Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
PAGINA PERSONALIZATA


WATT UNIT SRL

WATT UNIT SRL

Adresa: Parcela A326/49 Lot1 (DN38, Km1+500), Agigea, Judet Constanța
Telefon: 0372/741.308
Fax: 0372/873.824
Mobil: 0734.555.579
E-mail: contact@wattunit.com
Web site: www.wattunit.com
Domenii: Instalatii electrice si automatizari | Management de proiect | Dirigentie de santier
Descriere activitate
Proiectare și execuție instalații electrice, proiectare și producție tablouri electrice, dirigenție de șantier și management de proiect.
Prezentare companie/institutie
Watt Unit: Foarte putini investitori sunt dispusi sa finanteze proiecte verzi
 
 
 
 
 
 
Ing. Dorin Delca (44 de ani)
Functia/Firma: Business Director, Watt Unit;
Experienta profesionala: 21 de ani pe piata de proiectare si inginerie de instalatii.
 
Unii beneficiari au inceput sa devina interesati de conceptul de "casa inteligenta", sisteme fotovoltaice si, timid, de conceptul de "zero emisii", dar foarte putini sunt si dispusi sa aloce bugetele necesare, sustine ing. Dorin Delca, Business Director la Watt Unit, companie de inginerie, procurare si management de proiect a sistemelor electrice integrate. In opinia sa, o promovare intensa a conceptelor in media, in randul arhitectilor si proiectantilor si, de ce nu, o departajare fiscala a proiectelor care tin cont de noile concepte ar dinamiza putin investitiile verzi. Watt Unit are ca obiectiv consolidarea business-ului in acest an, prin obtinerea unei cifre de afaceri cel putin similare celei din 2021. Pe de alta parte, "intentionam sa dezvoltam serviciile din zona proiectarii si dezvoltarii de software industrial, sa intram pe piata energiei regenerabile si a caselor inteligente", subliniaza ing. Dorin Delca.
 
