Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
PAGINA PERSONALIZATA


VANEL EXIM SRL

VANEL EXIM SRL

Adresa: Str. Mihai Viteazul nr. 3, Bacau, Judet Bacau
Telefon: 0234/571.094 , 0234/512.636
Fax: 0234/580.258
E-mail: office@vanel-exim.ro
Web site: www.vanel-exim.ro
Domenii: Arhitectura & design
Descriere activitate
Arhitectura, inginerie si consultanta in domeniul proiectarii constructiilor.
Prezentare companie/institutie
VANEL EXIM: Sunt necesare proceduri simple si rapide de avizare a proiectelor
 
 
 
 
 
 
Arh. Constantin Amaiei (66 de ani)
Functia/Firma: architect fondator, Vanel Exim;
Experienta profesionala: 30 de ani pe piata de arhitectura si proiectare.
 
Vanel Exim, companie de arhitectura si proiectare cu sediul in Bacau ce are in portofoliul Catedrala Mantuirii Neamului, si-a inceput activitatea in anul 1993, in contextul in care proiectarea in Romania se realiza, in general, in institute judetene sau specializate de proiectare. "Am incercat sa ne adaptam noilor conditii din economia de piata si am construit un birou de proiectare dupa modelul unora asemanatoare din vest, pe care le cunosteam. Activitatea noastra s-a concentrat in special pe arhitectura de obiect sau documentatii de urbanism importante si, astfel, intr-o perioada de doua decenii, am realizat proiecte pentru sedii de institutii, o universitate, catedrala din Bacau, spatii comerciale ample tip mall, ansambluri de locuinte, reabilitarea garii si aeroportului din Bacau, planuri de amenajare teritoriala, restructurari urbane etc.", isi aminteste arh. Constantin Amaiei, fondatorul companiei. Un punct de inflexiune in activitatea biroului a fost in 2010, cand a castigat concursul pentru proiectarea Catedralei Mantuirii Neamului. Timp de cativa ani, compania a avut, practic, un singur proiect pe care s-a concentrat, dar, in prezent, are in portofoliu mai multe lucrari importante, din spectrul rezidential, comercial, dar si al productiei de energie. In perspectiva, Vanel Exim are in vedere participarea la posibile proiecte de restructurare urbana din Bacau, dar si la proiecte de urbanism pentru zona metropolitana.
 
- Care sunt cele mai mari proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- In prezent avem in lucru mai multe proiecte importante si anume "Extinderea Arena Mall Bacau", mai multe blocuri din zona Mall denumite "Arena Residence", alte trei ansambluri de locuinte cu spatii comerciale la parter in zona centrala a orasului Bacau si in zona Letea Veche, precum si o cladire pentru Colegiul National Catolic "Sf. Iosif", din Bacau. Acestea se afla in faze diferite de proiectare (DTAC sau PT), dupa ce am parcurs "furcile caudine" ale avizarii Planurilor Urbanistice Zonale, in special din cauza legislatiei contradictorii si a lipsei de viziune si chiar de intelegere a reprezentantilor autoritatilor (in)competente. Din acest motiv, credem ca este absolut necesara finalizarea codurilor constructiilor si urbanismului, redactate dupa modelul tarilor dezvoltate, cu proceduri simple si clare, focusate pe proiect si nu pe stampilele functionarilor. Mai avem in lucru doua parcuri eoliene, de asemenea in faza PUZ si pe care speram sa le finalizam pana la sfarsitul anului. Aceste proiecte au devenit importante dupa ce, la nivel european, realizarea capacitatilor de producere a energiei regenerabile si independenta energetica au devenit obiective prioritare.
 
