INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
VIACON ROMANIA |
Adresa: Str. Berlin nr. 3, Brasov, Judet BRASOV |
Telefon: 0268.516.440 |
Fax: 0268.516.381 |
E-mail: office@viacon.ro |
Web site: www.viacon.ro |
Domenii: Materiale pentru constructii | Prefabricate din beton | Geogrile & geocompozite |
Descriere activitate
Producator de solutii complete pentru lucrari de infrastructura: structuri metalice din otel corugat, geosintetice, sisteme de stocare a apei, conducte din polietilena de inalta densitate, arce prefabricate din beton. |
Prezentare companie/institutie
VIACON: "Construim conexiuni si suntem pasionati de asta!"
Stelian Pop (48 de ani)
Functia/Firma: director de vanzari, ViaCon Romania;
Experienta profesionala: 20 de ani in domeniul infrastructurii.
ViaCon Romania este un important producator si distribuitor local de materiale utilizate la lucrarile de infrastructura. Parte a grupului ViaCon, alaturi de alte 30 de companii din peste 20 de state de pe intregul mapamond, compania este activa pe piata din Romania din anul 2010. Concernul a fost fondat in 1986, deruland initial operatiuni specifice in Suedia si Norvegia. In ultimii trei ani, ViaCon Romania a inregistrat o crestere anuala a cifrei de afaceri situata intre 30% si 57%, castigand constant atat cota de piata, cat si proiecte. In fabrica situata in localitatea Prejmer, din judetul Brasov, compania produce conducte din otel ondulat, ce formeaza sisteme complete care sunt ulterior utilizate in lucrari de infrastructura, la constructia de poduri, podete, tunele, pasaje subterane si supraterane, rezervoare de apa, conducte din polietilena de inalta densitate (PEHD) etc. In 2021, cresterea a fost asigurata de materialele si solutiile geotehnice, gabioanele, panourile fonoabsorbante, conductele din PEHD si arcele prefabricate din beton. Datorita timpului de executie mai mic, comparativ cu solutiile clasice din beton, viata cotidiana a comunitatilor este semnificativ mai putin afectata. Totodata costurile de executie sunt mai mici decat cele aferente solutiilor clasice, fondurile de investitii ale autoritatilor locale sunt mai atent gestionate, iar economiile rezultate se pot investi in alte proiecte. Folosirea utilajelor usoare pentru asamblare si utilizarea materialelor locale de umplutura reduc impactul in ecosistem. Sunt solutii ecologice care protejeaza habitatul natural si asigura migrarea faunei. In continuare, directorul de vanzari al societatii, Stelian Pop, se refera la aspecte importante ale activitatii curente.
- Cum a evoluat cererea in anul precedent si ce premise de dezvoltare identificati pentru 2022?
- Piata infrastructurii din Romania este in continua crestere an de an, fiind finantata atat din fonduri europene, cat si prin programe nationale de dezvoltare locale, cum ar fi Anghel Saligny sau PNRR. Avand in vedere ca anul 2022 se afla la mijlocul mandatelor locale, parlamentare si prezidentiale, nu identificam o expunere financiara importanta. Bazandu-ne pe experienta perioadelor anterioare, putem concluziona ca finantarile proiectelor vor inregistra amanari si intarzieri, pentru a avea un impact financiar mai mare in perioada electorala. Prin urmare, marile proiecte cu sustinere bugetara interna si proiectele cu cofinantare vor avea de suferit in viitorul apropiat.
- Ce cifra de afaceri ati inregistrat in 2021 si cum estimati ca va evolua aceasta pe termen scurt?
- Vanzarile din anul precedent au depasit 12 milioane de euro. Provocarile curente sunt reprezentate de mentinerea livrarilor la nivelul raportat in 2021, precum si de gestionarea stocurilor de materii prime, astfel incat sa fim performanti in asigurarea unor preturi finale competitive si in livrarea comenzilor in termene rezonabile. In Romania, din pacate, ne confruntam cu lipsa predictibilitatii din partea guvernului si a autoritatilor statului in ceea ce priveste perioada de executare si finalizare a proiectelor de infrastructura. Avem proiecte care de la proiectare pana la finalizare dureaza si patru ani, durata medie uzuala fiind de numai doi ani. In aceste conditii, noi estimam ca cifra de afaceri din acest an va fi cel mult la nivelul celei din 2021.
