Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - INDEX COMPANII - WINCON
PAGINA PERSONALIZATA


WINCON

WINCON

Adresa: G-ral Ion Dragalina nr. 93, Cluj-Napoca, Judet Cluj
Telefon: 0364.804.288
Fax: 0364.816.745
E-mail: office@wincon.ro
Web site: www.wincon.ro
Persoana de contact: Dan Teodor Ursache, Director General
Domenii: Antreprenori si firme de constructii | Prefabricate din beton
Descriere activitate
Prezentare companie/institutie
WINCON mizeaza pe un business de peste 350 milioane de lei, in 2023
 
 
 
 
 
 
Bogdan Irsik (44 de ani)
Functia/Firma: asociat, Wincon;
Experienta profesionala: 20 de ani in domeniul constructiilor.
 
Compania de constructii Wincon, din Cluj-Napoca, antreprenorul general al noilor fabrici Saint-Gobain si STADA din Turda, a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de 310 milioane de lei, aproape dublu fata de nivelul de 158 milioane de lei realizat in 2021. Pentru 2023, conducerea societatii estimeaza o crestere de circa 13% a businessului, care ar urma sa ajunga la 350 de milioane de lei la finalul acestui an. Cu o experienta de peste 15 ani in industria de constructii, perioada in care a cunoscut o dezvoltare continua, Wincon are ca obiectiv principal pe termen mediu si lung integrarea verticala a activitatii de constructii. De asemenea, compania va continua sa investeasca in productia prefabricate din beton, divizie prin care detine fabrici in Cluj-Napoca si in Bucuresti. In cazul unitatii din Cluj, capacitatea de productie a crescut la circa 38.000 mc anual in 2022, de la 20.000 mc, cat era anterior. Fabrica din zona Capitalei, care este detinuta de Wincon in joint-venture cu grupul belgian Nassens, are o capacitate de 40.000 mc anual.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2022 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in 2023 si in perspectiva, avand in vedere oportunitatile de finantare fara precedent, ale Romaniei?
- Anul 2022 a reprezentat, pentru sectorul de constructii din Romania, o perioada de revenire pozitiva dupa intervalul 2020-2021. In 2020 multe proiecte au fost amanate, urmand un 2021 cu cresteri accelerate de preturi la toate materialele de constructii, in timp ce toate contractele noastre erau semnate pe preturi fixe. Anul 2022 ne-a gasit mai pregatiti si mai precauti. A fost prima data cand am avut clienti care au inteles ca unele preturi la materii prime pot sa sufere modificari. Solicitarile pe piata constructiilor comerciale si industriale la inceputul anului 2023 sunt in crestere substantiala fata de 2022. In 2022 vedeam inca dezvoltatori din sectorul industrial care erau destul de precauti, iar solicitarile veneau cu precadere din partea clientilor de tip build-to-own. Acum, la inceput de 2023, vedem o revenire substantiala si din partea dezvoltatorilor industriali.
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de companie in 2022 si estimati evolutia acesteia in 2023. Ce proiecte majore aveti in lucru?
- Veniturile Wincon in 2022 au fost de 310 milioane de lei, iar pentru 2023 estimam o usoara crestere, pana la 350 de milioane de lei. Printre proiectele majore la care lucram in acest moment se afla extinderea fabricii de placi de gips-carton din Turda, investitie de 45 milioane de euro a grupului Saint-Gobain, ce va fi finalizata in a doua jumatate a acestui an. De asemenea, lucram la extinderea si modernizarea centrului comercial Aurora Mall din Giurgiu, proiecte ce se apropie de finalizare, dar si la constructia fabricii de medicamente STADA, in Turda. Acest din urma proiect, dezvoltat de STADA, reprezinta o investitie greenfield majora, de 50 de milioane de euro, cu o suprafata totala de aproximativ 30.000 mp. Fabrica va fi construita conform unor fundamente solide de sustenabilitate, folosind tehnologie moderna, de ultima generatie, precum si o suita de facilitati ce presupun un consum redus de energie, cum ar fi panourile solare fotovoltaice, sistemul termic solar si acoperis verde pentru echilibrarea fluctuatiilor de temperatura.