 
- Cum a evoluat activitatea biroului in 2021 si ce estimari aveti pentru 2022 si in perspectiva?
- Anul 2021 a fost destul de dificil din cauza dereglarilor produse de pandemie. La noi a fost un fenomen mai neobisnuit, in care am avut solicitari pentru demararea unor proiecte urmate de razgandiri, pe fondul nesigurantei investitorilor. In acest fel, bilantul financiar a fost dat peste cap, in sensul in care am avut bani cash din avansuri sau credite, dar nu am avut "productie" finalizata, astfel incat au aparut asa zisele "pierderi". Dupa ce lucrurile au reintrat intr-o oarecare normalitate, am reusit sa ne organizam mai bine activitatea si sa inaintam cu fazele de proiectare pentru mai multe investitii. Pentru acest an, speram sa finalizam documentatiile DTAC pentru contractele pe care le avem in derulare si sa incepem fazele de proiect tehnic. Am observat o incredere crescuta a investitorilor care sunt mai determinati sa continue, insa ramane teama ca preturile vor creste necontrolat si ca nu vor putea finaliza proiectele. In perspectiva, avem in vedere participarea la posibile proiecte de restructurare urbana in zona centrala, zona economica si de agrement din Bacau, proiecte despre care arhitectii vorbesc de multa vreme cu autoritatile locale. Nu excludem participarea la proiecte de urbanism pentru zona metropolitana, PUG-uri de municipii, orase si comune care acum sunt finantate prin PNRR, dar care trebuie promovate mai intai de autoritati.
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii la inceputul anului 2022 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- In prezent, traversam o perioada de incertitudini in domeniul constructiilor, cauzata de crizele succesive si dereglarea pietei materialelor de constructii. Probabil ca, o perioada de timp, nesiguranta investitorilor se va mentine si se va concretiza prin amanarea unor proiecte sau modificarea acestora in sensul optimizarii costurilor etc. Pentru noi, ca proiectanti, va fi mai dificil pentru ca trebuie sa refacem destul de des proiectele, sa renuntam la unele sau sa demaram altele si, in acest fel, nu putem sa facem o predictie clara pe termen mediu a activitatii noastre de proiectare. Noi incercam sa ne adaptam si sa colaboram cu clientii nostri pentru depasirea acestor dificultati, in sensul gasirii celor mai bune solutii care sa indeplineasca atat criteriul calitatii, cat si pe cel al costurilor. Cred, in continuare, ca in acest moment dificil cauzat de contextul geopolitic complicat, rolul autoritatilor este determinant in pastrarea echilibrului pietei constructiilor prin stabilizarea inflatiei si simplificarea procedurilor aberante de avizare, care descurajeaza efectiv investitorii. Daca acest lucru se va realiza prin reglementari coerente si inteligente, speram ca, pe termen mediu cel putin, lucrurile sa devina predictibile si activitatea de proiectare sa revina la normal.
 
 
- Cum v-ati asumat arhitectura sustenabila?
- Pentru noi, arhitectura sustenabila este un domeniu in care am avut preocupari constante. Este totusi dificil sa convingem clientii sa cheltuiasca mai mult la inceput pentru sistemele de eficientizare energetica, pentru ca apoi sa recupereze, in timp, investitia si sa castige din costurile reduse de exploatare. Am observat, insa, ca in ultimul timp investitorii au devenit mai receptivi la aceste aspecte, datorita constientizarii importantei sustenabilitatii ca obiectiv global, dar si pentru ca reglementarile devin din ce in ce mai restrictive. Mai exista si exemplul pe care tarile dezvoltate il dau in acest domeniu, iar investitorii au avut prilejul sa intre in contact cu acest mod de abordare in excursiile lor din strainatate. In biroul nostru, am incercat sa explicam clientilor importanta sustenabilitatii si, la investitiile mai mari, sa facem chiar certificari LEED sau BREEAM. Pentru aceste certificari avem un arhitect specializat si atestat de forumurile respective si cu master la Columbia University din New York in acest domeniu. Este clar ca in contextul actualei crize energetice si a modificarilor climatice globale, proiectarea viitoarelor constructii cu sisteme de sustenabilitate si eficienta energetica va deveni obligatorie.
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie/Iulie 2022)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGSISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
ness project
SIGM
AED
SSAB
concelex
CDS
DRS
Ubitech
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
noark
konsent
quadratum
viarom
Arduro
rigips
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
BogArt
strabag nivel 1
VEGO

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<