INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
IMPROVE ARCHITECTURE |
Adresa: Str. Avram Iancu nr. 24, Bucuresti, S2 |
Telefon: 0743-236.363 |
Fax: 0374/092.752 |
E-mail: contact@i-arhitect.ro |
Web site: www.i-arhitect.ro |
Domenii: Proiectare si inginerie | Urbanism, planificare peisagistica si regenerare urbana |
Descriere activitate
Servicii complete de proiectare și urbanism pentru construcții cu funcțiune mixtă (rezidențial, comercial, birouri), construcții de învățământ și administrative. |
Prezentare companie/institutie
IMPROVE Architecture are in plan diversificarea portofoliului de proiecte
Arh. Rodioara Carmen Olteanu (40 de ani)
Functia/Firma: co-fondator, Improve Architecture;
Experienta profesionala: 15 ani de arhitectura si proiectare.
Improve Architecture, companie cu o experienta de 14 ani pe piata de arhitectura si proiectare, are in derulare o paleta variata de proiecte, majoritatea ansambluri rezidentiale, dar si cladiri cu functiuni mixte, cladiri de invatamant si administrative aflate in diferite etape de proiectare si constructie. In prima jumatate a anului 2022 insa, in contextul majorarilor generalizate de preturi si incertitudinii care planeaza pe piata dezvoltarilor imobiliare, volumul de lucrari din cadrul biroului a scazut usor, context in care Rodioara Carmen Olteanu, arhitecta ce a fondat compania alaturi de arh. Tudor Zmeu, spune ca echipa va fi redefinita si portofoliul de proiecte va fi diversificat, in perioada urmatoare.
Compania este specializata in proiectarea de complexuri rezidentiale de mari dimensiuni, realizarea de planuri de urbanism (PUZ, PUD), proiectarea de cladiri industriale, dar si de locuinte individuale. Arhitectii abordeaza fiecare proiect nou ca pe o provocare, ca pe o ocazie de a creste ca echipa si a oferi servicii din ce in ce mai bune si mai complexe. In caracterizarea arh. Rodioara Olteanu, Improve Architecture este un "birou de arhitectura inovativ, eficient, orientat spre a gasi solutii, un birou ce va crea proiecte emblematice pentru comunitate". - Ce proiecte aveti in lucru, in aceasta perioada?
- In momentul de fata avem proiecte in derulare in Bucuresti, majoritatea cladiri rezidentiale aflate in diferite stadii (autorizare, santier), cateva proiecte noi pentru constructii cu functiune mixta (rezidential, comercial, birouri), constructii de invatamant, dar si administrative. Un proiect reprezentativ in acest moment este un ansamblu de locuinte de pe Sos. Viilor cu str. Fabrica de Chibrituri, cu regim de inaltime 2S+P+12E, format din sapte blocuri si un club sportiv in incinta. Primele doua blocuri au fost receptionate, urmatoarele doua sunt in stadiu de executie a structurii supraterane, clubul sportiv este autorizat si in curand va incepe constructia acestuia. Pentru ultimele 3 blocuri, din care unul are si spatii comerciale la parter, se asteapta autorizatia de construire. Cele doua blocuri aflate in executie au termenul de finalizare stabilit la sfarsitul anului 2023. Intregul ansamblu rezidential va avea 759 de apartamente, un club sportiv P+2E cu bazin interior si spatii comerciale la nivelul unui bloc.
Alt proiect aflat in executie se afla pe Bulevardul 1 Decembrie, aproape de intersectia cu Bulevardul Basarabia. Este la stadiul de suprastructura, la nivelul 2 din cele 11 niveluri. Acest ansamblu este alcatuit din doua tronsoane si va avea un total de 234 de apartamente si 3 spatii comerciale. La doua proiecte interesante, cu functiuni mixte, suntem la faza de inceput a proiectarii. Unul va fi construit pe strada George Enescu, in vecinatatea Bulevardului Magheru, iar celalalt pe strada Coralilor - Central District Lagoon City. Sunt proiecte recente, la care pornim cu proiectarea documentatiei de urbanism. In cazul primului proiect, documentatia de urbanism este necesara datorita amplasarii acestuia intr-o zona protejata, iar pentru cel de-al doilea proiect pentru care asiguram proiectarea documentatiei de urbanism, se propune reglementarea urbanistica a circa 4 hectare de teren, prin schimbarea functiunii din zona industriala in zona mixta, teren pe care se va dezvolta, in anii urmatori, un ansamblu modern cu multe functiuni, un proiect de regenerare urbana mixta, autosustenabil. Este un proiect ce implementeaza, pentru prima data in Europa de Est, o laguna artificiala, proiect in care vor fi prezente functiuni de hotel, office, comercial, rezidential si entertainment. - Cum a evoluat activitatea biroului in prima jumatate a acestui an si ce estimari aveti pentru semestrul al doilea? Ce tendinte se prefigureaza pentru 2023?
- Evolutia activitatii biroului in prima jumatate a anului 2022 a fost in scadere din punct de vedere al volumului de lucrari. Numarul echipei nu s-a micsorat, dimpotriva, intensitatea activitatii de proiectare din prima jumatate a anului 2022 a fost cam aceeasi cu cea din anii anteriori. Insa, in contextul actual, in perioada urmatoare vom fi nevoiti sa redefinim echipa si sa ne diversificam portofoliul.
2022 este un an in care trebuie sa ne adaptam schimbarilor. Incertitudinea si impredictibilitatea, rezultate din contextul socio-politic si economic actual, vor afecta domeniul proiectarii in Bucuresti. Pe langa situatia tensionata generata de conflictul armat din Ucraina, cu un impact negativ economic mondial, au aparut modificari fiscale pentru toate societatile din Romania, inclusiv in domeniul constructiilor si al dezvoltarilor imobiliare. In Bucuresti exista si o nesiguranta a documentatiilor de urbanism, dupa anularea nedefinitiva in instanta a PUG Bucuresti. Este o situatie reala, in care saptamanal primesc telefoane de la investitorii cu care colaboram, intrebandu-ne "Ce se va intampla daca PUG Bucuresti va fi anulat definitiv? Cum veti mai proiecta si in baza caror documentatii?". Personal, pot spune ca este o provocare sa practici arhitectura si urbanismul in Bucuresti in momentul de fata. Cu siguranta, chiar daca acest oras ne este drag, pentru ca aici am studiat arhitectura in facultate si ulterior aici am practicat aceasta meserie, deoarece ne place sa proiectam si dorim sa ne continuam activitatea, vom cauta sa realizam proiecte si in alte localitati din tara. Momentan, lucrurile merg din inertie, intr-o aparenta normalitate. Lucram la proiectele contractate anterior inceperii razboiului, iar la putinele proiecte contractate recent lucram stiind ca vor incepe (daca vor incepe) anul viitor. Avand in vedere acest context, sunt rezervata in a face estimari pentru acest sfarsit de an. Cred ca anul 2023 va aduce lucruri noi in abordarea documentatiilor de urbanism din Bucuresti, in legislatie si in procedurile administrative. - Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii in 2022 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu, avand in vedere noul context geopolitic si scumpirile din ultima perioada?
- Evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii pentru investitorii publici si in special pentru cei privati, va fi mai lenta, din cauza costurilor crescute si impredictibilitatii date de toti factorii economici actuali. Pentru mai multe proiecte care au obtinut autorizatii de construire, s-a decalat/amanat termenul de incepere a lucrarilor. In cazul proiectarii, contextul actual geopolitic, economic, fiscal si bancar, duce la o modificare a cerintelor initiale si se indreapta spre o reproiectare partiala a proiectelor deja autorizate sau aflate in curs de executie. Se doreste o eficientizare a constructiei finale prin incercarea de a reduce costurile (renuntarea la diferite dotari optionale) sau de micsorare a suprafetelor, acolo unde este posibil.
- Cum se resimte, in cadrul companiei, cresterea preturilor din domeniul constructiilor si energiei? Ati observat o modificare a cererii de proiecte, in acest context?