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- Obiectivul nostru pe termen mediu si lung este reprezentat de integrarea verticala a activitatii de constructii. Am investit si continuam sa investim in capacitatile de productie a prefabricatelor din beton. Prefabricatul este un element principal in activitatea noastra pe sectorul industrial si va continua sa aiba o pondere tot mai importanta pe piata constructiilor, in general. Producem prefabricate in doua fabrici: una in Cluj si alta in Bucuresti. Pentru fabrica din Cluj, am crescut capacitatea de la 20.000 mc anual la circa 38.000 mp. Fabrica din zona Capitalei, care este detinuta de Wincon in joint-venture cu grupul belgian Nassens, are astazi o capacitate anuala de 40.000 mc. Totodata, pentru joint-venture-ul Willy Nassens Romania, avem in plan dezvoltarea echipei de proiectare structurala, in special.
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Provocarea principala pentru noi este rezumata de sintagma "eficienta si productivitate". Adica, cum facem sa devenim mai eficienti si mai productivi, in fiecare zi. Aceasta nu este o problema nationala, ci una de ordin mondial in sectorul constructiilor, in general. La Wincon, suntem de parere ca vom reusi sa imbunatatim acest lucru prin integrarea verticala a cat mai multor activitati si, in special, prin utilizarea la scara cat mai larga a prefabricatelor.
Forta de munca, am reusit pana acum sa o asiguram din randul muncitorilor romani, dar nu excludem, pe viitor, sa fim nevoiti sa apelam la muncitori din Asia. Totusi, suntem nemultumiti de faptul ca inainte de razboiul din Ucraina, legislatia noastra era "neprietenoasa" cu potentiali muncitori din Ucraina, in timp ce Polonia atragea peste doua milioane de lucratori din aceasta tara. Un alt aspect important este taxarea salarizarii in constructii. Am avut o initiativa fiscala foarte buna privind scutirile de taxe pe salariile in constructii in 2021, dar care a fost din pacate modificata in august 2022, prin plafonarea salariului lunar brut la nivelul a 10.000 de lei. Practic, incurajam salariile mici, in timp ce scopul principal - acela de a readuce acasa muncitorii romani plecati la munca in strainatate - a fost ratat.
- Cum au evoluat preturile de executie de lucrari in ultimele 12 luni si estimati ca vor fluctua acestea in perioada urmatoare?
- Daca facem o analiza a pretului total de construire a unui imobil, cresterile urmeaza inflatia reala, adica circa 15% in ultimele 12 luni. Au existat, desigur, si speculatii punctuale pe anumite materiale, de exemplu otelul, care a inregistrat o crestere de peste 100% imediat dupa izbucnirea razboiului, dar care a inregistrat corectii semnificative in ultimele luni.
Mai exista o problema majora legata de preturi, si anume cel al cimentului. Romania a intrat imediat dupa 1989 intr-o piata de monopol al marilor producatori. Pretul cimentului va continua sa creasca si nimeni si nimic nu va opri acest fapt. Nu are nicio corelare cu costul materiilor prime sau cu energia. In ultimele luni, atat pretul cu energia, cat si al motorinei au scazut, in timp ce pretul cimentului a continuat sa se majoreze.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Martie/Aprilie 2023)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGTotalEnergieshiltiALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
EDIT-Structural
SIGM
AED
Acvatot 2019
noark
rigips
GEWISS
ELECTROGRUP
leviatan
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
MCA
theda mar
Ubitech
CDS
VEGO
konsent
quadratum
EURO BUILD
Arduro
SSAB
MAKITA
DRS
CONCEPT STRUCTURE
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<