Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - INDEX COMPANII - HILS DEVELOPMENT
PAGINA PERSONALIZATA


HILS DEVELOPMENT

HILS DEVELOPMENT

Adresa: Bdul Theodor Pallady nr. 66, Bucuresti, S3
Telefon: 0757 777 555
E-mail: contact@hils.ro
Web site: www.hils.ro
Domenii: Investitori & dezvoltatori de proiecte | Consultanta si servicii imobiliare
Descriere activitate
Dezvoltator de proiecte in domeniul rezidential.
Prezentare companie/institutie
HILS Development pregateste noi proiecte rezidentiale in estul Capitalei
 
 
 
 
 
Bogdan Balasa
Functia/Firma: Director General, HILS Development;
Experienta profesionala: Director Vanzari - peste 6 ani, Director de Dezvoltare - peste 3 ani, Director General de peste 3 ani si mai mult de 16 ani in domeniul real estate.
 
In 2023, HILS Development atinge o borna spectaculoasa pentru piata imobiliara din Romania: aproximativ 10.000 de unitati finalizate si, ca planuri de viitor, doreste sa mentina un ritm constant de finalizare a peste 1.000 de locuinte pe an. Compania a definitivat, in luna mai 2023, constructia celui mai de succes proiect rezidential din portofoliul sau, HILS Pallady, cu 1.908 apartamente, precum si cladirea de birouri HILS Business Center, in incinta ansamblului ce totalizeaza peste 4.000 mp construiti. Aceasta gazduieste o clinica medicala la cele mai inalte standarde (Medikali), precum si birourile dezvoltatorului. Gradul de vanzare a proiectului este de peste 90% si toate aceste cifre au fost atinse intr-o perioada de aproximativ 3 ani si jumatate. Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 150 de milioane de euro. De asemenea, tot in zona Pallady, HILS Development dezvolta un alt proiect de mare anvergura, foarte aproape de statia de metrou Nicolae Teclu. HILS Brauner va avea 1.336 de apartamente, cu o valoare de piata de aproximativ 110 milioane de euro, 30% dintre apartamente deja gasindu-si un cumparator. Dezvoltatorul mai pregateste si alte proiecte rezidentiale tot in zona Bd. Theodor Pallady sau in sud-est Industriilor (Republica), proiecte ale caror detalii vor fi disponibile in curand.
 
- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari imobiliare in prima jumatate a anului, din punct de vedere al cererii, preturilor si finantarii?
- In urma unui studiu atent asupra pietei imobiliare in prima jumatate a anului 2023, putem observa ca interesul pentru achizitia de locuinte noi a ramas constant, in ciuda unei usoare scaderi a numarului efectiv de tranzactii comparativ cu perioada similara a anului anterior. Interesant de observat este faptul ca pretul mediu pe metru patrat util tranzactionat a crescut fata de primul semestru al anului 2022.
In ceea ce priveste finantarea, s-a inregistrat o reducere semnificativa a procentului de clienti care opteaza pentru achizitia unei locuinte prin credit bancar, fenomen direct legat de nivelul actual al dobanzilor. Unii clienti nu mai indeplinesc criteriile de creditare sau nu considera ca acesta este momentul potrivit pentru un credit ipotecar, desi intentia sau necesitatea de a achizitiona o locuinta exista. In contextul macroeconomic actual si in urma analizei altor piete imobiliare din regiune, putem afirma cu certitudine ca preturile apartamentelor noi vor avea o tendinta ascendenta in perioada urmatoare. Cererea va continua sa creasca pe masura ce dobanzile la credite se asteapta sa scada. Oferta, pe de alta parte, se va mentine constanta sau este posibil sa scada, iar ritmul inflatiei va incetini. Am remarcat ca preferintele clientilor inclina spre proiectele mature, cu un stadiu avansat al constructiei si care beneficiaza de o locatie avantajoasa. Acestia cauta un raport avantajos intre calitate si pret, dar si facilitati disponibile atat in cadrul ansamblului, cat si in apropiere, precum zone comerciale, mijloace de transport in comun - preferabil metrou, spatii verzi, scoli, gradinite etc.
- Ce provocari si oportunitati prevedeti pe piata de dezvoltare imobiliara?
- Perioada care urmeaza se anunta a fi plina de provocari, dar si de oportunitati, pentru cei implicati in sectorul imobiliar. Este de asteptat ca dezvoltatorii cu planuri sustenabile pe termen mediu si lung, si cu o abordare economica robusta, sa-si consolideze pozitia pe piata imobiliara din Romania. Intampinam cateva provocari semnificative, precum cresterea indicelui de cost in constructii, care este determinat de majorarea preturilor la materialele de constructie, noile cerinte legislative privind caracteristicile tehnice ale cladirilor, dar si cresterea cheltuielilor operationale prin prelungirea duratei de finalizare a unui proiect. De asemenea, piata fortei de munca se confrunta cu dificultati de recrutare in domeniul constructiilor. Mai mult, lipsa de predictibilitate a dezvoltarilor viitoare, accentuata de stagnarea urbanistica la nivelul capitalei din ultimii ani, reprezinta o alta provocare notabila.
In ceea ce priveste oportunitatile, una dintre cele mai remarcabile este nevoia acuta de apartamente noi in Bucuresti si in intreaga tara, care sa raspunda standardelor moderne de locuire, conform cerintelor anilor 2020-2030. In Bucuresti, aproximativ 90% din apartamentele actuale au fost construite inainte de 1990. De asemenea, exista suprafete mari de teren in Capitala unde au fost situate foste platforme industriale, care ar putea fi transformate in cartiere urbane regenerate, adaugand valoare estetica si functionala zonelor respective.
- In ce fel v-au influentat cresterile de preturi ale materialelor planurile de investitii?
- In timpul pandemiei, am decis sa continuam dezvoltarea proiectelor la un ritm sustenabil, pentru a livra cat mai multe locuinte finalizate in fiecare an. Ca raspuns la cresterea preturilor si in contextul dificultatilor de aprovizionare, am optat pentru achizitionarea in avans a materialelor de constructie necesare, in multe cazuri cu pana la 60 de zile inainte de livrare. Aceasta abordare ne-a permis sa securizam pretul negociat si livrarea la timp a apartamentelor antecontractate. Acest plan de aprovizionare anticipata si de continuare a investitiilor s-a dovedit a fi extrem de benefic, deoarece am putut finaliza proiectele rezidentiale intr-o perioada in care alti dezvoltatori au incetinit sau chiar au oprit proiectele. Observam acum o stabilizare a preturilor materialelor de constructie si consideram ca am depasit momentul critic.
- Ce obiective aveti, pe termen mediu si lung, pe piata din Romania?
- Anul acesta HILS Development atinge o borna spectaculoasa pentru piata imobiliara din Romania: aproximativ 10.000 de unitati finalizate. Avem proiecte in curs de dezvoltare si planificare ce vor aduce in constructie noi locuinte pentru cel putin urmatorii 10-15 ani. Dorim sa mentinem un ritm constant de finalizare a peste 1.000 de locuinte pe an si sa diversificam portofoliul de ansambluri imobiliare, dezvoltand in diverse locatii din Bucuresti si Ilfov, pentru a atinge cat mai multe segmente ale pietei rezidentiale. Pe langa acestea, planuim sa construim un portofoliu de apartamente destinate exclusiv inchirierii, creand o noua linie de business in cadrul companiei, cu un potential semnificativ de crestere. Avem, de asemenea, in vedere includerea in portofoliul HILS Development a unei cladiri de birouri in zona Theodor Pallady, deoarece identificam un mare potential in aceasta zona, care are toate premizele pentru a gazdui o dezvoltare office de ultima generatie.
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Momentan, ne confruntam cu provocari semnificative in ceea ce priveste atractivitatea creditelor ipotecare necesare achizitiei de locuinte. Dobanzile mari pentru creditele acordate dezvoltatorilor, dar mai ales pentru cele ipotecare, constituie un impediment. Cu toate acestea, observam ca bancile incep sa propuna produse tot mai atractive si anticipam o tendinta descrescatoare a dobanzilor pentru a doua jumatate a anului. O alta provocare este lipsa fortei de munca, atat in domeniul necalificat, cat si in randul specialistilor. Ramanem, insa, increzatori in perspectiva de crestere a pietei imobiliare. Consideram ca piata locuintelor noi are un potential mare de dezvoltare, atat in Bucuresti, cat si in alte orase importante din tara. Dezvoltatorii responsabili, care construiesc intr-un mod sustenabil si isi respecta clientii prin livrarea produselor promise, vor reusi sa reziste indiferent de contextul economic si vor incepe sa obtina beneficii cand situatia economica se va imbunatati.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie/Iulie 2023)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
siniat
EDIT-Structural
ness project
strabag nivel 1
concelex
MAKITA
noark
Ubitech
quadratum
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
CDS
viarom
ERBASU CONSTRUCT
theda mar

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander