MDRT: Ritmul de finalizare a lucrarilor pe santiere este foarte redus |
Info-Santiere 11 Nov 2010 14:54 |
Conform oficialilor Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), in Romania exista in prezent circa 46.000 de santiere operationale, cu obiective in valoare de circa 40 miliarde euro. Din totalul acestora, MDRT are circa 900 de santiere, din care numai lucrarile de apa-canal (incepute in circa 150 de localitati) reprezinta investitii de 200 milioane de euro. In conditiile in care in bugetul pe anul 2010 au fost alocate fonduri de 16 milioane de euro pentru astfel de investitii, ritmul de finalizare a acestor obiective este foarte redus.
Pentru ca fondurile de la buget sunt putine, oficialii MDRT au declarat ca va urma sa lanseze un program national de dezvoltare, in valoare de 4 miliarde euro, care se va derula pe urmatorii cinci ani. “Prin acest program vor fi dezvoltate retelele de apa si canalizare in 1.500 de localitati si se va finantata construirea si reabilitarea a peste 10.000 de kilometri de drumuri judetene”, a specificat ministrul de resort, la evenimentul Romanian Construct Forum, organizat de Mediafax.
Piata constructiilor se va relansa anul viitor
Ministrul Elena Udrea a declarat ca piata constructiilor se va relansa anul viitor, pe fondul stabilizarii economiei. "Conform indicatorilor din prezent, economia se va stabiliza in 2011 si piata constructiilor isi va reveni. Din cauza constrangerilor bugetare nu am reusit sa facem tot ce ne-am fi dorit pentru ca in constructii activitatea sa se deruleze normal, dar au fost multe aspecte rezolvate la nivel de reglementari", a precizat ministrul de resort. Se estimeaza ca, in acest an, piata constructiilor ar putea scadea cu aproape 40%, de la 12,6 miliarde euro in 2009.
Faliment din cauza creditelor de angajament neachitate de stat
In acest an, numeroase firme din domeniul constructiilor au intrat in insolventa sau sunt aproape de faliment, din cauza neachitarii datoriilor MDRT pentru lucrarile efectuate in baza unor credite de angajament. In cadrul evenimentului organizat de Mediafax, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a declarat ca va incerca sa achite, pana la sfarsitul anului, datoriile restante inca din 2009 catre constructori. "A fost o strategie a Ministerului Finantelor Publice si am solicitat ca aceasta sa nu se mai repete si anul viitor. Multe firme au intrat in insolventa in baza creditelor de angajament. Noi incercam sa achitam datoriile de anul trecut", a precizat Elena Udrea. Printr-un credit de angajament, o autoritate locala poate contracta lucrari pe care sa le finanteze din bugetele pe anii viitori.
|