Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - Bog'Art, UTI CFM si ACI Cluj au finalizat la timp extinderea aeroportului din Cluj
Bog'Art, UTI CFM si ACI Cluj au finalizat la timp extinderea aeroportului din Cluj
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 05 Iun 2024 15:22
Asocierea Bog’Art (lider) - UTI Construction and Facility Management - ACI Cluj a finalizat lucrarile de extindere a Terminalului Pasageri Plecari pe Latura de Nord al Aeroportului International "Avram Iancu", din Cluj. Investitia, in valoare de 365,7 milioane de lei, consolideaza pozitia aeroportului din Cluj in randul principalelor hub-uri aeriene din Europa Centrala si de Est si va aduce o contributie majora in dezvoltarea economica si turistica a regiunii.
Lucrarile de constructii au inceput in luna iunie 2023, fiind realizate in termenii contractuali asumati.
Proiectantul lucrarilor a fost compania Electroproiect, iar din echipa au mai facut parte si companiile Geo Arc, KONE Ascensorul SA si Popp & Asociatii, ca subcontractanti.
Proiectul, cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, a avut ca obiectiv extinderea Terminalului Pasageri Plecari pe Latura de Nord, marirea spatiilor de regrupare pentru pasageri atat la parter, cat si la etaj, suplimentarea cu 3 porti noi de imbarcare, acomodand astfel un total de 7 fluxuri de securitate pentru destinatiile Schengen si alte 4 pentru destinatiile Non-Schengen. De asemenea, platforma de stationare a aeronavelor a fost extinsa cu aproape 9.000 mp, pentru a imbunatati gestionarea traficului aerian. Noile spatii sunt echipate cu dispozitive de securitate de ultima generatie, tip standard C3, pentru a asigura siguranta sporita a pasagerilor.
 
 
Bog’Art a finalizat constructia in termenul si bugetul asumate
"Suntem incantati sa anuntam finalizarea acestui proiect important, care reprezinta un pas esential la dezvoltarea aeroporturilor din Romania si la cresterea competitivitatii pe plan international. Echipa noastra a depus eforturi sustinute si angajament pentru realizarea acestui proiect, iar rezultatele sunt vizibile si remarcabile. Am respectat termenele contractuale angajate si bugetul alocat, am aplicat solutii tehnice avansate si inovatoare care ne-au permis sa indeplinim cerintele complexe ale proiectului, punand un accent deosebit pe asigurarea calitatii si durabilitatii lucrarilor executate.
Suntem dedicati misiunii companiei noastre si suntem pregatiti sa ne implicam in proiecte viitoare de dezvoltare a infrastructurii regionale.
Multumim Aeroportului International Avram Iancu Cluj si comunitatii locale pentru increderea acordata si apreciem contributia tuturor partenerilor implicati in realizarea acestui proiect", a declarat Sorin Greu, directorul general al Bog'Art.
In calitate de lider al asocierii de constructori si instalatori, Bog’Art a extins terminalul cu aproximativ 7.200 mp. Conform datelor companiei, lucrarile au implicat extinderea terminalului de plecari pasageri cu aproximativ 18 metri pe latura de nord spre pista si pe latura estica cu un tronson de aproximativ 17 metri, aliniat pe latura de nord cu restul extinderii.
Aceasta extindere a permis adaugarea a inca trei porti de imbarcare, fiecare dotata cu lifturi pentru accesul la etaj.
Structura noii constructii este realizata din stalpi si grinzi metalice, cu plansee compozite din beton armat, placa fiind turnata intr-un cofraj pierdut din tabla cutata, similar celui existent.
Fatada este de tip ventilat, placata cu placi de fibrociment si perete cortina cu profile de aluminiu.
 
 
UTI CFM: Tehnologii inovatoare pentru instalatii si sistemele de securitate
In cadrul proiectului, UTI Construction and Facility Management a proiectat si executat toate lucrarile de instalatii electrice, HVAC si sanitare, BMS (Building Management System), securitate aeroportuara si curenti slabi. De asemenea, UTI CFM a realizat lucrarile de balizaj aferente platformei de parcare a aeronavelor.
Printre solutiile implementate de companie, un rol important il au cele care asigura eficienta energetica. Printre acestea se afla sistemul de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice, menit sa asigure o parte din consumul energetic al aerogarii. Tot in vederea economisirii energiei, au fost instalate pompe de caldura si panouri pentru producerea apei calde menajere.
Sistemele TVCI instalate pe Aeroportul Cluj-Napoca au capabilitati de face recognition si analiza video avansata. Terminalul si zonele adiacente ale aerogarii sunt supravegheate cu camere video de inalta rezolutie si sunt integrate cu o solutie de ultima generatie de recunoastere faciala bazata pe algoritmi de Inteligenta Artificiala. Potrivit UTI, aceasta tehnologie inovatoare permite cresterea gradului de securitate prin identificarea rapida a persoanelor cautate si asigura suportul decizional necesar in situatii operationale caracteristice unei aerogari.
 
 
Se adauga solutia de analiza video bazata pe Inteligenta Artificiala, care asigura prelucrarea automata a imaginilor video si detectia evenimentelor de interes cum ar fi: bagaje abandonate, stationari sau accesarea unor zone interzise, incidente.
 
Securitate si rapiditate in procesarea pasagerilor
Pe Aeroportul din Cluj-Napoca se regasesc inca din 2021 echipamente pentru controlul bagajelor de cabina si de cala care folosesc tehnologie de tip computer tomograf. Conform UTI CFM, Aeroportul din Cluj-Napoca a fost primul din Romania in care pasagerii au putut trece de controlul de securitate fara sa scoata laptopurile, telefoanele si recipientele cu lichide din bagajele de cabina. Echipamentele de scanare pentru gentile de cabina au fost integrate cu un sistem de returnare automata a tavilor.
In vederea cresterii capacitatii si vitezei de procesare a pasagerilor, in 2024 fluxurile de securitate au fost extinse cu noi linii de scanare cu raze x, acestea fiind dotate, de asemenea, cu sisteme automate de returnare a tavilor. Integrarea celor doua solutii are rolul de a creste confortul calatorilor.
 
 
Un rol extrem de important il are si sistemul de detectie si alarmare la incendiu, care are scopul de a identifica un incendiu inca din stadiu incipient si de a comanda alarmarea vocala, activarea sistemelor de evacuare a fumului, precum si deschiderea usilor de evacuare. Sistemul de adresare publica permite efectuarea de anunturi publice in terminal si alarmarea vocala in caz de incendiu.
Sistemele si tehnologiile instalate in cadrul Aeroportului International "Avram Iancu" Cluj-Napoca au fost integrate in solutia BMS (Building Management System) care asigura un control si un management eficient al acestora. 
 
ALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
siniat
konsent
quadratum
noark
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
CDS
Acvatot 2019
theda mar
MAKITA
BogArt
Arduro
strabag nivel 1
ness project
viarom
rigips
leviatan
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
econet
top 500
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander