Agenda Constructiilor
Marti, 21 Ianuarie 2025
PAGINA PERSONALIZATA


SEPTEMBRIE CONSULTING SRL

SEPTEMBRIE CONSULTING SRL

Adresa: Str. Carol Knappe nr. 20, Bucuresti, S1
Telefon: 021/319.94.63
Mobil: 021/319.94.63
E-mail: septembrie-consulting.ro
Web site: www.septembrie-consulting.ro
Domenii: Proiectare si inginerie | Consultanta tehnica | Urbanism, planificare peisagistica si regenerare urbana
Descriere activitate
Servicii de proiectare și consultanță, supervizare lucrări pentru infrastructura civilă, rutieră, regenerare urbană, reabilitare termică.
Prezentare companie/institutie
Septembrie Consulting: Este nevoie de onestitate in sectorul constructiilor
 
 
Septembrie Consulting, companie ce ofera servicii de consultanta, supervizare si project management in domeniul constructiilor, estimeaza o crestere de 15% a cifrei de afaceri din acest an, dar cu o scadere a profitului, raportat la nivelul din 2021. Liliana Radu, directorul executiv al companiei si specialist cu o experienta profesionala de 25 de ani in industria de constructii, estimeaza ca in anul 2023 vor fi mai multe proiecte in arealul public si mai putine cu finantare privata, precum si o restructurare a ritmului de crestere a activitatii din constructii, pe fondul mediului economic si fiscal nepropice si cu tendinte de inrautatire.
In aceasta perioada, Septembrie Consulting asigura servicii de consultanta pentru investitii de infrastructura civila, rutiera, regenerare urbana, reabilitare termica etc.
Pentru a avea constructii de calitate si mai sigure in Romania, Liliana Radu considera ca sunt multe aspecte care ar trebui imbunatatite:
  • intelegerea faptului ca o investitie publica este a oamenilor si pentru oameni, si nu exclusiv a unei anumite autoritati contractante sau a unui anumit guvern, dar si a faptului ca este necesara o implicare reala si onesta, la nivel decizional si executiv, a tuturor autoritatilor si tertelor parti cu rol de avizare, conditionare si aprobare;
  • predictibilitatea pe termen lung a regimului fiscal pentru sectorul de constructii;
  • construirea unui dialog real intre autoritatile publice si operatorii economici cu invatarea continua din greseli, cu scopul asumat, si nu mimat, de a le redresa si reduce in proiectele de investitii publice viitoare;
  • este nevoie de documentatii de atribuire si conditii de contract standard, care sa nu poata fi modificate de autoritatile contractante dupa bunul plac, nu numai pentru executie si proiectare - executie, ci si pentru supervizare si proiectare si armonizarea acestora ca un tot unitar.
Este necesara o abordare unitara a proiectelor
Liliana Radu mai precizeaza ca un alt aspect care trebuie imbunatatit este abordarea si interpretarea unitara a diferitelor aspecte, care tin de planificarea si realizarea unei investitii, indiferent de zona tarii in care aceasta se realizeaza si de importanta autoritatii contractante in structura ierarhiei administrative.
"Doar cu titlu de exemplu, mentionez cateva:
   • actualizarea valorii estimate a Devizului general pentru toate capitolele inainte de lansarea licitatiei;
   • includerea formulelor de ajustare a preturilor in toate contractele de investitii publice (servicii si executie), cu aplicabilitate imediata de la inceperea contractului, si nu dupa 6, 12 sau 24 de luni. Inflatia nu se opreste pentru ca autoritatile contractante nu au finantare sau nu stiu cum sa gestioneze un ciclu de pregatire si realizare a unui proiect de investitii", a explicat reprezentanta Septembrie Consulting.
Crearea unui Fond de Garantare National ar ajuta enorm companiile
