INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
ELECTROGRUP SA |
Adresa: Calea Turzii nr. 217, Cluj-Napoca, Judet Cluj |
Telefon: +4 0264 415120 |
Fax: +4 0264 415121 |
E-mail: office@electrogrup.ro |
Web site: www.electrogrup.ro |
Domenii: Antreprenori si firme de constructii | Instalatii electrice si automatizari |
Descriere activitate
Antreprenor general in proiecte de tip EPC pentru infrastructura critica. |
Prezentare companie/institutie
ELECTROGRUP: Business anual de peste un miliard de lei si noi oportunitati
Raluca Ceascai
Functia/Firma: CEO, Electrogrup;
Experienta profesionala: peste 16 ani in domeniul infrastructurii energetice.
Compania Electrogrup a fost infiintata in anul 1997, cu obiectivul principal de a oferi servicii de consultanta in domeniul electric. De-a lungul anilor, societatea s-a transformat dintr-o firma de consultanta in instalatii electrice intr-un reputat constructor de infrastructura energetica, de telecomunicatii si civila. Expertiza echipei Electrogrup este liantul companiei, care sta la baza succesului si a pozitiei competitive consolidate de-a lungul celor 27 de ani de activitate. In prezent, grupul furnizeaza solutii la cheie de proiectare, implementare, mentenanta si dispecerizare pentru proiecte complexe de infrastructura energetica, telecomunicatii si constructii civile, desfasurate la nivel national si international. Pilonii principali ai succesului companiei sunt reprezentati de expertiza, dinamism si sustenabilitate, acesti factori aducandu-si aportul la ocuparea pozitiei de lider in dezvoltarea de sisteme si retele de importanta majora. De asemenea, firma a implementat conceptul cross sector, care a permis reducerea costurilor, a timpului de implementare si a impactului asupra mediului. In cele ce urmeaza, Raluca Ceascai, CEO la Electrogrup, se refera la situatia operationala curenta si la perspectivele de dezvoltare a infrastructurii pe termen lung.
- Cum a evoluat activitatea de constructii in primele 6 luni din 2024 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta pana la finalul anului, dar si in perspectiva anilor 2025-2027?
- In primele sase luni din 2024, sectorul constructiilor din Romania a fost dinamic si in crestere, sustinut de investitii semnificative in infrastructura critica si in modernizarea infrastructurii nationale. Acestea au provenit, in principal, din fonduri europene (precum PNRR) si din proiecte locale. Proiecte esentiale, cum ar fi constructia de spitale judetene, dezvoltarea infrastructurii rutiere si modernizarea infrastructurii educationale si de recreere, au contribuit la aceasta evolutie. Si la Electrogrup am resimtit o crestere a cererii pentru proiecte noi, in special in domeniile infrastructurii rutiere si energetice. Ne asteptam ca tendinta pozitiva sa continue si in a doua jumatate a anului 2024. Ne axam in special pe infrastructura critica energetica, inclusiv pe proiecte complexe pentru productia, transportul si distributia energiei electrice, avand experienta si in dezvoltarea infrastructurii pentru sursele de energie regenerabila. Proiectele de infrastructura civila sunt o extensie fireasca a competentelor noastre acumulate in cadrul proiectelor de mare complexitate tehnica, oferindu-ne posibilitatea sa contribuim semnificativ si la modernizarea infrastructurii nationale. Perspectivele pentru anii 2025-2027 sunt si acestea optimiste, anticipand o crestere sustinuta in sectorul infrastructurii pentru energia verde, stimulata de obiectivele nationale si europene de tranzitie energetica si de intensificarea investitiilor in domeniul energiei verzi.
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de companie in 2023 si in primele 6 luni din 2024 si estimati evolutia acesteia in 2024.
- In 2023, Electrogrup a atins o cifra de afaceri de peste un miliard de lei, reprezentand o crestere de 108% fata de anul precedent. Si profitul companiei a crescut semnificativ, ajungand la 218 milioane de lei. Pentru primele 6 luni din 2024, rezultate financiare au ramas solide, sustinute de proiecte mari, precum obiective complexe de infrastructura energetica, constructii de retele de gaz si modernizarea infrastructurii rutiere, respectiv imbunatatirea mobilitatii urbane. Estimam o crestere continua pana la finalul anului, bazata pe portofoliul extins de proiecte si pe dezvoltarea de noi initiative in domeniul energiei verzi.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- In prezent, Electrogrup lucreaza la o serie de proiecte majore, printre care modernizarea infrastructurii rutiere a DN1 in cadrul Centurii Metropolitane TR 35, constructia conductei de transport gaze naturale de la tarmul Marii Negre pana la Podisor, dezvoltarea unei retele inteligente de distributie a gazelor naturale in comunele Marginea si Horodnic de Sus, din judetul Suceava. De asemenea, suntem implicati in proiecte care sustin tranzitia catre energia verde, ceea ce ne ofera oportunitati importante de dezvoltare.
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pentru anii urmatori?
- Ne concentram in special pe optimizarea proceselor interne si pe managementul eficient al resurselor, prin digitalizarea operatiunilor. Un accent deosebit il punem si pe pregatirea specialistilor, avand in vedere contextul pietei si nevoia de expertiza avansata. Cautam tineri cu potential, dezvoltand programe de internship, practica si training, menite sa consolideze cunostintele si competentele necesare pentru a face fata cerintelor din industria energetica, inclusiv din sectorul energiei verzi, dar si din sectorul de constructii: infrastructura rutiera, aeroportuara, retele gaz, hale industriale. Avand in vedere experienta noastra in acest domeniu, ne propunem sa devenim o scoala de referinta pentru viitorii ingineri care vor sustine nu doar tranzitia energetica, ci doresc sa capete expertiza in domeniul confectiilor metalice si lucrarilor de constructii.
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Vorbim aici despre o criza generalizata la nivelul intregii piete si nu cred ca e o surpriza ca mentionam lipsa acuta de forta de munca atat pe santiere, cat si in zona specialistilor. Pentru a face fata cererii, recrutam personal din afara Europei. De asemenea, competitia agresiva din partea unor companii mari si experimentate din afara tarii, ne complica si mai mult activitatea. Pentru a ramane competitivi, ne concentram pe optimizarea proceselor interne, eficienta si consolidarea echipei. Noi ne-am imbunatatit expertiza in infrastructura energetica si ne mentinem ca un brand integrat pe piata constructiilor, cu know-how si capacitati tehnice si de constructie in-house, ceea ce ne pozitioneaza ca jucator-cheie in industrie.
- Ce proiecte aveti in plan in directia digitalizarii/automatizarii activitatii?
- In directia digitalizarii si automatizarii activitatilor noastre, avem in plan implementarea mai multor proiecte esentiale, menite sa optimizeze procesele interne si sa imbunatateasca eficienta operationala. Printre initiativele Electrogrup se numara implementarea platformei SSM.ro, care va simplifica gestionarea electronica a documentelor de Sanatate si Securitate in Munca si Situatii de Urgenta, facilitand semnarea electronica, arhivarea si instruirea online a angajatilor. De asemenea, automatizam procesele de gestiune a stocurilor printr-un sistem care permite gestionarea si interogarea stocurilor direct de pe dispozitive mobile, cu integrare automata in ERP. Aceste proiecte fac parte dintr-o strategie mai ampla de digitalizare si automatizare a activitatilor noastre, cu scopul de a creste productivitatea si de a reduce dependenta de procesele manuale, contribuind astfel la transformarea digitala a organizatiei.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2024) |