- Ce proiecte aveti in lucru si ce termene de predare au acestea?
- Nivelul profesional al angajatilor Watt Unit, dotarile tehnice, spatiul de productie, sunt cateva dintre atuurile care au facut posibil ca Watt Unit sa se numere printre companiile romanesti cu un rol important in implementarea (proiectare, executie si management de proiect) proiectelor destinate asigurarii alimentarii cu apa potabila a populatiei, precum si colectarii si epurarii apelor uzate. De aceea, pe langa proiectele de executie tablouri electrice a caror destinatie o reprezinta sectorul naval, principalele proiecte aflate in lucru in acest moment, sunt proiecte destinate alimentarii cu apa potabila a populatiei din Constanta, Ialomita, Ilfov, Calarasi, Buzau etc. Va prezint dintre proiectele care sunt in curs de implementare cu o predare programata pana la sfarsitul anului 2023:
        • CL18 - Retele apa Limanu, 2 Mai, Vama Veche, Albesti, Cotul Vaii. Retele de canalizare Limanu.
        • CL5 - Retele de apa si canalizare Navodari si Mamaia Sat.
        • CL4 - Retele de apa si canalizare zona periferica a Municipiului Constanta, Palazu Mare si Statiunea Mamaia.
        • CL9 - Reabilitare retele de distributie, retele de canalizare Eforie Sud, judetul Constanta.
        • CL13 - Surse de apa si aductiuni: Ostrov, Mereni, Plopeni si Comana; statie de tratare: Baneasa; statii de clorare: Adamclisi, Mereni, Valcelele si Tataru; rezervoare: Zorile si Chirnogeni; gospodarii de apa: Ostrov, Viile, Lanurile, Plopeni, Movila Verde, Independenta, Dumbraveni, Furnica, Tufani, Fantana Mare, Darabani si Comana.
        • CL20 - Retele apa Poarta Alba, Murfatlar. Retele de apa si canalizare Castelu. Aductiune Castelu.
        • CL-R7 - Reabilitare si extindere retele alimentare cu apa, retele de canalizare, statii de pompare apa uzata in Gradistea, Gruiu, Moara Vlasiei, Peris.
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2021 si ce estimari aveti pentru 2022 si in perspectiva?
- In 2020, activitatea companiei s-a comprimat si singurul obiectiv a fost pastrarea personalului angajat, pandemia de Covid-19 jucand un rol important in stagnarea business-ului. A urmat un an in care Watt Unit a revenit la normal, cand am inregistrat o dublare a cifrei de afaceri comparativ cu anul precedent. 2021 a fost si anul in care am reusit achizitionarea propriului sediu, dublandu-ne astfel capacitatea de productie si oferind angajatilor conditii moderne de desfasurare a activitatii profesionale. Pentru 2022 si in perspectiva, ne dorim inainte de toate sa nu pierdem angajati. Este dificil sa faci fata provocarilor lansate pe piata fortei de munca de companiile din vestul Europei, dar speram ca prin conditiile oferite sa reusim in continuare retentia personalului. Pe de alta parte, urmarim ca prin formarile interne, cursurile programate impreuna cu producatorii pe care ii reprezentam si cursurile de formare profesionala sa crestem nivelul de competente profesionale ale angajatilor si, implicit, al societatii. De asemenea, intentionam sa dezvoltam serviciile din zona proiectarii si dezvoltarii de software industrial, sa intram pe piata energiei regenerabile si a caselor inteligente. Contractele deja semnate si lucrarile aflate in curs de implementare ne indreptatesc sa speram ca vom termina anul 2022 cu o cifra de afaceri cel putin la acelasi nivel din 2021. Este un an pe care ni-l dorim al consolidarii, urmand ca roadele muncii depuse sa inceapa sa se arate incepand cu 2023, cand ne propunem o crestere atat a cifrei de afaceri, cat si a profitului.
- Ce impact vor avea noile cerinte de eficienta energetica si design in activitatea curenta?
- Nu cred ca activitatea curenta va fi influentata de noile cerinte privind eficienta energetica a cladirilor. In esenta, consider ca, in viitorul imediat apropiat, singurele schimbari din tara noastra vor fi la nivel legislativ, fara o aplicare imediata. Comisia Europeana propune "o obligatie anuala de renovare de 3% pentru toate cladirile publice, precum si o dublare a surselor de energie regenerabila in cladiri pana in 2030". Mie, fie-mi scuzat pesimismul, nu mi se pare fezabil. Noi nu putem decat sa ne pregatim (profesionalismul angajatilor, dotarile firmei etc.) pentru a putea face cu brio schimbarilor atunci cand ele vor fi cu adevarat implementate. De altfel, in cursul anului trecut, am si demarat o colaborare cu unul dintre actorii principali ai domeniului instalatiilor sistemelor fotovoltaice pentru a realiza proiectarea si executia acestora.
- Sesizati preocupari sau initiative noi in mediul in care lucrati, legate de conceptele de circularitate, cladiri nZEB, sustenabilitate sau "zero emisii"?
- La nivel european, 22% dintre proiectele arhitecturale tin cont de circularitate, iar in Romania se recicleaza doar 11% din deseurile municipale. Cred ca aceste cifre vorbesc de la sine despre interesul clientilor pentru nZEB, "zero emisii" sau circularitate. Totusi, putem spune ca unii clienti au inceput sa devina interesati de conceptul de "casa inteligenta" (implica si costuri mai mici de intretinere, un consum mai redus de energie etc.), sisteme fotovoltaice si foarte, foarte timid de "zero emisii", dar foarte putini sunt si dispusi sa aloce bugetele necesare. Probabil ca o promovare intensa a conceptelor in media, o promovare intensa in randul arhitectilor si proiectantilor si, de ce nu, o departajare fiscala a proiectelor care tin cont de noile concepte ar dinamiza putin investitiile in zona aceasta. Si va dau exemplu programul Casa Verde. Nu comentez cat de bine este structurat, cat de usor este de accesat sau alte detalii de acest gen. Comentez insa apetitul clientilor de a realiza o asemenea investitie atat timp cat exista finantare de la stat.
- Care sunt principalele dificultati cu care va confruntati in aceasta perioada? Care credeti ca vor fi provocarile anului 2022? Dar oportunitatile?
- Cele mai stringente dificultati sunt generate de disponibilitatea materialelor si echipamentelor necesare executarii lucrarilor, intarzierile livrarilor, cresterea preturilor la gaze si energie, scumpirea materiei prime si lipsa personalului calificat. Toate acestea sunt de fapt provocarile anului 2022. Totusi, consider ca tocmai aceste concepte, cum ar fi nZEB, circularitate, "zero emisii", energie regenerabila, utilizarea eficienta a resurselor etc., pot reprezenta oportunitatile unei dezvoltari in viitor. De asemenea, probabil ca si legislatia (in special aplicarea legislatiei in vigoare) reprezenta o alta oportunitate de crestere viitoare.
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2022)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMTotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
concelex
quadratum
noark
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
EURO BUILD
konsent
Ubitech
Acvatot 2019
MAKITA
Arduro
GEWISS
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
AED
ELECTROGRUP
CDS
BogArt
SIGM
leviatan
VEGO
rigips
MCA

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<