Agenda Constructiilor
Sambata, 25 Iunie 2022
GRUNDFOS
PAGINA PERSONALIZATA


VANEL EXIM SRL

VANEL EXIM SRL

Adresa: Str. Mihai Viteazul nr. 3, Bacau, Judet Bacau
Telefon: 0234/571.094 , 0234/512.636
Fax: 0234/580.258
E-mail: office@vanel-exim.ro
Web site: www.vanel-exim.ro
Domenii: Arhitectura & design
Descriere activitate
Arhitectura, inginerie si consultanta in domeniul proiectarii constructiilor.
Prezentare companie/institutie
VANEL: Indisciplina financiara ingreuneaza munca arhitectilor
 
 
 
 
 
 
Constantin Amaiei (56 de ani)
Functia/Firma: director general, Vanel Exim;
Experienta profesionala: 31 ani in domeniul arhitecturii.
 
Arh. Constantin Amaiei apreciaza ca nu se poate anticipa, nici macar cu aproximatie, momentul in care domeniul constructiilor va scapa de efectele crizei financiare, aceasta situatie fiind de altfel si cea mai grava problema pentru firmele de profil. Totodata, specialistul identifica indisciplina financiara ca fiind una dintre dificultatile majore cu care se confrunta birourile de arhitectura. Arhitectul atrage atentia asupra faptului ca exista situatii in care firmele de proiectare sunt puse in situatia de a elabora proiecte, care inseamna timp, efort si cheltuieli, fara a fi remunerate. Printre cele mai importante obiective proiectate de Vanel Exim se numara Catedrala Mantuirii Neamului, Tribunalul Judetean Bacau, sediul ISC si Catedrala Ortodoxa din centrul orasului Bacau care acum, dupa 20 de ani de la elaborarea planurilor, este aproape de finalizare.
 
- In ce fel a afectat recesiunea economica sectorul de arhitectura?
- In orice perioada de criza financiara se renunta, in primul rand, la investitii. In consecinta, se reduce numarul proiectelor de constructie. Din pacate, insa, in tara noastra si cele cateva proiecte lansate se atribuie, de multe ori, fara a se tine cont, cu precadere, de competenta. Din acest motiv, ne-am confruntat inclusiv cu probleme financiare si am apelat la credite bancare, pierderile acumulate din dobanzile si comisioanele platite fiind considerabile. Cel mai grav este faptul ca nu putem anticipa, nici macar cu aproximatie, cand vom iesi din recesiune, pentru a ne putea desfasura activitatea macar la nivelul de dinaintea perioadei 2009-2010.
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii?
- In primul rand, ne confruntam cu un numar mare de norme legislative ale caror prevederi sunt contradictorii. De exemplu, Legea 50 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, care a fost modificata de mai multe ori, tot nu rezolva principalele dificultati legate de acest proces. Daca in alte tari avizele nu constituie o problema, toata baza de date fiind in posesia autoritatilor locale, in Romania situatia este diametral opusa, iar arhitectul trebuie sa contacteze diverse institutii care solicita documentatii speciale si de multe ori fara legatura cu proiectul propriu-zis. Un alt exemplu este reprezentat de Ordonanta nr. 34 privind achizitiile publice, care prevede ca elaboratorul proiectului tehnic poate fi diferit de cel care intocmeste studiul de fezabilitate, unde se stabileste practic conceptia arhitecturala, incalcandu-se astfel Legea 8 referitoare la proprietatea intelectuala. O alta problema intampinata de birourile de proiectare este constituita de indisciplina financiara.
- Cum vor evolua domeniul constructiilor si sectorul arhitecturii in perioada 2013 - 2014?
- Acum, in plina criza financiara, este greu de anticipat cum va evolua piata imobiliara. Cert este ca pretul de piata al constructiilor a scazut dramatic, fiind de multe ori mai mic decat costul de executie. Astfel, se poate observa destul de frecvent cum antreprenorii oferteaza preturi ridicol de mici pentru a castiga putinele licitatii care se mai organizeaza, preferand sa lucreze in pierdere decat sa inchida firmele. In ceea ce priveste domeniul arhitecturii, este de semnalat cu precadere lipsa investitiilor, care a contribuit la o scadere apreciabila a numarului de proiecte. Totodata, arhitectii nu mai au posibilitatea de a aloca timp si bani pentru elaborarea unui proiect, din acest motiv fiind afectata uneori calitatea produsului de arhitectura.
(articol aparut in TOP-Agenda Constructiilor, editia Mai 2013)

Produse & tehnologii

ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTAUTODESKALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MAI 2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
MAKITA
CELCO 2020
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
viarom
hilti
hidroplasto
strabag nivel 1
BMI_Icopal
Acvatot 2019
rigips
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
PSC CONFERINTA CT 2022
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere