Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - PPC: Prin digitalizare se optimizeaza resursele si se reduc erorile din proiecte
PPC: Prin digitalizare se optimizeaza resursele si se reduc erorile din proiecte
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 22 Nov 2024 06:15
Sectorul de proiectare din Romania face pasi semnificativi catre digitalizare, iar tehnologiile BIM (Building Information Modeling) au devenit indispensabile pentru gestionarea proiectelor mari de infrastructura. In pofida contextului economic marcat de inflatie, companiile sunt dispuse sa investeasca in aceste tehnologii datorita eficientei si transparentei pe care le ofera, spune Alexandru Fulga, presedintele Patronatului Proiectantilor in Constructii din Romania (PPC). Solutiile cele mai cautate includ BIM, aplicatii pentru colectarea si analiza datelor in timp real, precum si platforme digitale de colaborare. Potrivit specialistului, integrarea BIM in administratie, anuntata de secretarul de stat al MDLPA Eduard Mititelu in cadrul conferintei "Dezvoltarea Moldovei - proiectul-cheie pentru valorificarea potentialului de dezvoltare a Romaniei" organizat de PPC la Iasi pe 21 octombrie 2024, va stimula o cooperare mai eficienta intre sectorul public si privat. In cele ce urmeaza, Alexandru Fulga, presedintele PPC, ofera detalii interesante despre modul in care digitalizarea transforma modul de lucru in proiectare si constructii. 
 
- Care considerati ca sunt pasii principali in procesul de digitalizare a companiilor de proiectare? Cu ce ar trebui sa inceapa acestea si cine le poate ajuta in acest demers?
- Procesul de digitalizare trebuie sa inceapa cu adoptarea unor platforme moderne precum BIM, care permit o coordonare eficienta intre toate partile implicate intr-un proiect de constructii. Este esential ca fiecare companie sa investeasca in formarea angajatilor si in infrastructura IT necesara. Parteneriatul recent discutat intre PPC si Ministerul Dezvoltarii va avea un rol esential in acest proces, facilitand includerea expertizei noastre in proiectele strategice nationale. Acest parteneriat va contribui la crearea unui cadru favorabil pentru dezvoltarea infrastructurii, in concordanta cu cele mai noi standarde digitale.
 
- Care sunt cele mai mari avantaje ale digitalizarii pentru companiile de proiectare? Dar cele mai importante piedici?
- Digitalizarea aduce avantaje clare, printre care optimizarea resurselor, reducerea erorilor si o transparenta sporita in procesele de constructie. Totusi, principalele piedici raman costurile ridicate de implementare si infrastructura IT deficitara in unele regiuni. Un alt obstacol important este lipsa personalului pregatit pentru a lucra cu noile tehnologii. In acest context, digitalizarea administratiei publice, prin introducerea BIM, va crea un mediu mai predictibil si eficient pentru sectorul privat, stimuland inovarea si colaborarea.
 
- Cum vedeti evolutia procesului de transformare digitala a sectorului de proiectare din Romania, in anii urmatori? Ce provocari exista, in acest moment, care ar putea bloca acest proces?
- In anii urmatori, transformarea digitala a sectorului de proiectare va fi esentiala pentru mentinerea competitivitatii pe piata internationala. Proiectele mari de infrastructura vor beneficia enorm de pe urma digitalizarii. Totusi, provocarile majore includ lipsa fondurilor necesare pentru sustinerea investitiilor in digitalizare si infrastructura IT limitata din anumite zone. Patronatul nostru va continua sa colaboreze cu autoritatile guvernamentale pentru a crea un cadru legislativ si financiar adecvat, care sa permita o implementare eficienta a acestor tehnologii in toata tara. Totodata, incurajam si sprijinim membrii nostri, care sunt unele dintre cele mai puternice companii de arhitectura si proiectare, sa accelereze procesul de digitalizare, pentru ca astfel progresam mai rapid, in folosul beneficiarilor muncii noastre.
 
- In ce proiecte se implica Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania in aceasta perioada si ce obiective aveti in intervalul urmator?
- In acest moment, PPC este implicat activ in proiecte de anvergura nationala. Proiectantii joaca un rol decisiv in asigurarea calitatii constructiilor, iar digitalizarea este un pas indispensabil pentru a ne alinia la standardele internationale. Suntem in permanent dialog cu partenerii nostri din sectorul constructiilor, facem parte din Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC), ne pregatim de deschiderea dialogului cu organizatii similare de la nivel european si vrem sa generam un sistem de lucru care sa tina cont de nevoia unei relatii corecte intre autoritati si mediul privat. Intrarea Romaniei in cea mai puternica organizatie de dezvoltare economica internationala - OCDE - este o ocazie unica de a genera un sistem de guvernanta corect in tara noastra. De asemenea, pragmatic vorbind, urmarim ca proiectantii romani sa nu mai sufere de pe urma alocarilor de bugete inadecvate unei proiectari de calitate, de pe urma platilor intarziate sau a birocratiei excesive, cu un sistem de avizare greoi, care genereaza acumulari succesive de intarzieri. In anii urmatori, investitiile masive cu resurse europene, guvernamentale sau private pun o mare presiune asupra a tot ce inseamna proiectare si constructii. Trebuie sa ne miscam bine, rapid, in directia dezvoltarii. Altfel pierdem oportunitati mari. Rolul PPC, iar pe masura ce noi membri vin alaturi de noi intelegem si mai bine aceasta nevoie, este de a transmite clar ca noi, companiile de profil din tara, cu specialisti romani, capital romanesc, avem nevoie de respect si sprijin pentru a creste nivelul de performanta.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
theda mar
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
GEWISS
MAKITA
quadratum
DRS
AED
rigips
Arduro
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
konsent
noark
Acvatot 2019
concelex
Ubitech
EDIT-Structural
leviatan
BogArt
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
CDS
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<