- Cresterea preturilor din domeniul constructiilor si energiei, in cadrul biroului nostru de proiectare se resimte ca o stagnare, o amanare, dar si o noua oportunitate de a ne indrepta spre proiecte autosustenabile energetic. In schimb, s-a micsorat destul de mult cererea de proiecte pe domeniul rezidential in Bucuresti, acesta fiind sectorul in care avem cele mai multe proiecte sau, mai bine zis, metri patrati proiectati. Unii investitori capabili sa construiasca ansambluri rezidentiale mari in Bucuresti, inclusiv in actualul context economic, in contextul suspendarii, anularii PUZ-urilor de sector, al anularii nedefinitive a PUG-ului, ne solicita proiectarea unor ansambluri de case in judetul Ilfov. Aceasta tendinta a pornit din perioada pandemiei si va continua pana la clarificarea situatiei juridice a documentatiilor de urbanism din Bucuresti.
Chiar daca au crescut preturile in domeniul constructiilor si al energiei, proiecte vor fi in continuare. De asemenea, este posibil ca acum sa fie o oportunitate buna pentru realizarea de proiecte publice majore, iar piata rezidentiala probabil va stagna temporar. Cerere pentru locuinte noi exista, chiar daca ele sunt mai greu accesibile pentru moment. Am observat ca exista interes din ce in ce mai mare pentru ansambluri multifunctionale integrate si dorinta de parteneriat public-privat, ceea ce este un lucru normal de dezvoltare urbana functionala. - Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata, dupa intrarea in vigoare a standardelor nZEB? Cum va aliniati acestui trend?
- Da, am observat o usoara crestere in cererea de proiecte pentru constructii cu eficienta energetica sporita. Investitorii privati iau in calcul tehnologii moderne si eficiente energetic atunci cand stabilesc tema de proiectare, pentru ca proiectul sa aiba un impact negativ cat mai redus asupra mediului. In cadrul echipei noastre de proiectare, invatam, ne adaptam, informam clientii, incercam sa le aratam beneficiile pe termen lung ale acestor modificari. Majoritatea clientilor inteleg si sunt deschisi spre astfel de schimbari, dar de cele mai multe ori costurile decid. Mentionez ca legile trebuie respectate si ca asteptam cu interes normele de aplicare clare pentru a nu mai lasa loc la interpretare.
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design in aceasta perioada, avand in vedere contextul actual? Cum vedeti evolutia arhitecturii in contextul Noului Bauhaus European si ce credeti ca va insemna acest nou curent pentru mediul construit din Romania?
- Tendinta in arhitectura este spre multifunctionalitate, flexibilitate si deschidere spre exterior a spatiului privat. Iar in arhitectura rezidentiala este spre o detaliere a amenajarii spatiului comun, a spatiului verde, a locurilor de joaca pentru copii, a dotarilor complementare, iar la locuinta propriu-zisa tendinta este spre minimalism si costuri mai mici in exploatare.
Noua initiativa europeana Bauhaus conecteaza Pactul Verde - ce propune transformarea Uniunii Europene intr-o economie moderna, competitiva si eficienta din punct de vedere al utilizarii resurselor - cu viata de zi cu zi si cu spatiile noastre de locuit, iar programul Comisiei Europene ne invita pe toti sa ne imaginam si sa construim un viitor durabil. Arhitectii au un rol important in a proiecta si a coordona proiectarea de constructii eficiente din punct de vedere energetic. In cadrul proiectelor viitoare, se observa o tendinta spre constructii multifunctionale, autosustenabile, de folosire a materialelor cu impact redus asupra mediului, o tendinta spre proiecte de regenerare urbana. - Ce investitii aveti in plan in sensul digitalizarii activitatii? Care considerati ca sunt cele mai utile instrumente pentru arhitectura/proiectare, in acest moment?
- Toate proiectele sunt redactate in diferite programe pe calculator, singurele lucruri nedigitalizate sunt agenda fizica a fiecarui coleg si schitele de solutie in discutiile din echipa. Inca ne bucuram cand desenam "de mana". Investitiile in sensul digitalizarii activitatii au fost facute in urma cu cativa ani, chiar de la inceput, inclusiv achizitia unui program personalizat pentru agenda electronica a biroului.
Cele mai utile sunt programele de proiectare folosite de toata echipa, inclusiv de colaboratori. Eficienta lor a fost testata in perioada pandemiei, iar acum consideram ca digitalizarea activitatii este un lucru firesc. Digitalizarea deja prezenta in proiectarea de arhitectura va evolua, dar nu va inlocui prezenta fizica a arhitectului, persoana creativa in acest proces. (articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2022)
|