CEO vrea finantare PNRR pentru constructia unei noi centrale,de 1,26 miliarde lei |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 28 Sep 2022 11:51 |
Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a finalizat, in data de 23.09.2022, incarcarea in platforma PNRR a proiectului: „CPH 295MW pentru S Electrocentrale Craiova SA” in vederea obtinerii de finantare nerambursabila din cadrul PNRR.
Obiectivul general al proiectului propus pentru finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta - PNRR il reprezinta realizarea unei capacitati noi de producere energie electrica si termica pe gaze naturale in cogenerare de inalta eficienta, de 295 MW, pentru Electrocentrala Craiova.
Poiectului are in vedere obiective economice (reducerea semnificativa a consumului specific de combustibili, reducerea cheltuielilor de operare, reducerea costurilor specifice de productie pentru energia utila), obiective sociale (cresterea accesibilitatii la Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica - SACET si sporirea confortului termic) si obiective de mediu (emisiile poluante in atmosfera sunt nesemnificative, nu cauzeaza niciun prejudiciu semnificativ obiectivelor de mediu).
Operarea centralei se va face cu conformarea la cerintele BAT privind emisiile de NOx, CO, pentru instalatiile de ardere tip ciclu combinat gaze-abur.
Valoarea rezultata a costurilor eligibile necesare pentru implementarea investitiei este de 1.26 miliarde lei, diferenta pana la valoarea totala a proiectului, respectiv 378 milioane lei, va fi acoperita prin contributia proprie a viitoarei societati Electrocentrale Craiova SA care va prelua proiectul depus in PNRR.
Proiectul are o contributie semnificativa la atingerea obiectivelor Planului National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice (PNIESC) 2021-2030 privind energia si clima, prin crearea de noi capacitati de productie a energiei electrice cu emisii reduse de carbon, raspunzand obiectivului climatic al Uniunii Europene pentru 2030 si a obiectivului privind neutralitatea climatica pana in 2050, prin reducerea semnificativa a emisiilor de GES.
|