ce estimari aveti in perspectiva anilor 2025-2030?
- Anul acesta, activitatea companiei a evoluat intr-un context economic temperat, marcat de o incetinire generala in sectorul constructiilor, precum si de provocari legate de procesul de autorizare si reglementare, in special in Bucuresti. Cu toate acestea, premisele pentru o crestere sustenabila raman favorabile, avand in vedere ca, in ciuda acestor dificultati, am reusit sa mentinem un ritm constant de dezvoltare. Estimam o crestere a cifrei de afaceri de aproximativ 35% pentru acest an, similara celei inregistrate in 2023, evolutie ce atesta abilitatea echipei noastre de a face fata provocarilor actuale, mentinand, in acelasi timp, competitivitatea pe o piata in continua schimbare.
Investitiile in dezvoltarea resurselor umane si in formarea unui grup de lucru stabil, motivat si dedicat vor reprezenta pilonii principali ai strategiei noastre pentru viitor. Ne concentram pe atragerea si retentia talentelor, asigurandu-ne ca echipa noastra ramane bine pregatita pentru a face fata provocarilor din domeniu. Pe termen lung, planurile companiei sunt axate pe consolidarea relatiilor cu clientii existenti si diversificarea portofoliului de parteneri, respectiv extinderea acestuia dincolo de sectorul privat, prin atragerea unor parteneriate cu fonduri de investitii consacrate. Totusi, un factor important care ar putea accelera dinamica pozitiva in perioada urmatoare este un mediu mai stabil din punct de vedere al relatiei cu autoritatile locale. O mai mare predictibilitate in procesul de autorizare ar sprijini mai eficient dezvoltarea proiectelor, reducand intarzierile si incertitudinile. In acest sens, credem ca un cadru mai clar si mai favorabil al reglementarilor ar avea un impact semnificativ inclusiv asupra capacitatii de expansiune a companiei.
Consider, de asemenea, ca reunirea reprezentantilor profesiei sub o singura umbrela capabila sa devina un partener de discutie real cu autoritatile este esentiala. Credem ca implicarea arhitectilor reprezentanti ai celor mai importante birouri din Bucuresti este vitala pentru a atinge un echilibru intre protectionismul conservator al ultimilor ani si nevoia evidenta de progres sustenabil si promotor al cresterii calitatii vietii.
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si proiectare, in contextul necesitatii de rezilienta a constructiilor si adaptare la schimbarile climatice?
- Adaptarea la cerintele actuale din constructii si arhitectura presupune un echilibru intre inovatie, sustenabilitate si respect pentru mediul inconjurator. Ne concentram pe integrarea tehnologiilor avansate, utilizarea materialelor durabile si implementarea unor tehnici moderne de proiectare si constructie, tendinta care, cu siguranta, este comuna pentru majoritatea colegilor din industrie. Din punctul nostru de vedere, un aspect esential este adoptarea solutiilor tehnologice inteligente care sa creasca eficienta energetica si sa reduca amprenta de carbon a cladirilor. Sistemele de management al cladirilor, care ajusteaza temperatura, iluminatul si consumul de energie in functie de utilizatori, devin un standard al industriei. Totodata, utilizarea BIM (Building Information Modeling) revolutioneaza procesul de proiectare, optimizand resursele si oferind solutii extrem de precise si eficiente. Cand vine vorba de materiale, suntem martorii unei schimbari majore spre sustenabilitate, tendinta ce devine norma.
Flexibilitatea si adaptabilitatea sunt, de asemenea, esentiale in proiectele noastre. Arhitectura trebuie sa fie pregatita sa raspunda schimbarilor si sa ofere solutii care evolueaza odata cu nevoile beneficiarilor. De aceea, investim resurse importante in proiecte de reconversie, restaurare si adaptare a cladirilor existente, astfel incat acestea sa corespunda cerintelor actuale ale pietei si sa conserve, in acelasi timp, patrimoniul arhitectural. Abordarea noastra include si proiecte de regenerare urbana, cu o viziune holistica ce pune accent pe infrastructura verde - spatii verzi, solutii de gestionare a apei pluviale - si pe imbunatatirea calitatii vietii comunitatilor. Este un mod de a crea un impact pozitiv atat asupra mediului, cat si asupra oamenilor care traiesc in aceste spatii, iar in ultimii ani am venit cu astfel de solutii in Timisoara si Brasov.
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Principalele provocari cu care ne confruntam in prezent sunt legate de reprezentarea insuficienta a breslei si de necesitatea unei implicari mai active si proactive in sustinerea obiectivelor comune, atat pe plan arhitectural, cat si economic. Consideram ca este important sa devenim un partener real de negociere in procesul de evolutie a contextului urbanistic si legislativ, contribuind la dezvoltarea sustenabila a acestuia. In plus, rolul public si de mediator al arhitectului nu este inca reflectat la justa sa valoare. De multe ori, importanta unui echilibru intre cerintele pietei si nevoile utilizatorilor nu este pe deplin inteleasa, desi acest aspect este relevant pentru un mediu urban sanatos si functional. Consider ca nu este suficient subliniata nici importanta serviciilor de proiectare de calitate si impactul pozitiv pe care acestea il pot avea asupra mediului urban si asupra calitatii vietii comunitatilor. Si nu putem sa nu observam ca pozitionarea autoritatilor ramane, de multe ori, intr-o zona de opozitie fata de contributiile noastre, in calitate de parteneri. Este necesar sa evoluam intr-un mediu bazat pe reguli clare, care sa incurajeze nu refuzul, ci nuantarea solutiilor si colaborarea constructiva intre toti cei implicati.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2024)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiSISECAMTotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
BogArt
theda mar
Arduro
quadratum
MAKITA
GEWISS
AED
concelex
leviatan
SSAB
MCA
CONCEPT STRUCTURE
konsent
SIGM
noark
Acvatot 2019
DRS
strabag nivel 1
CDS
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
EURO BUILD
rigips

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<