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele pandemiei legate de cresterea preturilor si dificultatile din lanturile de aprovizionare?
- In 2021 si 2022, efectele pandemiei s-au materializat prin mariri substantiale si dese ale preturilor materiilor prime si, in special, ale metalelor. Le multumim atat colaboratorilor, cat si angajatilor nostri pentru increderea acordata si buna colaborare pe care am avut-o pe parcursul activitatii curente in Romania si ii asiguram ca vom continua sa le stam la dispozitie cu solutii moderne si suport, oferite de o echipa profesionista si dedicata nevoilor comunitatii romanesti. Clientii, beneficiarii finali au inteles de la bun inceput dificultatile consemnate pe lanturile de aprovizionare. Din fericire, toate partile interesate care au fost implicate in procesele de aprovizionare, productie, vanzare, livrare si punere in opera au fost cooperante, iar rezultatele finale au fost peste asteptari. Trebuie subliniat faptul ca pilonii pe care se sustine compania noastra au fost si raman: grupul, competentele tehnice, durabilitatea si oamenii (echipele de experti).
- Ce obiective aveti planificate pentru anii urmatori, in ceea ce priveste investitiile, structura portofoliului, sistemele de distributie?
- Numai in ultimii 10 ani am efectuat mai mult de 20 teste "in situ", cu scopul de a creste performantele produselor noastre atat din punct de vedere al capacitatii portante si al asigurarii unui ciclu de exploatare cat mai mare, cat si pentru optimizarea costurilor, imbunatatirea calitatii si generarea de noi sectiuni. Astfel, am ajuns la deschideri de peste 32 metri pentru o singura structura, grupul nostru fiind premiat de catre celebra institutie Guinness World Record pentru podul din Dubai (Emiratele Arabe Unite) care are cea mai mare deschidere din otel ondulat din lume - 32,39 metri. Combinand mai mult de trei decenii de experienta cu tehnologia de varf disponibila la momentul actual, ViaCon este un veritabil pionier in ceea ce priveste podurile, podetele, solutiile geotehnice si de stocare a apelor pluviale. Ne straduim in permanenta sa atingem excelenta, iar fiecare proiect nou este o oportunitate pentru noi de a ne dezvolta. Contribuim permanent la dezvoltarea tehnologiei in domeniul structurilor metalice din otel ondulat. Pe scurt, construim conexiuni si suntem pasionati de asta.
- Care sunt cele mai mari dificultati cu care va confruntati in aceasta perioada?
- La acest capitol trebuie mentionate platile de la guvern, care sunt foarte anevoioase si duc la intarzieri destul de mari in fluxurile financiare dintre constructori si furnizori. Cresterile tarifelor si cotatiilor la energie, carburanti, materii prime si gaze vor duce la majorari in lant ale preturilor produselor finite. Proiectele incepute in anii anteriori, cu costuri fixe, se vor confrunta cu politicile asa-numitului pret scazut, in unele cazuri existand chiar riscul de a fi anulate, din cauza neincadrarii in sumele contractuale semnate. Prin urmare, marile proiecte cu sustinere bugetara interna si cele prin cofinantare vor avea de suferit in 2022. Furnizorii care vor gestiona situatia in mod rational, vor castiga cota de piata si depasi situatia nefavorabila curenta. ViaCon este un grup international unit, care este gata sa-si sprijine clientii si societatea, in ansamblul sau, pentru a ajuta la intampinarea provocarilor lumii moderne. Pentru noi, nu este vorba doar despre produsele si solutiile de ultima generatie pe care le promovam, ci despre construirea unei lumi conectate, astazi, maine si pentru mult timp de acum inainte.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Martie/Aprilie 2022)
|