Poate unul dintre cele mai importante aspecte pentru imbunatatirea calitatii mediului construit din Romania tine de adresarea corecta a instrumentelor de garantare pentru operatorii economici participanti la realizarea investitiilor publice. "Este nevoie de crearea unui Fond de Garantare National, care sa poata emite instrumente de garantare pentru operatorii economici din Romania in conditii rezonabile, transparente, cu garantie de stat pentru investitiile publice, in vederea eliminarii tratamentului incorect actual, care a generat o reducere a competitiei. Totodata, este necesar ca autoritatile contractante sa auda si sa inteleaga situatia din piata in ceea ce priveste resursa umana, mai ales cea calificata si cu experienta si sa renunte la impunerea de criterii excesive in ceea ce priveste cerintele minime pentru personal. S-a ajuns in situatia in care oameni valorosi, cu experienta specifica de zeci de ani in pozitii cheie in proiecte de investitii publice importante, sa nu mai poata fi folositi, pentru ca pe diploma de studii emisa acum 20-30 de ani nu este inscrisa specializarea imaginata in anii 2020 de autoritatea contractanta ca cerinta minima. Specialitatea cu cea mai mare cautare acum este inginer de drumuri si poduri. In prezent, mai putin de 5% din absolventii de constructii finalizeaza aceasta facultate, cu diploma, intr-un an", a explicat Liliana Radu.
Alte elemente de stabilitate si predictibilitate pentru asigurarea unei cresteri sanatoase in domeniul constructiilor ar fi:
  • elaborarea de catre juristi calificati si profesionisti activi (nu de catre functionarii publici) a Codului Amenajarii Teritoriului, Constructiilor si Urbanismului, menit sa asigure un cadru unitar pentru toate autoritatile contractante si operatorii economici si specialistii din domeniu;
  • clarificarea rolului ANAP si al instructiunilor si recomandarilor emise de respectiva institutie pentru etapa de implementare a investitiilor, care nu fac altceva decat sa bulverseze autoritatile contractante in aplicarea prevederilor contractuale. "Consideram urgenta o definire clara si neechivoca a ceea ce inseamna «modificari substantiale» si cum se trateaza modificarile aparute in executia unor proiecte imature sau invechite, adjudecate si in executie, pentru a nu se ajunge in zona intarzierilor si a rezilierilor", subliniaza Liliana Radu.
"Piata de constructii se indreapta catre o «implozie»"
In ceea ce priveste evolutia viitoare a sectorului de constructii, reprezentanta companiei Septembrie Consulting considera ca aceasta indreapta catre o "implozie": multe investitii, cu valori estimate subevaluate, cu perioade extrem de lungi de evaluare in vederea atribuirii, cu conditii imposibile de garantare, cu inflatie de doua cifre care, in fapt, nu prinde cresterile spectaculoase din piata, cu semne vizibile de concentrare a pietei de tip oligopol si aruncarea din piata a intreprinderilor mici si mijlocii autohtone.
"Piata de constructii actuala nu are capacitatea de a absorbi atatea proiecte de investitii in termeni prestabiliti de calitate si durata pentru ca, peste lipsa deja cronica a fortei de munca calificate, s-au adaugat efectele unei pandemii si ale unui razboi al energiei si al surselor de aprovizionare, statul contribuind si el printr-un haos legislativ, fiscal si de achizitii publice creat si intretinut de acte normative de tip pompieristic, cel putin in perioada anilor 2020-2022. In plus, criza cu care ne confruntam, nu numai in Romania, ci si in Europa, ne este necunoscuta, este ascunsa si insidioasa ca un cancer si, de aceea, continuam sa ne comportam in mediul economic ca si cum am fi stapani pe situatie. Nu suntem. Prin urmare, dorintele noastre de business (pentru ca nu pot fi planuri) se indreapta catre rezistenta prin digitalizare si implementarea de programe de pregatire a personalului", a conchis Liliana Radu.
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2022)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMRAWLPLUGhiltiTotalEnergiesABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
SIGM
GEWISS
EDIT-Structural
noark
MAKITA
quadratum
BogArt
konsent
CDS
Acvatot 2019
SSAB
Arduro
EURO BUILD
rigips
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
MCA
theda mar
AED
leviatan
concelex
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<