Agenda Constructiilor
Joi, 25 Iulie 2024
RAWLPLUG
PAGINA PERSONALIZATA


WESTERN OUTDOOR

WESTERN OUTDOOR

Adresa: Str. Cihoschi Stanislav nr. 12, Bucuresti, Judet Sector 1
Telefon: 021.230.38.98
Fax: 021.230.38.98
E-mail: office@wod.ro
Web site: www.wod.ro
Domenii: Proiectare si inginerie | Arhitectura & design | Consultanta tehnica
Descriere activitate
Servicii de proiectare și arhitectură, urbanism, consultanță de specialitate.
Prezentare companie/institutie
WOD: Centrele de date - noul tip de proiecte complexe abordate de arhitecti
 
 
 
 
 
 
Arh. Sorin Gabrea
Functia/Firma: director general, Western Outdoor;
Experienta profesionala: peste 45 de ani de arhitectura, proiectare si urbanism.
 
Western Outdoor (WOD) este un birou de proiectare care abordeaza proiecte de urbanism si de arhitectura. Data fiind dimensiunea si problematica specifica lucrarilor de mai mari dimensiuni, compania colaboreaza cu mai multi proiectanti de specialitate, in toate domeniile - edilitaristi, structuristi, specialisti in trafic, mediu, studii istorice etc. In aceasta formula, WOD a elaborat mai multe lucrari, cum este si cazul proiectului complex, situat pe str. Jiului nr. 8 din Bucuresti - ansamblu de cladiri de birouri cu o arie de circa 100.000 mp - proiect pus in functiune in cursul anului 2021, in care a avut rolul de proiectant executiv - sef de proiect arh. Daniel Rosu, preluand un concept Chapman Taylor. In perioada urmatoare (2022-2023), specialistii au fost angajati in realizarea a trei proiecte pentru centre de date - o functiune noua, care poate fi implementata in Bucuresti in zone care dispun de conexiuni rapide la reteaua de fibra optica. Doua proiecte sunt in Bucuresti si unul in Afumati, judetul Ilfov, si cuprind un spatiu pentru calculatoare si alte echipamente specifice, cu o suprafata de circa 25.000 mp, plus spatii pentru operatori (birouri) si pentru alte instalatii suport.
 
- In ce stadiu de implementare se afla proiectele celor 3 centre de date la care lucrati?
- Pentru proiectele centrelor de date din Bucuresti, in cazul unuia dintre ele am obtinut autorizatia de construire, iar pentru cel de-al doilea tocmai am terminat documentatia pentru obtinerea autorizatiei. In ceea ce priveste centrul de date din Afumati, planul urbanistic zonal elaborat de catre o alta echipa, in aces caz, a fost aprobat si urmeaza etapa proiectului de investitie privata, dar si a proiectului de extindere a infrastructurii edilitare si de transport - drum si instalatii publice.
In afara acestor proiecte complexe, am inceput negocieri pentru un ansamblu turistic in zona muntoasa, care se afla intr-un stadiu incipient, cu perspectiva ca, in anul viitor, sa putem incepe lucrarea, intr-un format care se anunta a fi interesant. Continuam sa lucram si la proiectele rezidentiale incepute - ansamblul Greenfield Copou din Iasi, cu 1.086 apartamente si echipamente publice aferente, precum si un proiect in Buzau. Acestea sunt autorizate si se pregateste inceperea executiei.
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si ce estimari aveti in perspectiva anilor 2024-2025?
- Perioada pandemiei a marcat puternic domeniul si a produs un soc, ce nu a fost, inca, atenuat. Anul 2023 a fost unul dificil, cu numeroase probleme legate de dialogul tripartit beneficiar - proiectant - administratie publica. Am sesizat o ancrasare evidenta a mecanismelor administrative - mult mai putina munca pentru aceeasi retributie, fapt ce a produs un efect in lant, care a avut drept consecinta blocarea, in mare masura, a sectorului investitiilor imobiliare private. Intrucat compania noastra nu este angrenata in proiecte publice de infrastructura - domeniu ce beneficiaza de investitii masive, am avut de depasit numeroase probleme legate de derularea dificila a contractelor de proiectare in care am fost angajati. Blocajul din administratia publica ne-a afectat puternic. Proiecte importante in Bucuresti au fost stopate, iar sansele de continuare sunt mici. Cu toate acestea, suntem, inca, o companie profitabila, iar proiectele noi incepute, cum sunt cele trei Data Center, odata ce vor fi puse in functiune, ne vor plasa intr-o pozitie favorabila in competitia profesionala interna.
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si proiectare, pe segmentul cladirilor de birouri/ retail/ hotelier, in aceasta perioada?
- Cresterea economica, inregistrata la nivel national, suportul financiar comunitar, alocat pentru investitii majore in infrastructura nationala, menite sa reduca decalajul de dezvoltare generala, existent intre estul sarac si vestul european dezvoltat, au avut un efect reflectat si in diverse modele investitionale si organizatorice, dar si in ceea ce priveste nivelul tehnic si in formulele conceptuale ale proiectelor imobiliare.
In afara modelelor exclusiv speculative, inerente intr-o zona saraca, aflata inca in curs de evolutie, au aparut si modele bune, la nivel mediu european. Modelele arhitecturale emblematice, repere culturale, in afara performantei tehnice, inca nu sunt prezente in spatiul public romanesc, datorita unor evidente limitari economice, dar si unor carente social-economice la nivel general, care se reflecta si in zona productiei arhitecturale.
Tara este, inca, departe de performanta economica, sociala si culturala europeana, fata de care ne raportam. Un sediu al unei institutii europene sau al unei companii prestigioase nu exista in Romania. Un muzeu Louvre sau o galerie Guggenheim la Bucuresti sau oriunde altundeva in tara, inca nu pot fi inchipuite. In afara unor stadioane, nu prea stiu sa se fi construit o noua sala de teatru sau, macar, sa se fi consolidat Muzeul National de Istorie. De altfel, calitatea spatiului public la nivel national este, inca, tributara unor modele precare de comportament si de educatie.
Asadar, avem modele arhitecturale corecte, unele chiar frumoase, dar conditionate, inca, de costuri reduse de investitie si de eficienta saracacioasa in exploatare.
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- In pofida unei cresteri economice la nivel national, asa cum este mentionata in documente, dar mai putin resimtita in plan personal, atmosfera generala nesigura nu genereaza incredere in eventuale evolutii pozitive in perioada urmatoare. Sectorul investitiilor publice, in sectoare strategice - infrastructura pentru transport, infrastructura energetica, bine sustinut cu finantari externe, este o zona aflata in afara profilului companiei noastre.
In acelasi timp, reforma sistemului administratiei publice, consolidata intr-un model extractiv, in care profitul personal este scopul principal al functionarilor publici, la toate nivelele, iar nu activitatea in interes public, nu sunt premize pentru evolutii pozitive, cel putin pe termen scurt si mediu (vezi volumul "De ce esueaza natiunile?", Daron Acemoglu si James A. Robinson).
Ca atare, suntem foarte prudenti in ceea ce priveste posibilitatea de dezvoltare a companiei, pentru urmatorii 4-6 ani de zile.
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- In indelungata activitate profesionala, am beneficiat, tot timpul, de confruntarea cu situatii deosebite, in care am fost obligat sa raspund unor "noi provocari". Fie ca a fost vorba de trecerea de la o structura sociala, bazata pe un model egalitarist, in care personalitatea individuala era topita intr-un cazan colectiv, iar proprietatea privata o vina, catre o noua ordine sociala, in care proprietatea privata a devenit scopul suprem al existentei, iar veleitarismul - model de comportament, fie ca am petrecut criza pricinuita de marele cutremur din 1977, sau violenta campanie de remodelare a centrului Bucurestiului, in permanenta a fost necesar sa raspundem unor noi provocari si sa supravietuim profesional si moral.
Intr-un an electoral, care produce mari tulburari intr-o societate nestructurata, lipsita de fundamente sociale si culturale profunde, mult prea sensibila la schimbari de persoane, principala preocupare, pentru un birou de proiectare, este continuitatea si, in mod evident, imbunatatirea performantei, la toate capitolele. Proiectele aflate in curs de realizare, dar si cele ce vor incepe, vor fi, fiecare in parte, subiecte necesar a fi tratate cu toata energia si competenta. Trebuie sa reusim sa implementam noi proceduri tehnologice, iar nivelul cultural al produsului nostru trebuie sa devina, mereu, mai bun. Vom avea, in continuare, proiecte urbanistice de mari dimensiuni, proiecte rezidentiale, dar si proiecte pentru locatii turistice; birourile vor fi, inca, in asteptare.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2023)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
noark
EDIT-Structural
CDS
leviatan
ness project
Ubitech
strabag nivel 1
rigips
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
siniat
SSAB
quadratum
viarom
MAKITA
theda mar
SIGM
konsent
Acvatot 2019
concelex

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander