BRASOV: Proiectul spitalui de pneumoftiziologie, supus aprobarii Consiliului Local |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 20 Sep 2022 10:45 |
In sedinta Consiliului Local, unul dintre proiectele dezbatute de catre consilieri este cel de aprobare a documentatiei tehnice - Studiu de Fezabilitate si a indicatorilor tehnico – economici – pentru realizarea obiectivului de investitii Spital de Pneumoftiziologie si Boli Infectioase Brasov.
Proiectul urmeaza sa fie dezvoltat in zona Bartolomeu (CATTIA), in vecinatatea centurii ocolitoare a municipiului si a strazii Institutului, langa viitorul spital regional. Spitalul se va construi pe un teren cu o suprafata totala de 76.781 mp si va fi compus din patru corpuri. Organizarea spatiilor va fi flexibila, in asa fel incat anumite saloane sa poata acomoda cate 2 paturi in cazuri exceptionale, in situatii de necesitate.
Valoarea totala a investitiei este de 151.155.955 milioane euro inclusiv TVA. Proiectul poate fi finantat prin PNNR si ar reprezenta, pe de o parte, primul spital public construit dupa 1989, dar si cea mai mare finantare obtinuta de Brasov prin PNNR.
„Construirea acestui spital este foarte importanta, este un obiectiv de investitii esential. Lucrul acesta l-am invatat in modul cel mai direct in perioada pandemiei si perioada urmatoare. Avem nevoie de un spital nou pe zona de pneumologie si infectioase, in conditiile in care infrastructura actuala a municipiului este intr-o fosta baie comunala – Spitalul de Infectioase si, respectiv, in niste foste vile turistice – Spitalul de Pneumologie. Avem, iata, un final al studiului de fezabilitate. Dupa aproape doi ani de zile de la preluarea mandatului, acest obiectiv nu exista pe lista de investitii si iata ca am reusit sa ajungem la un nivel de maturitate al acestui proiect, care va intra maine in votul Consiliului Local. Prin urmare, avem tot ce ne trebuie pentru a-l depune pentru finantare din Programul National de Redresare si Rezilienta. Este un proiect corect dimensionat, cu 275 de paturi care pot fi scalate pana la 320 in caz de necesitate, un proiect care ofera multa flexibilitate din perspectiva fluxurilor si a compartimentarii, astfel incat sa raspunda tuturor nevoilor atat prezente, cat si viitoare. Si un proiect care in total are un deviz ce se ridica la 127 de milioane de EURO, bani pe care intentionam sa-i luam prin PNRR”, a explicat Allen Coliban, primarul municipiului Brasov.
In prezent, Spitalul de Boli Infectioase Brasov functioneaza intr-o cladire construita in anul 1957, situata pe strada Mihai Viteazu nr. 9, ce nu mai raspunde cerintelor actuale de calitate. Cladirea ridica probleme in adoptarea de noi tehnologii necesare din punct de vedere al actului medical si al ingrijirii pacientilor, din cauza limitarilor fizice ale cladirilor (spatiu insuficient pentru integrarea unor sisteme HVAC, echipamente medicale, etc) si nu permite integrarea optima a circuitelor intra-spitalicesti din punct de vedere epidemiologic. Totodata, numarul de paturi asigurat este subdimensionat fata de nevoile actuale din teritoriu, spitalul deservind atat judetul Brasov, precum si judete limitrofe.
Pavilioanele in care functioneaza Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brasov au fost construite intre anii 1920 si 1923 si prezinta un grad avansat de uzura, nefiind in acord cu cerintele actuale de confort, pana in prezent fiind efectuate doar reabilitari partiale.
Astfel, prin proiectul propus, se urmareste gruparea specialitatilor Boli infectioase si Pneumoftiziologie la o singura adresa, intr-o unitate spitaliceasca moderna, care sa raspunda standardelor si cerintelor actuale de calitate. Gruparea specialitatilor boli infectioase si pneumoftiziologie la aceeasi adresa, cu respectarea circuitelor si separarilor din punct de vedere epidemiologic, va crea posibilitatea unei abordari integrate a pacientilor cu patologii din sfera bolilor infectioase de tip respirator.
Potrivit documentatiei prezentate, spitalul va avea un numar total de 275 paturi, putand fi suplimentate pana la 317 in cazuri de necesitate. Dintre acestea, 20 de paturi sunt prevazute in regim de spitalizare de zi si 11 paturi pentru terapie intensiva. Regimul maxim de inaltime va fi S+P+4E. Capacitatile noului Spital de Boli infectioase si Pneumoftiziologie Brasov vor fi formate din zona de spitalizare continua, spitalizare de zi, zona de ingrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare si tratament, un bloc operator de dimensiuni reduse si un Centru de recuperare, medicina fizica si balneologie. Spitalul va avea, de asemenea, si un compartiment pentru primiri urgente, cu camere de garda pentru fiecare dintre specialitatile medicale deservite, cabinet pentru vaccinuri si spatii pentru deservirea functiei educationale (sala conferinte, sali studiu, camere pentru rezidenti, etc).
|