CALIK Enerji va construi noua centrala de 148 milioane USD de la Petromidia |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 20 Aug 2020 12:24 |
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman (FIEKR) a semnat cu firma Calik Enerji din Turcia contractul de proiectare, inginerie si constructie a noii centrale de cogenerare de pe platforma Petromidia. FIEKR este detinut de KMG International si Statul Roman prin Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE).
Investitia totala a fondului in acest proiect se ridica la circa 148 milioane USD, termenul estimat pentru punerea in functiune a noii centrale fiind in prima jumatate a anului 2023. Proiectul va genera anual circa 11 milioane USD impozite platite catre bugetul de stat, potrivit estimarilor investitorului.
Activitatile vor incepe in ultimul trimestru al acestui an, prima faza vizand pregatirea terenului si lucrari de inginerie.
"Noua centrala va avea un rol major in stabilizarea productiei si a distributiei de energie electrica in regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energiei al platformei, dar si prin injectarea in sistemului national a surplusului de energie electrica. Ne dorim ca aceasta investitie si implicit aportul de tehnologie «state of the art» sa fie un exemplu pentru atragerea de noi investitori, continuarea programului de constructie si modernizare a unitatilor de productie, reducerea importurilor de energie si o crestere a pozitiei Romaniei in piata regionala de energie", a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
FIEKR a selectat constructorul in urma unui proces amplu de evaluare si selectie, tinand cont in principal de capabilitatea firmelor interesate (proiecte similare realizate in ultimii 10 ani - minimum 3 proiecte, existenta unor proiecte in derulare, o situatie financiara solida, scrisori de recomandare, personal calificat etc.), precum si de criteriile si propunerile tehnice, respectiv ofertele financiare ale acestora.
In aceasta cursa au fost invitate 17 companii internationale, cu experienta in implementarea unor proiecte similare, iar 9 din ele si-au exprimat interesul pentru a deveni antreprenori generali sau furnizori de echipamente si solutii tehnologice pentru acest proiect investitional.
Noua unitate de producere combinata de energie electrica si termica va functiona cu gaze naturale drept combustibil principal si va avea in configuratia tehnica doua turbine Siemens de inalta eficienta si performanta si doua cazane recuperatoare de caldura. Acestea vor genera aproximativ 80 MW energie electrica, din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrala a necesarului de energie electrica al platformei Petromidia, abur tehnologic de pana la 180 tone/ora, plus necesarul de apa calda pentru sistemul de incalzire al orasului Navodari - pana la 20 MWt/ora.
|